Hotel Renovator

Slå dig fram och bygg ditt drömhotell

av Victoria Sandberg

Vem drömmer inte lite då och då om att slå sönder ett helt rum med en slägga? Och kanske vissa drömmer om att sedan skapa vackra rum med många fina detaljer i matchande färger? Men precis som i alla knasiga drömmar kommer det ju ibland en höna och slår sönder bord och vill spela tärning mitt i alltihop(?!).


Hotel renovator är ett spel där du och din kompis bestämmer er för att förverkliga er dröm och renovera upp ett hotell. Hotellet som ni har fått ärva är i ett sorgligt skick och verkar snarare ha fungerat som en soptipp de senaste 20 åren eller så. För överallt mellan de vackra men trasiga möblerna ligger sopsäckar och trasigt porslin och annan bråte.

Medan din kompanjon tar post bakom incheckningsdisken är det upp till dig att ta dig an att renovera upp hela hotellet rum för rum. Utrustad med en kofot och en rejäl summa pengar ger du dig på det första rummet och slår sönder allt vad inredning heter inklusive väggar, golv och tak. Själva rensandet är enligt mig väldigt tillfredställande och längre in i spelet får du även en slägga som kan slå sönder flera saker eller en hel vägg samtidigt. När jag säger väggar, tak och golv är det själva beklädnaden du får slå sönder och inte själva väggarna.

Efter det är det bara att sopa upp röran innan du kan börja dekorera. Du har en meny där du väljer mellan kofot, sopkvast, väggar, golv eller möbler. Med denna meny får du mer eller mindre fria händer att placera eller slänga in tapeter, möbler och golv precis som du vill i rummet. För att du ska kunna hyra ut ett rum finns det dock vissa krav som du måste uppfylla. Detta består kort och gott i golv och väggar samt ett visst antal av möbler så som säng, lampor och konst.

Det finns en uppsjö med olika typer av golv och väggbeklädnader redan i början av spelet samt en drös med olika möbler att leka runt med. Du kan även välja färg och mönster på de flesta möbler och ändra även tapeter och trägolv i en rad olika färger. I vissa rum får du lite tips om ett tema som du kan försöka uppfylla, men det är aldrig ett krav. Personligen tyckte jag det var väldigt tillfredställande att få fylla rummen med snygga möbler och placera just precis rätt konstverk på rätt vägg. Före och efterbilderna gav mig alltid ett litet leende varje gång ett rum blev klart.

Det finns en övergripande berättelse som leder dig igenom spelet, men kort och gott är det bara ett sätt att leda dig från ett rum till nästa och ge lite inspiration till hur du ska utforma rummen. Utöver tre våningar med rum i varierande storlek och form har du en stor lobby och en restaurang på bottenvåningen.

I berättelsen stöter du på ett antal karaktärer som ska ge spelet lite krydda, men som jag tycke bara utgjorde små avbrott i mitt renoverande. Till exempel återkommer en höna då och då som du tidigt i spelet slängde ut genom ett fönster på andra våningen… Denna höna kan ibland förstöra på rummen så att du måste laga ett bord eller någon annan möbel och ibland vill hon spela tärning med dig. Vinner du får du dessutom en summa pengar.

Utöver hönan…  finns det ett antal andra event som bryter av i ditt rivande och tapetserande. Ibland är det små uppdrag där ett visst rum måste få vissa möbler installerade innan gästen kommer eller något som går sönder som måste lagas i något rum eller i lobbyn. Detta bröt upp mitt maniska renoverande och gjorde att jag rörde mig runt i hotellet mer än jag kanske hade gjort annars, vilket jag uppskattade och gjorde att spelet kändes lite längre.

Förutom att renovera och laga saker måste du ibland städa rummen genom att sopa golven. För du driver ju faktiskt ett hotell och gästerna vill ha rena rum. Desto renare rum desto mer betalt får du per natt. Vilka möbler du har placerat i rummet och hur stort rummet är bidrar även det till hur mycket pengar du får för rummet när det hyrs ut. Allt fler möbler låses upp allt eftersom du renoverar och ditt hotell får fler stjärnor. De nya möblerna har oftast högre klass och ger rummet fler stjärnor och därför gör det exklusivare och dyrare att hyra för dina gäster.

Ljuden är lite löjliga då det låter likadant oavsett om då slår sönder ett bord eller ett spindelnät men de har försökt få till ljudet av att färg stryks på väggarna och kakelplattor läggs på golvet. Något jag dock saknar är musik. Spelet är helt musiklöst och inte en ton hörs efter introt. Detta kanske inte gör något om du föredrar att lyssna på en podcast medan du spelar, men det var något som jag verkligen saknade.

Menyerna är enkla och de olika kommandona står så gott som alltid på skärmen så det är lätt att navigera och använda de olika verktygen. Stilen på spelet är lagom realistisk enligt mig men då NPC:erna inte fått samma kärlek som inredningen ser de ibland lite inslängda ut och passar inte alltid riktigt in.

Hotel renovator är inte det bästa renoveringsspelet jag spelat, men kombinationen av att renovera och driva ett hotell känns som lite unikt och tillför något nytt. Det är inte lika välpolerat och kanske inte riktigt lika realistiskt som till exempel House Flipper, men om du vill testa något nytt efter att du tröttnat på att renovera vanliga hus kan du ge Hotel renovator ett försök vetja.

Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen. Finns även till Playstation 5 och Xbox Series S/X.

Hotel Renovator. Lägsta pris ca.280 kronor enligt Steam 2023-03-27.

Recensionsex tillhandahållet av Focus Entertainment.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com