Hem NyheterSpelnyheter Ingen ökad säkerhet efter Fortnite-miss

Ingen ökad säkerhet efter Fortnite-miss

av Redaktionen

​Fortnite har gått och blivit årets, om inte tidernas, mest spelade spel. I juni avslöjade skaparna Epic Games att spelet hade 125 miljoner spelare och antalet har sedan dess fortsatt att växa. 

Spelet släpptes första gången sommaren 2017 i köpversioner för de stora konsolerna Xbox och Playstation 4, samt för Windows och Mac. I början av 2018 kom även de efterlängtade versionerna till Nintendo Switch och mobila operativsystem. Men Fortnites framgångssaga har varit allt annat än en dans på rosor och spelet har kantats av såväl plagieringsanklagelser och säkerhetsmissar, varav den sistnämnda kunde ha haft förödande konsekvenser för alla Androidanvändare. Som tur väl kunde den värsta faran undvikas, men det har lett till en het debatt om hur man kan undvika liknande säkerhetsbuggar i framtiden. 

Öppen dörr för skadliga program

Androidanvändare var sist ut med att kunna spela Fortnite i mobilen och spelet blev först tillgängligt, och då via en inbjudan, i början av augusti. Däremot fick lanseringen inte den bästa starten. Efter ett bråk med Google valde Epic att erbjuda spelet direkt från sin hemsida istället för via Google Play-butiken, där man laddar ned Google-godkända appar. Utan att det var mening utgjorde installationsprogrammet som man måste ladda ned för att hämta spelet en stor risk för att det laddades ned skadliga program som fick tillgång till allt ifrån meddelanden till personuppgifter. Installationsprogrammet gjorde att mobilen gav sitt godkännande för att ladda ned nya program utan att användaren visste om det. Som tur väl var upptäcktes problemet snabbt och Epic uppdaterade sin programvara och risken försvann. Än så länge har inga rapporter kommit om att någon spelare blev utsatt för intrång.

Större risk men mer frihet

En androidanvändare löper större risk att utsättas för skadliga program än vad en iOS-användare gör. Det här beror på att operativsystemet använder en öppen källkod som gör att man kan ladda ned programvaror till sin enhet utan gå via Google. Men detta innebär samtidigt en större frihet för de som har en Androidenhet. En iOS-enhet kan bara ladda ned program från Apple App Store och dessa kan även vara belagda med platsbegränsningar beroende på var du befinner dig. Det här är inte fallet för huvudkonkurrenten Android. Android-enheterna är kompatibla med de flesta appar och program och kan hämtas direkt från ursprungsskaparna utan att gå genom Google Play Store, och därmed kringgå de krav som Google ställer på utvecklarna.

Däremot finns det risker med detta och det är viktigt att man endast laddar ned program och tjänster från tillverkare som man litar på. Det är också viktigt att man alltid har sitt operativsystem uppdaterat och att man har ett starkt och pålitligt antivirusprogram installerat på sin telefon. Spel- och apputvecklare arbetar givetvis för att deras produkter inte ska orsaka säkerhetsrisker men det ska tilläggas att detta arbete fokuserar mer på att det inte ska vara lätt för andra att kopiera själva spelet. 

Det kommer alltid att finnas risker

Tyvärr är hackare som är ute efter att förstöra för andra eller som letar efter personuppgifter luriga, och de ligger hela tiden de nya programmen hack i häl. Att hitta ett program som inte öppnar några dörrar för att släppa in inkräktare är nästan helt omöjligt och ju längre tiden går desto större är risken att någon kan komma runt alla säkerhetsblockeringar. Men detta ska inte hindra oss från att använda våra favoritprogram och spela spel. Följer man bara ovannämnda rekommendationer och ser till att tänka på vilka uppgifter man har sparade på mobilen, samt att man inte lämnar den utan uppsikt, är risken för att man råkar ut för skadliga programvaror ändå ganska liten.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar