Citizens of Space

av Martin Argenius

För fyra år sen så släpptes det Earthbound inspirerade spelet Citizens of Earth, och nu släpper Eden Industries uppföljaren Citizens of space där dem har utvidgat sina vyer till rymden, frågan är om dem vidgade dem för mycket?


Denna JRPG inspirerande berättelse börjar med att du som jordens ambassadör ska representera vår planet nu när den äntligen har blivit invald i den Galaktiska Federationen, vilket kan jämföras med rymdens FN. Inledningsvis så är ditt mål att hålla ett tal inför kommittén men samtidigt som du talar så får du reda på att jorden har försvunnit, och man kan inte vara en ambassadör för en planet som inte finns, så därför blir det din uppgift att försöka hitta jorden så att du kan fortsätta vara det finaste av yrken, att representera vår vackra planet Tellus.

Tillsammans med din ironiska assistent så ger du dig ut på äventyret för att hitta jorden. Du kommer möta på fiender och stridssystemet är mer invecklat än man kan tro, det handlar om ett timing-baserat system; när du till exempel attackerar så måste du trycka på olika knappar i en viss ordning. Gör du det rätt så gör du maximal skada, samma sak när du försvarar dig själv, misslyckas du med dina knappval så kommer du ta skada men prickar du in det rätt så är det stor chans att du inte tar någon skada alls.

Men att slåss är inget du behöver göra själv, på din resa kommer du få följe av en mängd olika karaktärer som hjälper dig under resans gång, allt medan du står i bakgrunden och slänger ur dig fyndiga men i längden irriterande kommentarer om hur striden går. Det finns över 40 olika karaktärer du kan bygga ditt tremannalag kring och gör att du kan variera upp din egen spelstil. För varje strid så växer sig dina karaktärer starkare med erfarenhetspoäng. Striderna kan bli lite enformiga men du kan ställa in hur ofta du möter random encounters, jag höjde till 200% och tyckte att det var lagom.

Det finns massor att göra i spelet då du för varje ny rekryt måste göra ett uppdrag åt dem för att få dem att följa dig; det kan vara allt från att leverera pizza till att slå någon på käften – allt frivilligt och om du vill kan du istället bara köra huvudberättelsen, vilket går minst lika bra.

Humorn i spelet är det som höjer betyget i spelet; det känns flamsigt men väl genomtänkt och man skrattar högt åt vissa scenarion.

Grafiskt är spelet vackert, som när du rör dig runt på dem olika världarna så varierar det från ljust till mörkt men fortfarande samma tecknade skärpa hela tiden. Vilket gör att spelet känns bra för ögonen, allt är klart o tydligt. Musiken är ok och röstskådespeleriet är även det bra även om jag kan tycka att det emellanåt kan vara irriterande och ibland upprepande med alla kommentarer från NPCs och vår rödhåriga protagonist. Men för strax över 150:- så har du många timmar rymdäventyr framför dig, och har du skrattet på rätt ställe så är det här ett spel för dig.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

Namn på Citizens of space. Lägsta pris 154 kronor enligt Playstation store 2019-06-27.

Recensionsex tillhandahållet av Sega.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar