Hem RecensionerSpelrecensionerPC MXGP 2020: The Official Motocross Videogame (PS5)

MXGP 2020: The Official Motocross Videogame (PS5)

av Fredrik Olsson

Det senaste i raden av motorcykelspel från utvecklarna Milestone är MXGP 2020 – ett motocrosspel som inte riktigt vet vart det ska stå. Är det arkadracing eller simulator? Är det lättkört eller bångstyrigt? Frågorna hopar sig när jag sätter mig ner med PS5 versionen av spelet.


Det första man slås av är spelets alldeles acceptabla utseende. Leriga banor göms bland härligt snåriga nivåer där du verkligen behöver hålla dig på banan (duh!). Varierad terräng varvas dessutom med olika väderförhållanden som faktiskt sätter en bra stämning för exakt denna typ av spel. Att sedan spelet inte riktigt vet var det ska ta vägen, blir än mer tydlig när man nås av alla inställningar.

Missförstå mig inte, jag är helt för att ge spelaren möjlighet att hitta sin nivå – men här ges mer val än vad spelet upplevs leverera…?! Du kan ställa in längd på banor, motstånd, svårighet och så vidare, men trots det är ändå spelets styrning högst klistrat mot underlagen i vissa stunder, medan andra, där det borde vara mer uppenbart, känns fladdrigt och oinspirerat. Det är helt enkelt ett mischmasch till spel, där utvecklarna verkar ha sträckt sig efter allt utan att få något perfekt. Styrningen känns paradoxalt skön i sig (oftast), men motorcyklarna ses flyga all världens väg när man ibland träffar motståndare med minsta lilla nuddning. De gyttjefyllda banorna sladdras det härligt igenom, för att i andra stunder få din hoj att stanna upp och få dig att flyga av all världens väg – utan någon egentlig förklaring. Det är inkonsekvent, men märkligt nog bara ibland. Ja, det är till och med inkonsekvent i att vara inkonsekvent *facepalm*.

Det tråkiga är att under all lera gömmer sig ett gediget och välfyllt spel. Du får ett karriärsläge som tar dig över en hel säsong över 19 banor, där du sakta men säkert kan klättra upp till toppen för att bli den där motorcykelmästaren som du så gärna velat bli. Multiplayer, co-op och diverse singellägen (Freeroamingläge, Waypointbanor etc.) finns också – för att inte tala om den välgjorda och lätthanterliga baneditorn som följer med. Det är ett komplett paket på många sätt alltså. Ljudbilden är alldeles utmärkt och som jag var inne på tidigare är det visuella alldeles godtagbart även det med lummiga områden, varierade miljöer och god fysikbaserad racing.

Vad gäller det tekniska flyter spelet på riktigt bra ; det upplevs följsamt och responsivt. Detta är förvisso inte särskilt märkligt då detta är på Playstation 5, men ändå värt att poängtera. Vad som är mindre roligt, och med stor sannolikhet högst personligt, är åksjukefaktorn. Spelets kamera följer bakom föraren som brukligt i denna typ av spel. Denna gång låter spelet dig följa i varje gupp och hopp väldigt tydligt, vilket fick mig att bli allvarligt åksjuk. Här bör det förtydligas att jag har lätt att bli åksjuk, men att jag aldrig märkt av det i denna typ av spel. Bara efter första försöket (jag spelade runt två timmar) resulterade i att jag blev sängliggande därefter fram till nästa dag. Med andra ord, känner du lätt av åksjuka i spel, bör du definitivt fundera en extra gång innan ni skaffar detta spel. Men som jag sa, detta kan vara utifrån enbart mig, vilket också är varför jag inte låter detta påverka slutomdömet… Det finns ändå annat att anmärka där…

Där den leriga skon klämmer…

Dessvärre för MXGP 2020 faller det mycket på en kritisk del: ”skojhetsfaktorn”! Visst är detta ett spel för en mer nischad publik, men då dess splittrade personlighet (är det arkad eller simulator?) aldrig säger vilken publik det exakt riktar sig emot, blir mitt uppfattning till slut att utvecklarna vill att det ska funka för alla typer av spelare. Detta i kombination med att jag febrilt drar ner antal varv på banor samt svårighetsgrad, gör att det ändå aldrig blir roligt. Detta trots en god fysik som får din hoj att realistiskt skumpa och böja sig på ett underhållande sätt, allt medan du kör för glatta livet mot en hel här av motståndare. På pappret är det kul, bara inte i ”verkligheten”.

Du får annars även ”credits” med vilka du kan låsa upp nya hjälmar, motocrosscyklar och annat bös, men trots det märks de knappt av i spelet och blir snarare en bagatell på det stora hela. Fokuset är på att lära sig banorna, klättra i ranking och kladda ner sina fina kläder i lera – vilket inte är helt fel i sig självt!

I mitt fall spelade jag dessutom på PS5:an vilket adderar lite extra känsla, då spelets analoga känsla speglas i triggerknapparna, och likaså genom den haptiska feedback som vibrerar av glatta livet när du spelar. Det är förvisso inte i närheten av inlevelsefullt som i ASTRO´s Playroom, men det ökar ändå närvaron en bit. DualSense stödet i spelet är ändå förhållandevis bra, och om du har en PS5:a och är intressserad av spelet, bör du också spela det. Om du spelar på andra plattformar, är det bara ytterligare en sak som känns platt…

Här är jag ute och (moto)cyklar!

Slutomdömet…

MXGP 2020 är inte bara lera och smuts, det finns faktiskt något fint där under. Dessvärre känns det både ambivalent och för ofokuserat för min smak. Det är en märklig kombination utan tvivel; hade utvecklarna valt antingen en mer simulatorfokuserad inriktning eller en arkadmässig sådan skulle slutresultatet nog blivit bättre. I nuläget faller det platt, särskilt när själva motorcykelkörandet bara blir slentrianmässigt ju mer man spelar. Det saknas en form av dynamik och jävlar anamma för att putta det över mållinjen helt. Det kommer en bra bit på väg – bara inte ända in i mål!


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 5 versionen.

MXGP 2020: The Official Motocross Videogame. Lägsta pris 498 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-20.

Recensionsex tillhandahållet av Milestone/Koch Media.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar