Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: Townscaper

Förhandstitt: Townscaper

av Gabriella Ragnarsson

Skapa din alldeles egen vattenstad, helt utan prestationskrav. Perfekt tidsfördriv efter en stressig dag – mer arbete! 


Lite fundersam var jag när jag startade spelet och slängdes rakt in skapandet utan någon introduktion. Likt ett mandala skapar du din stad genom enkla klick och ett oregelbundet mönster som ger en känsla av ’mindfulness’. Du kan aktivera ett rutmönster som hjälp, eller spela utan och bara följa din kreativitet. Med femton olika nyanser skapar du enkelt en vackert färgglad kanalstad genom att placera ut landmassor. Ett klick innebär en grund, ju fler gånger du klickar på en specifik ruta desto högre blir ditt hus.

Precis som trenden att måla bort sin stress och använda kreativitet som något meditativt erbjuder Townscaper ett lugn och genom kravlöst repetitivt agerande växer husen fram inför dina ögon, alltmedan den negativa energin dalar. Detaljerna är förbestämda och beror främst på var du väljer att fortsätta bygga, detta är enligt mig en fördel eftersom fokuset istället läggs på helheten. För mycket möjligheter kan i vissa fall göra mer skada än nytta och det slipper man här. Spelet sparas automatiskt så det är bara att stänga av när man tröttnat.

Kameran styr du genom att hålla in vänster musknapp och håller du in den högra kan du ändra vinkeln efter behag. Du kan också ta skärmdumpar i spelet och därtill kan du även ändra var solen står på himlen vilket möjliggör “fotografering” i olika ljus och med alternativa skuggor utan att behöva vänta på att klockan går.

Vanligtvis är jag inte överdrivet förtjust i för mycket bakgrundsljud. I detta fall hade något rogivande stämningsljud enligt mig bara ökat känslan av avslappning. Jag hade nog gärna hört något vitt ljud, ihållande svaga vattenljud, som vågbrus eller måsskrik. Däremot hörs poppande i olika variationer samt droppljud hörs då smådelar landar i vattnet när du bygger och vid demolering hörs ett våtare poppande samt gnisslande av tvättlinor som hängs mellan husen och fågelflax.

Jag har sällan träffat på spel som inte har ett specifikt mål, Townscaper saknar just det. Eller saknar ett mål skulle jag inte vilja påstå, jag anar ett abstrakt syfte. De söta färggranna husen, oregelbundenheten i byggrunden skapar en blandning som blir ett välkommet kaos; ett kaos som är lätt att acceptera. Kommer man till insikten att man inte kan göra något åt vissa saker, känner man hur tyngden lättar och släpper fram kreativiteten. Bara fantasin sätter gränsen! 


Specifikation

Denna recension baseras på PC/Steam versionen.

Townscaper. Lägsta pris ca 50 kronor enligt Steam 2021-04-09.

Recensionsex tillhandahållet av Raw Fury.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar