Innehållsförteckning
Med ROG Keris II Origin har Asus gjort något vågat. Till skillnad från så många andra möss var målet inte att skapa en ultralättviktig mus – även om denna är det med sina ynka 65 gram. Nej, målet var snarare att skapa en rejäl gamingmus som kombinerar trevlig RGB med skönt klickande och bra prestanda. Och bannemej, det har Asus verkligen lyckats med!
Design och form
Denna mus kommer i två enkla utföranden: vit och svart, varav jag recenserar den vita modellen. Trots den låga vikten har Asus lyckats peta in LED-lampor i loggan, skrollhjulet och till och med längst sidan! Det är tydligt att målet här inte var “ultralättvikt” – om du söker det passar ROG Keris II Ace bättre – utan snarare att vara en funktionell men samtidigt snygg mus.
Dessa LED-lampor är självklart av RGB-typen, vilket innebär att du fritt kan justera färgschemat på din mus. Rött skrollhjul med gul sidobelysning? Absolut. Det görs enkelt via Asus mjukvara Armory Crate, som jag kommer till lite senare.
Konstruktionen och kvaliteten här känns dessutom oerhört bra. Plasten känns gedigen, tjock och knakar inte hur hårt jag än trycker. Skrollhjulet är inte det bästa jag någonsin stött på (den bemärkelsen vinner nog Viper V3 Pro) – men den är inte heller dålig. Den skrollar mycket riktigt som det ska, klickar vid varje steg och fungerar utmärkt. Det märks dock att den genomskinliga plasten som används känns något sämre än hos andra möss, men det är en sån liten petitess (och dessutom en vanesak) att det är lätt att förbise.

RGB!
Formen är dessutom riktigt trevlig. Vi har här en högerhänt mus som helt enkelt känns fantastiskt bra. Den påminner mig något oerhört mycket om Logitech Pro X Superlight 2 DEX, fast lite mindre – och det är bara en bra sak. Det är en form som enligt min mening passar för alla sorters grepp – claw, fingertip och palm – men den något större formen kan göra fingertip oskönt vid längre spelsessioner, åtminstone för mig. För mitt vanliga grepp – en mix av palm och claw – passar formen perfekt. Storleken (121 x 67 x 42 mm) är dessutom högst normal och kommer passa de allra flesta händer, stora som små.
Jag vill också passa på att skriva om musens skates – plastfötterna på botten som gör att musen glider runt. Dessa är till ytan små och har därmed låg friktion, vilket leder till en allmänt snabb och responsiv upplevelse. Dessa skates är absolut inte de bästa jag testat, men inte heller de värsta. De är helt enkelt bara bra och duger väl för vem som helst, inklusive kräsna gamers som mig!
Prestanda
Denna mus har optiska brytare. Det innebär en något mosigare klickkänsla än vad mekaniska brytare ger – och många hatar därmed optiska brytare. Men för mig? Jag finner dem tysta, härliga och allmänt trevliga. Så är fallet även för Asus Micro Switch 2-brytare, som helt enkelt är en fröjd att använda. Jämför jag klickandet med en annan liknande mus med optiska brytare – NZXT Lift Elite – är känslan här betydligt bättre. Att de dessutom klarar 100 miljoner clicks (enligt Asus) stärker intrycket att detta är en mus som kommer att hålla och prestera länge.
Och sensorn? Bara bra. I vanlig ordning använder Asus sina egna namn på produkter för att göra dem mer marknadsförbara, men oavsett vilken sensor detta är, är den riktigt bra. Vid detta lag har i princip alla möss en bra sensor och att jämföra dem är nästintill omöjligt, men denna är absolut bland toppskiktet. Snabb, responsiv och med DPI upp till 42 000 – om du är galen nog att vilja använda det.
Gällande prestandan har dock Asus gjort något riktigt fult. Denna mus KAN nå 8 000 Hz pollingfrekvens… om du köper deras “ROG Polling Rate Booster” för ytterligare 300 kronor. Och om du inte gör det? Då får du nöja dig med 1 000 Hz pollingfrekvens. Asus är mig veterligen det enda företaget som gör detta, och det är sannerligen inte ett välkommet nytänkande. Betalar jag för hela musen (särskilt när den är så dyr) vill jag kunna använda hela musen!
Batteritid och mjukvara
Batteritiden är också oerhört god, givet att du har RGB-lamporna avstängda. Med lysdioderna avstänga får du nämligen 127 timmars batteritid enligt Asus och 82 timmar med RGB-belysningen påslagen. Det sistnämnda är inget att skryta om; de flesta möss har idag 80-90 timmars batteritid. Men 127 timmar? Det är riktigt bra. Enligt min upplevelse med musen stämmer det mycket väl att batteriet räcker i ungefär 80 timmar, men huruvida batteriet faktiskt förlängs så pass mycket utan belysning har jag tyvärr inte hunnit testat. I vilket fall får du här en batteritid som torde räcka ett bra tag, och som dessutom kan laddas upp fort.
Mjukvaran på tal är Asus alldeles egna Armoury Crate. Den är som känt något oerhört medioker. Två långa nedladdningar följt av två ytterligare mjukvaruuppdateringar (samt en omstart av datorn) senare var jag redo att justera färgerna på min fina mus. Och vet ni vad? Armoury Crate är faktiskt helt okej att använda. När programmet väl lirar är den enkel att använda och estetiskt snygg, om än oerhört tung att ha på i bakgrunden.
Det finns ett par lägen att byta RGB-belysningen mellan, men önskar ni byta till ett eget färgschema är det likaså enkelt. I övrigt finner vi det vanliga: justerbar pollingfrekvens, möjlighet att “vinkla” sensorns inläsning (för er som håller musen diagonalt) och en rad andra funktioner som denna – och alla andra möss i denna priskategori – stöder.
Slutsats
Med en prislapp på 1 790 kronor placeras ROG Keris II Origin sannerligen inom premiumsegmentet. Och ja – detta är faktiskt en premiummus. Du får god prestanda, en skön form, bra skates och en allmänt trevlig mus som torde hålla i flera, flera år. Att musen dessutom erbjuder möjligheten att ändra brytare är en välkommen och ärligt talat cool funktion som skiljer den från mängden.
Visst finns det nackdelar. Jag hade velat se ett något bättre skrollhjul, jag hatar Asus “Polling Rate Booster” och Armory Crate mjukvara är alltid en sten i skon när man recenserar Asus-produkter. Men om vi kollar på helhetsbilden har Asus lyckats leverera en mus som kanske inte slår konkurrensen, men som åtminstone har en tydlig kundbas. Den kundbasen är någon som inte bryr sig om ultralättviktiga möss, vill ha RGB och gillar idén av att kunna byta brytare. Bland den kundbasen finns inte många alternativ, och Asus har täckt denna nisch perfekt.
Är det en mus jag skulle rekommendera till någon som “bara vill ha en gamingmus”? Nej. Det finns möss i samma prisklass som levererar snabbare skates, bättre skrollhjul och smidigare mjukvara. Men om du är del av den nisch som Asus riktar sig in på, d.v.s. någon som söker just RGB, är detta onekligen ett “Bra köp”!
Färger | Vit, svart |
RGB? | Ja |
Blåtand? | Ja, och 2,4 gHz |
Laddning | USB-C, medföljande 2 m lång kabel |
Ambidextrös/symmetrisk? | Nej, högerhänt |
Dimensioner | 121 x 67 x 42 mm |
Fötter | PTFE |
Vikt | 65 g |
Brytare | ROG Micro Switch II. Graderade för 100 miljoner tryckningar. |
Pollingfrekvens | 1000 Hz, alternativt 8 000 Hz om du betalar extra |
Sensor | ROG AimPoint Pro optical sensor. 42 000 DPI och 650 IPS |
Batteritid (1000 Hz) | 80 timmar |
Recensionsex tillhandahållet av Asus.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
ROG Keris II Origin. Lägsta pris 1 790 kronor, 2025-05-22.