Innehållsförteckning
Micro-ATX chassin kommer i olika former – men det är med NZXT H3 Flow jag på riktigt kom på mig själv säga ”Naaah, så söt!”. Det var lite överraskande att jag ens sa det högt – det är ju ändå ett datorchassi vi pratar om, men banne mig om det inte stämmer!
Inledning
NZXT:s Flow-serie är en intressant sådan – där perforeringar i dess chassin parat med medföljande fläktar gör att goda luftförhållanden gynnas. Åtminstone om vi ska utgå från våra tidigare erfarenheter (ex. NZXT H7 Flow från 2022 eller H5 Flow RGB från 2024). Nu har NZXT tagit fram en mindre modell vid namn H3 som stoltserar med små dimensioner, samtidigt som det kan rymma micro-ATX moderkort. Huruvida det faktiskt är stämmer i praktiken, det återstår att se…
Design & funktion
Sin modellserie trogen kommer H3 Flow i vitt eller svart utförande. Den vita utgåva vi testar har de numera igenkännbara kännetecknen för serien; raka linjer, skinande rent designspråk och samtidigt god support för AIO-radiatorer (vattenkylning). För trots den mindre storleken (400 x 225 x 389 mm) kan H3 Flow potentiellt bli en bra mittpunkt för både ’mainstream’-publik och PC-entusiaster. Det är inte lika litet som ett dedikerat mini-ITX chassi, men det är inte långt ifrån. Vad detta innebär i praktiken är att du kan få ett strömlinjeformat, snyggt och lättanvänt chassi, som du lätt kan ställa rakt upp och ner på skrivbordet – utan att nödvändigtvis behöva tumma på kylning och allmän prestanda.
Rent estetiskt är det en fröjd att titta på denna lilla kusin till H7 Flow. Trots de mindre dimensionerna är det en klar röd tråd mellan dessa – både sett till utseende men även funktionalitet. Givet att det får plats storleksmässigt mindre komponenter i denna – det är ändå ett micro-ATX chassi – men NZXT lyckas oväntat väl med att höja mina förväntningar. För att återgå till utseendet, är det i det här laget mer av en standard från deras sida sett till hur det ser ut – vilket skulle kunna börja beskyllas vara på gränsen till tråkigt traditionellt, men… funkar det så funkar det! Eller hur!

Stilrent!
Installation och stöd
Utseende i all ära, det är stödet och användarvänlighet som ofta håller högre nivå i våra ögon – och här lyckas fortfarande NZXT bra, trots den lilla formfaktorn. Det tydligaste hittar vi under högerkåpan. Här finns plats för nätaggregatet och möjlighet att dra kablar. Djupet på runt tre cm som hittas under denna kåpa är överraskande väl tilltaget – och tillgodoser utan problem utrymme åt även det värsta av kabelvirrvarr. Chassits kabeldragningsöppningar ut mot moderkortet är aningen mer rundade, vilket hjälper oss som ofta skär oss och det hjälper oss med sin frikostighet då kabeldragning sker enkelt. Du når helt alla platser på moderkortet utan problem.
Värre är det att få ditt virrvarr av kablar till att snyggas upp. Här hade jag uppskattat dedikerade kabelkanaler – vilket mer eller mindre enbart hittas jäms med ena sidan. Det medföljer buntband som du kan använda för att fästa kablar – vilket är uppskattat – men jag hade ändå gärna sett mer utveckling på den här punkten.
Vad som dessvärre inte är lika uppskattat för potentiella användare av H3 Flow, är att det finns väldigt många kabeldragningsöppningar – vilket gör att du inte riktigt kan gömma kablaget fullt ut – men framförallt att de gör att kablage på högersidan lätt går att skönja även om du tittar in via sidan med härdat glas. När ett chassi har en uttalat stilren design som det lutar mot känns det som en motsägelse med alla dessa öppningar som helst hade täckts med gummi eller annat material. Det är ett riktigt snyggt chassi i grunden. Därför känns det snålt att inte ha täckt dessa öppningar på ett smartare sätt.
Om vi går vidare till allmänt stöd är det ett par saker som står ut på gott och ont. Först det positiva…
På grund av micro-ATX-formen klarar det av att husera 160 mm höga processorkylare och hela 377 mm långa grafikkort (förutsatt att du inte har fläktar i fronten – då är det högst 352 mm). Gynnsamma storlekar för de som söker tung prestanda – men fortfarande i en liten formfaktor. Likaså ger det goda möjligheter för vattenkylning – åtminstone sett till specifikt AIO-lösningar. I fronten kan du ha upp till 280 mm långa radiatorer (kylarblock) och i toppen kan du ha högst 240 mm långa sådana. Givetvis går det att byta ut den medföljande 120 mm fläkt som sitter baktill om du föredrar en 120 mm radiator där istället.
Sedan kommer vi till stödet för lagring, där vi ser en del beklagliga kompromisser. Det finns en 3.5”-plats för ordinarie HDD eller totalt tre 2.5”-platser. Förståeligt utifrån dess storlek, men jag kan tänka mig att en och annan gärna sett åtminstone en till HDD-plats. Det jag däremot kom att uppskatta var att hårddisken kan installeras i botten – på samma plan som nätaggregatet. Det betyder att du slipper en HDD-bur och istället får gott om utrymme för kablar från nätaggregatet. Detta lämnar dig däremot enbart med en SSD-plats vilket blir skralt och den finner vi under högerkåpan – som placerar den bakom moderkortet. Så om denna behövs användas, se till att installera din SSD innan moderkortet, då tillgången kan bli avsevärt svårare efter installation.
Nåja, den bästa lösningen är att istället använda samma 3.5”-plats (eller slott) i botten av chassit – till att istället rymma två till SSD:er. Givetvis ett val som faller på användarens behov, men det är i alla fall vad vi rekommenderar.
Vad som också är lite väl snålt är frontpanelens USB-support. Dels saknar det en ljudin- och utgång helt, men det består enbart av en USB 3.2 Gen2x2 typ-C port samt en ordinarie USB 3.2 Gen1 port. För de som använder trådbundna headset eller behöver många USB-portar kan detta därför vara ett problem. Absolut att kompromisser behövts göras – och detta är ändå högpresterande USB-portar, men åtminstone en till USB-A-port hade hjälpt.
Styrkor, svagheter och värt att köpa – och för vem egentligen?
I slutänden vinner styrkorna över svagheterna – särskilt om vi även tar med den allmänna upplevelsen, både sett till daglig användning såväl som installation. På många sätt har NZXT träffat helt rätt sett till storleken. Just möjligheten att ha mer högpresterande komponenter men ändå få en liten storlek bäddar för mer kreativa placeringar av datorn. Som bordsdator exempelvis gör den sig bra, lika mycket som en dator för vardagsrummet. Utseendemässigt kommer det inte med några nyheter, men det gör inte så mycket när det har en unik stil och i mina ögon är väldigt snygg. Ljudmässigt lyckas chassit dämpa på ett tillräckligt sätt, även om jag gärna sett en ljudisoleringsmatta på högerkåpan.
Det bästa är dock fläktstödet och dess goda luftflöde. Det har uppenbarligen skett några kompromisser här och var – men inte där. Redan i grundutförande med en bakre 120 mm fläkt (F120Q) lyckas vi få en positiv ström av luft genom chassit. I vårt fall testar vi med NZXT:s Kraken PLUS RGB 240 mm i toppen, vilket ackompanjerar sagda luftflöde ypperligt. Bara det faktum att denna fläkt har 60,2 CFM, genom 1 350 RPM (som mest) gör att du får både goda luftflöden, men samtidigt relativt låga ljudnivåer. Är det därför som så att du vill vrida på med prestanda, finns alltså alla möjligheter att utöka med fler fläktar i front och topp.
Det intressanta här är att även med färre USB-portar och avsaknad av hörlursingång i fronten är detta ett sådant chassi jag skulle rekommendera för alla. För PC-entusiaster får det den där auran av miniatyrskap som många med mig älskar utan att tumma på prestanda. Medan mer ovana PC-byggare får ett tämligen rymligt chassi (35L) som är lätt att bygga i och ger utrymme att växa med. Nåja, förutsatt att du inte växlar upp till ett ordinarie ATX-moderkort det vill säga. På grund av detta kan jag inte ge annat än en stark rekommendation för detta söta lilla tillskott i Flow-serien!
Specifikation | Detaljer |
---|---|
Rek. pris | $69.99 – Cirka 700-800 SEK |
Mått | 400 x 225 x 389 mm |
Volym | 35 liter |
Grafikkortsstöd | Upp till 377 mm (utan frontfläkt/radiator) |
Fläktplatser (topp) | 2 x 120 mm / 2 x 140 mm |
Fläktplatser (front) | 2 x 120 mm / 2 x 140 mm |
Fläktplatser (botten) | 2 x 120 mm |
Fläktplatser (baksida) | 1 x 120 mm |
Radiatorstöd (front) | Upp till 280 mm |
Lagring – 2.5” | 1 + 2 platser |
Lagring – 3.5” | 1 plats |
Recensionsex tillhandahållet av NZXT.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
NZXT H3 Flow. Påvisat riktpris är enligt NZXT 849 SEK 2025-05-20.