Bee Simulator

av Lovisa Fischerström

Bee Simulator är ett mysigt äventyrsspel med en stark känsla av utbildning i sin existens. Genom att inta rollen som arbetsbi lär du dig varför bin är viktiga och hur de påverkar allt mänskligt liv. Hoppa in i birollen och stick!


Spelet utspelar sig i vad jag uppfattar som Central Park i New York, du intar rollen som ett nykläckt bi där du får döpa dig själv och senare även tilldelas en roll som honungsbi, din uppgift är att samla in pollen för att se till att kupan alltid genererar honung. Du möter andra bin, bland annat bidrottningen, och du lär dig vikten av binas existens. Blandat med skojiga upptåg och arbete finns ett utbildningssyfte som starkt lyser som en röd tråd genom hela spelet. I alla laddningssekvenser får du fakta kring bin och i konversationerna lär du dig hur bin fungerar och deras uppgift.

Du spelar i tredje person och grafiken känns passande för spelets tema, mysig och klädsam med otroligt vackra videosekvenser som ser ut att vara målade för hand. Rösterna till alla bin låter som att det är samma person som gjort dem men som har olika tonlägen för olika karaktärer. Det känns genuint och som att det är några tappra själar som brinner för bin och för att förmedla budskapet kring deras betydelse.

Huvudsyftet är att samla in pollen för att kunna göra honung så alla bin klarar sig. Kring detta uppkommer även andra svårigheter, speciellt människornas påverkan på binas existens. Förutom polleninsamling finns sidouppdrag markerade där du exempelvis kan köra dance battle mot andra bin eller slåss mot getingar. När du samlar pollen kan du ibland få specialuppdrag då du ska samla in från speciella blommor, då kan du använda din bi-syn för att hitta rätt. Alla dessa småsaker gör spelet mer lättsamt och tar bort tankarna lite från seriositeten som annars finns där, trots att även den är ganska lekfull.

Slåss mot getingar i sidouppdrag.

Kontrollerna är simpla, jag spelade på dator med tangentbord och mus och det var lätt att styra och orientera sig och trivs man inte med kontrollerna går det lätt att binda om, dessutom är det inte så många knappar att hålla koll på så ett väldigt simpelt spel så sätt. Det i kombination med utbildningskänslan gör att det känns som att spelet riktar sig till unga, eventuellt till och med skolungdomar i just utbildningssyfte och som ett perfekt redskap att använda sig av i undervisning.

Men en fråga som stundtals ploppade upp under spelandets gång var “vem ska egentligen spela detta?”. Den frågan hänger med mig fortfarande och jag undrar lite hur utvecklarna tänkte. Självklart är det ett viktigt ämne och en helt rimlig sak att göra ett spel av, men jag får känslan av att få kommer känna sig lockade av att köpa ett spel som så uppenbart har ett så tydligt undervisningsbudskap. Men det kanske bara är jag som är gammal och cynisk nu. Dock uppskattar jag det faktum att man gör spel just för att lära ut och som tydligt då riktar sig till exempelvis skolungdomar, och just gör det på ett riktigt bra sätt precis som Bee Simulator har gjort. Gör ett gediget bra spel som folk verkligen engagerar sig i så följer kunskapen med på köpet.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även till Xbox One. Playstation 4 och Nintendo Switch.

Bee Simulator. Lägsta pris 398 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-11-25.

Recensionsex tillhandahållet av Big Ben Interactive.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar