Hem RecensionerSpelrecensionerPC Fast & Furious Crossroads

Fast & Furious Crossroads

av Danny Larsen

Fast & Furious Crossroads är ett licensspel baserat på den populära serien av popkornsrullar. Men nu kommer frågan om spelet lever upp till seriens bombastiska, snabba och ibland lite överdrivet fantastiska historia… Häng på så ska vi se vad spelet har att erbjuda!


I Fast & Furious Crossroads får vi återigen träffa, och spela som, gamla bekanta från film-serien som t.ex. Dom och Letty. Vi får även stifta nya bekantskaper med hjältinnorna Vienna och Cam. Att man har använt de riktiga skådespelarnas liknelse och röster gör inte spelet bättre. Sen hjälper det inte att röstsynkningen ibland är så horribel att det ser ut som en gammal dubbad Bruce Lee film. Mycket gnäll redan i början här, men mer kommer att komma snart!

Spelets historia är tunn och ointressant. Till den grad att filmernas historier verkar vara mästerverk. Aldrig någonsin har jag bara velat hoppa över mellansekvenserna för att slippa se dem! Vin Diesel är den stelaste röstskådisen någonsin. De andra gör inte heller något vidare ifrån sig och deras inlevelse för vad som händer i scenerna lyser med sin frånvaro.

Du får faktiskt köra ett riktigt race i spelet.

Spelets historia kort och gott är att Dom och Letty letar efter en hemlig organisation och deras ledare, som verkar har något fuffens för sig och vill attackera USA. Vienna och Cam arbetar som bilreparatörer och försöker hjälpa en vän som har en enorm skuld till den ökända organisationen Tadakhul. Tyvärr går det inte som de hoppats och de får snart hänga på Dom och Letty i jakt på samma hemliga terroristorganisation.

Som ni hör är historien riktigt, riktigt bra och har ett djup. Men när man kör spelet är handlingen bara en sak i bakgrunden medan man kör bilar fram och tillbaka, mellan plats A till plats B. Ibland måste man undvika att köra in i saker, då personen som ev. är med i bilen kan flippa ur eller sprängas i luften. Nej jag skojar inte! Alla uppdrag går att beskriva som enklast: gasa utav bara helvete och ta dig dit du ska så fort du kan. Om det är någon bil i vägen för dig, kan du bara köra på den. Bilen kommer flyga av vägen som om den vore gjord utav plast, eller explodera. Du har en livsmätare på din bil och om den går ner till noll, ja, då måste du börja om banan. Det känns ologiskt med en livsmätare, då det räcker att bara nudda vid bilarna och de flyger iväg eller ser ut som du har krockat in i dem i 110 km/h.

AI:n i spelet är inte den smartaste. Bilar som allmänt kör omkring på vägarna brukar ibland byta vägbana utan någon vettig orsak. Ibland kan de hamna framför dig och strax flyger de all världens väg, bara för att vi råkade nudda dom lite.

För att slå ut sina fiender (d.v.s. polisbilar eller fiendebilar) kan man få bilen att plötsligt hoppa till höger eller vänster (utan någon logisk förklaring till hur man kan göra det), och på det sättet göra skada på dem. Mitt i ett hopp gjorde en fiendebil exakt det på mig; den hoppade åt vänster i luften och slog mig av banan. Vissa bilar har vapen man kan använda. Exempelvis finns en harpun som man kan använda för att dra loss skydd på vissa fordon. Det finns ett annat vapen som gör att man kan hacka de andra bilarna så att de tappar intresset av en.

Spelet är baserat på filmernas historia och verkar vara i kontinuitet med dessa, men lite logik får det väl i alla fall finnas. Jag menar, spelet är utvecklat av Slightly Mad Studios (som har arbetat på Need for Speed, Project Cars, Shift etc.), som ligger under Codemasters. Om någon bör kunna göra ett fungerande bilspel, ska det vara dem. Men det här verkar bara vara ett hafsjobb bara för att kunna tjäna snabba pengar.

Kontrollen i spelet är under all kritik. Bilen känns som den glider fram och tillbaka över hela banan. Jag rekommenderar att man inte kör med mus och tangentbord. Om man mot förmodan tänker köra spelet, gör det med en handkontroll. Som om det inte vore illa nog lider spelet också utav stuttering och framedrops. Det är irriterande oberoende av vilket spel, men när man kör snabbt och det hackar till kan man mycket väl hamna i vägräcket om man inte ser upp.

Grafiskt sett har jag sagt ända sen jag såg det, när det utannonserades på E3 att det såg ut som ett PS2 spel. Jag kommer  dock vara snäll och säga att det ser mer ut som ett PS3 spel, som bäst. För att vara ett spel som kommer ut i slutklämmen av 2020, och med tanke på vilka som har utvecklat spelet, förväntar jag mig så mycket mer.

Som jag tidigare nämnt är röstskådespeleriet uselt. Det låter som om de spelat in rösterna enbart för att de måste. Det finns knappast något engagemang från någon skådis. Den ende jag fann att den gjorde ett bra jobb var vår egne Peter Stormare, som är med på ett hörn. 

Musiken är precis vad du tror kommer vara i en Fast & Furious film: poppig och försöker få igång en när man kör. Vilket den inte får. Det blev mer att jag sänkte den för att jag fann den irriterande.

Peter Stormare är alltid bra.

Ja just det, spelet har online multiplayer också . . . Jag kan inte säga om det är bra eller dåligt, då det inte har funnits någon att köra tillsammans med. Men om jag kollar på hur ”bra” singelplayer-delen var, har jag inte stora förhoppningar. Jag har suttit väldigt länge ensam i en lobby i förhoppningen om att någon skulle visa sig. Ingen dök upp, så jag har därför inte fått möjligheten att testa på multiplayer-läget.

Om jag ska vara brutalt ärlig är det här ett av de sämst bilspel jag någonsin spelat. Då är ändå Fast & Furious filmerna en guilty pleasure för mig. Jag har sett alla filmerna och tänkte att jag kanske kunde få något känsla från dem här i spelet. Gud vad fel jag hade! Om man lämnar hjärnan i dörren när man ser filmerna, bör man lämna allt vett i farstun om man ska köra det här spelet. Banorna är oinspirerande. Det är bara att gasa och hoppas på det bästa. Historien är dålig och man glömmer bort den.

Det är inte kul att skriva en såhär nedlåtande och negativ recension. Men när det man har upplevt inte på något sätt är bra är det svårt att rekommendera spelet för någon överhuvudtaget. Jag har dragit mig för att starta upp och fortsätta köra spelet (för att det är så dåligt). Det tycker jag är trist då jag hade hoppas på att bilkörningen i alla fall skulle hade varit spektakulär och explosiv, precis som i filmerna. Problemet är att jag känner att spelet hade gjort sig bättre som en ny film i serien.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.
Spelet finns även till Xbox Och och Playstation 4.

Fast & Furious Crossroads. Lägsta pris 506 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-08-21.

Recensionsex tillhandahållet av Bandai Namco.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar