Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo SD GUNDAM BATTLE ALLIANCE

SD GUNDAM BATTLE ALLIANCE

Hack'n'slash med Gundam!

av Jesper Gustavsson

Mobile Suit Gundam är ett fenomen som fastnat hos många fans sedan sent 80-tal, med allt från anime till actionfigurer. Nu kommer SD GUNDAM BATTLE ALLIANCE, ett spel i samma universum. Res genom tiden och krossa fiender i stora mechs!


I berättelsen är du en kommendör som hjälper programmeraren Juno som har upptäckt avvikelser i Gundam-universumet. Dessa avvikelser har lett till breaks, vilket innebär att entiteter från flera olika universum har blandats och håller på att skapa event som kan skaka om världshistorien. Det blir alltså ditt uppdrag att rätta till dessa breaks så att historien fortlöper som den ska. Berättelsen i det här spelet är väldigt mycket fan service och ger egentligen inget djup till de som inte kan något om serien. Det är mer eller mindre ett svepskäl till att vissa Gundams kan träffa varandra och skapa scenarion i gameplayet. Det finns heller ingen riktig förklaring till det mesta om du inte går in i menyer och läser om saker, vilket gör det förvirrade för spelare som är nya inför Gundam, men ändå vill hänga med i berättelsen.

Spelet är upplagt som så att du spelar igenom olika kapitel. I dessa kapitel finns ett antal banor att köra igenom. När du kört igenom dessa kommer du att låsa upp true missions, det vill säga de “riktiga versionerna” av banorna. När alla uppdrag i ett kapitel är avklarat låser du upp en bossbana som ger mer berättelse innan du ger dig in i nästa kapitel. Detta är i princip upplägget för hela spelet. Det som skiljer senare kapitel åt är att du kan välja i vilken ordning du gör vissa uppdrag. Själv tyckte jag att spelloopen blev ganska monoton efter ett tag, eftersom du i vissa fall måste köra om samma bana med små förändringar. Efter att du klarat banor får du nya Gundams du kan använda. Dessa kan du levla upp och anpassa med accessoarer genom att använda spelets valuta. Vissa Gundams är bättre på närstrid medan andra är bättre på att hålla avstånd, så det gäller att hitta en som passar dig själv bäst. Jag uppskattar denna progression, eftersom det håller övriga delar av spelet fräschare genom att du kan köra nya banor med nya Gundams.

Mellan varje bana finns det även mellansekvenser i visual novel-style som förklarar det som ska göras på varje bana och den tidsera man reser till. Dessa känns lite väl utdragna och det är svårt att hänga med och hålla koll på alla namn. De blir betydligt färre senare i spelet, men till en början känns de så långa och utdragna att de förstör tempot en del. Du får ibland val i dialogen, men valen ändrar inte på något särskilt utan fungerar mer som flavour text. 

När det kommer till gameplay är SD GUNDAM BATTLE ALLIANCE ett hack’n’slash där du mosar fiender på en bana. Du kör med upp till två kompanjoner som hjälper dig. Om du kör berättelsen styrs dessa av datorn, men du kan också välja att spela banorna senare i ett online-läge med vänner. Kontrollerna är lätta att komma in i. Du har starka och svaga attacker, hopp, duckning, block och tre sidovapen i form av missiler och pistoler etc. När du attackerar fiender byggs det upp en specialmätare du kan använda för att utlösa en specialattack för massiv skada. I slutet av varje bana finns  en boss du måste klara. Dessa bossar har en break-mätare och om den går sönder kan du attackera blir den oförmögen att strida i några sekunder vilket ger dig en öppning att mosa på. Allt som allt är det ett ganska simpelt spel utan större djup, visst kan du anpassa dina karaktärer med olika rustning osv, men strategin är densamma. Mosa knappar tills fingrarna blöder. 

En sidnot i recensionen är att jag inte fått möjlighet att testa online-läget. Varje gång jag söker efter en match hamnar jag med maxade Gundams och jag blir utslängd för att jag är för underlevlad. Jag hade uppskattad om man kunnat matcha med folk från samma nivå som en själv, men som det ser ut nu kan du knappt röra detta läge förrän du lagt ett stort antal timmar på spelet.

Grafiskt ser spelet snyggt ut på min Xbox Series X med detaljerade texturer och bakgrunder samt coola chibi-atiga modeller av kända Gundams. Jag uppskattar även att de behållit den gamla anime-stilen från 80-talet i mellansekvenserna. Det kommer säkerligen väcka nostalgi hos många.

Musiken i spelet var inget jag direkt reagerade på. Den kändes passande för den här typen av spel med elektroniska beats. Spelet har enbart röster på japanska, så du får vara beredd att läsa en del. En sak som stör mig är att karaktärerna konstant pratar under banorna. Det blir svårt att hänga med i storyn när viktig information som man bör läsa ges ut mitt under all action.

Sammanfattningsvis är SD GUNDAM BATTLE ALLIANCE ett spel för fans. Om du har koll på all Gundam-lore finns det en hel del innehåll att ta tag i här, men om du inte redan är frälst har jag svårt att tro att det här spelet kommer övertyga dig.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox Series X-versionen.

Spelet finns till samtliga plattformar.

SD GUNDAM BATTLE ALLIANCE. Lägsta pris 638 kronor enligt Microsoft Store2022-09-06.

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar