Flipon

av Andrea Söderberg

Slåss mot onda robotar och utomjordingar! Hur? Genom att byta block får de spö! Flipon kanske inte ger den mest engagerande historien vi någonsin varit med om men hur bra är det här indiepusslet? Andrea har testat.


Det här färgsprakande pusslet har skapats av ett par riktiga indieutvecklare, med ett team av bara sex personer. De verkar ha haft roligt också, för den relativt enkla grundpremissen har rejält med strössel i form av gulliga karaktärer, kul dialog och mycket lekfullhet. Grunden är själva kampanjläget där du får följa den grönhåriga rymdhjälten Kat, som tillsammans med sin hund Laïka, reser från planet till planet för att besegra rymdskurkar. Det finns olika typer av banor, allt från tidsbanor och poängmål till rena pussel och mer specifika mål som att göra olika kombinationer ett antal gånger. Kat och Laïka stöter på andra, lika färgglada, figurer på vägen, både vänner och fiender, i en lättsam, men kanske inte så engagerande historia. Du har även tre andra spellägen: Score Attack, Challenge och Versus.

Score Attack är en oändlig bana där högsta poängen visas på en global scoreboard, och har en tydlig Tetris-känsla. Challenge är en automatiskt genererad bana där du utan tidsgräns ska pussla ut hur du når de målen som är uppsatta, vanligtvis olika flipoblock-kombinationer. Versus är som det låter, ett tvåspelarläge där du kopplar loss joycons och slåss mot dina nära och kära. Här kan du välja vilken karaktär du spelar som, mest ett kosmetiskt val, vilken specialförmåga du vill ha och vilken hastighet blocken kommer på. Hastigheten skapar ett naturligt handikappsystem, som kan användas med fördel om du spelar med någon som är mindre van vid spel.

Kontrollerna för alla spellägena känns tajta och väldigt intuitiva. Min son vill framhålla att Versus-läget gjorde kontrollerna tröga, men jag kände ingen direkt skillnad, men det kan ha att göra med vem som faktiskt vann våra tvekamper. En sak som är annorlunda är att spelets kontroller gör att du kan göra byten mitt i att blocken faller. Det är lite oklart om det är en glitch eller inte, men det gör spelet lite mer livfullt, då vissa pussel kan lösas med en snabb avtryckartumme. Spelet har ganska sparsmakad grafik med begränsade animationer och förlitar sig mycket på de lekfulla karaktärerna och glada färgskalan för att kännas levande. Det misslyckas det inte med, men några fler animationer hade spelet inte mått dåligt av heller.

En spännande liten detalj med Flipon är språken du kan välja mellan. De mer traditionella valen engelska, franska, tyska, spanska, italienska, japanska och mandarin, får också sällskap av sina mer sällsynta kompisar brasiliansk portugisiska och bretonska (ett keltiskt språk från Bretagne i Frankrike).

Själva spelmomentet är klassiskt; färgade block ska byta plats så att man bildar kombinationer, rader och kolumner, med minst tre block av samma färg. I sig är det inget revolutionerande och det kan vara något som ligger spelet i fatet. Flipon vinner mark med att ta den enkla spelpremissen och klämma ut så mycket som möjligt ur tuben. Kampanjläget innehåller alltid flera olika typer av pussel, med en slutboss på slutet. Score Attack är till för dig som uppskattar tidspress och vill se ditt namn höjas till skyarna globalt för dina Fliponskillz. Challenge är till för dig som får nässelutslag av att det ska gå snabbt och gärna vill klura istället. Versus är perfekt för den som tycker att man inte är osams med sina nära och kära ofta nog.

Flipon är inget extraordinärt. Det är ett stabilt och charmigt pusselspel som är det perfekta komplementet för dig som vill ha ett lite lättsammare spel för korta spelstunder med din Nintendo Switch.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch-versionen.
Spelet finns även på PC.

Flipon. Lägsta pris $5.99 enligt Nintendo.com 2020-10-23.

Recensionsex tillhandahållet av Plug-in Digital.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar