NZXT H9 Flow RGB

Vänster sida – showtime, höger sida – kaoskontroll!

av Fredrik Olsson
7 minut(ers) lästid
A+A-
Nollställ

Stora bombastiska dubbelkammarchassin som detta från NZXT är inget nytt. Men hur kan det kylningsförsedda chassit H9 Flow RGB ändå kännas som en frisk fläkt (pun intended)?


Inledning

Dubbelkammardesignen, som introducerades av Lian-Li, är idag vardagsmat. Men att få dessa stora chassin både rymliga och effektivt konfigurerade är en utmaning. I fallet med NZXT:s nya modell H9 Flow – som för övrigt finns i totalt tre utföranden – har de lyckats med att skapa iteration, men inte revolution. Behöver saker och ting vara nytänk? Nej, verkligen inte.

Design & funktion

Denna dubbelkammarlåda är stor (76,7 liter – 506 x 315 x 481 mm), men är i grunden en standard mid-tower-modell. Den är bäst anpassad för ATX-moderkort, och som namnet antyder är luftflödet i fokus. Genom att ha dubbelkammarkonstruktion där ena sidan (höger) rymmer nätaggregatsplats, kablage och är avsevärt mer rymligt än ett vanligt ATX-chassi, kan du förse vänstersidan med obehindrat luftflöde. Här finns ingen PSU-shroud (nätaggregatsskydd) i botten, utan allt är placerat på högersidan. Detta innebär att vänstersidan av chassit fokuserar på komponenterna i ditt bygge och ger per automatik mer utrymme för vattenkylning, extra fläktar och större grafikkort. Stödet för custom-vattenkylningssystem gör chassit extra intressant för PC-entusiaster.

Utifrån sitt utseende kan jag inte göra annat än att kapitulera. Dess raka linjer, rymliga inre, och färgsprakande RGB-fläktsystem gör att den står ut. Märk här att jag nämnde RGB-fläktsystem, för i detta fall medföljer en F420 RGB Core förinstallerad jäms med det lutande partiet i fronten. Detta är en så kallad Single-Frame-enhet, vilket innebär en kontinuerlig enhet med tre fläktar i sig. Fördragen i chassit vilket gör – när väl anslutet – det hela till en väldigt koordinerad design. Denna Single-Frame-enhet, tillsammans med den perforerade designen och goda luftingångar, gör att NZXT har kombinerat praktisk användning med stilren design.

Single-Frame-fläktarna i all sin prakt.

F420 RGB Core finns i RGB- och RGB+-modellerna av H9 Flow, medan standardmodellen H9 Flow istället har tre F140Q-fläktar i fronten. F420 RGB Core i detta chassi når högst 2 000 RPM, och den bakre fläkten F120Q når högst 1 350 RPM. På grund av att F420 RGB Core är 140 mm i bredd, innebär det att dess ljudprofil upplevs mer återhållsam. Den har ett mer lågfrekvent ljud på grund av detta, men upplevs ärligt talat som tystlåten. Åtminstone i kontrast till många andra fläktar.

Installation och stöd

NZXT:s tänk med förinstallerade fläktar och fokus på enkel installation fortsätter även när du bygger. Dess underbart rymliga inre gör att det aldrig blir tajt ovanför eller under moderkortet vid installation. Något som sannerligen kan vara ett smärre hinder när man installerar moderkort gång på gång! Ser vi till högersidans utrymme finner vi gott om sätt att dra våra kablar på ett effektivt sätt. Till att börja med finns en skyddspanel, under vilket det finns ett antal kardborreband för att säkra kablage på sin plats. Detta finns även högre upp på högersidan. Lägg därtill en hårddiskbur, med plats för två 3.5” diskar (eller som kan användas för två 2.5” enheter). Utöver det även fyra 2.5” platser för ordinarie SSD:er. Alltså tillräckligt för de flesta sett till lagring.

360 mm kylare får plats i botten. En botten med ett lättavtagbart dammfilter.

Ser vi till kylarblockstöd (AIO-radiatorer) går det verkligen inte säga att NZXT snålar med möjligheterna. Upp till 420 mm långa kylarblock i toppen (om de är högst 62 mm i djup) eller 360 mm långa modeller i botten är två goda exempel. Kylning är alltså inga problem för de som söker en mer påtaglig sådan. Stödet för långa grafikkort är också bra – upp till 459 mm varianter kan installeras, vilket möjliggör riktigt kraftfulla byggen. Observera att andra fläktar eller kylarblock kan påverka det maximala grafikkortsdjupet.

Sedan har vi frontpanelens anslutningar, som i fallet med H9 Flow RGB är placerat underst på fronten. Här hittas två USB 3.2 Typ-A portar, en USB 3.2 Gen2x2 Typ-C port och en audio-in-utgång. Som sig bör med dubbelkammarchassin är det alltså väl tilltagna proportioner – och även om jag personligen gärna sett två USB-portar till i fronten, är dessa åtminstone av höghastighetstypen, vilket ändå är skönt att se.

Styrkor, svagheter och värt att köpa – och för vem egentligen?

NZXT H9 Flow RGB är utan tvekan ambitiöst. Kompromisslöst, välkonstruerat och lättjobbat. Plats för nätaggregat under högerkåpan är stor (200 mm långa modeller får plats) och likaså kan du gömma kablage utan några som helst problem. Det som imponerar mest är dess fokus på luftflöde, god estetik och utvecklingsmöjligheter. Prismässigt – för denna typ av chassi – är den också imponerande. Denna RGB-modell kan hittas för runt 2 500 SEK, medan den utan RGB istället hittas för runt 2 000 – 2 100 SEK. Det är givetvis inte billigt, men det är för sammanhanget oerhört rimligt. Mängden funktioner, utrymme och framtidssäkring är stor – och det är vad du betalar för.

Den har en stilfull design. En där utseende och storlek möts. Vilket kommer uppskattas av många.

Jag hade gärna sett stöd för 170 mm luftkylare eller en version utan frontfläktar. En modell med enbart en bakre fläkt vore en perfekt start för både entusiaster och nybörjare. Dels kan PC-entusiaster som i många fall redan har fläktar till övers installera dessa. Medan luftflödet för en mer ”mainstream”-användare säkert är fullt dugligt med bara utgångsport för luftflöde. Just idén om att detta är ett chassi för användare att växa med, genom tiderna är varför jag skulle uppskatta en sådan modell.

Men här bedömer vi just detta chassi och denna modell – och det blir högsta betyg. NZXT H9 Flow RGB är ett utmärkt chassi som visserligen tar plats hemma. USB-anslutningarna sitter märkligt nog längst ner, men eftersom detta är ett chassi du vill visa upp känns det rimligt. För alla som söker detta chassi, oavsett om du är nybörjare eller PC-byggarveteran, kommer det kännas självklart att ställa det på skrivbordet för att visa upp det. Visst är det skönt med genomtänkta prylar!

Fotnot. Uppmärksamma att NZXT släppt iterationer av H9 Flow genom åren. Håll utkik efter 2025 års modell(er).


Specifikation
Specifikation Detalj
Mått (H x B x D) 506 x 315 x 481 mm
Volym 76,7 liter
Vikt 12,46 kg
Chassistyp Mid-tower
Kompatibla moderkort E-ATX (upp till 277 mm), ATX, Micro-ATX, Mini-ITX
Stöd för bakåtanslutna moderkort Ja (Micro-ATX)
Material SGCC-stål, härdat glas (klart för vitt, tonat för svart)
Kylare maxhöjd 165 mm
Grafikkort maxlängd Upp till 459 mm (med fläktar upp till 56 mm tjocklek fram), upp till 410 mm (med 420 mm AIO och fläktar)
Nätaggregats maxlängd 200 mm
Tjocklek radiator + fläkt (topp) Upp till 80 mm (360 mm radiator), upp till 62 mm (420 mm radiator)
Frontpanelanslutningar 2 x USB 3.2 Typ-A, 1 x USB 3.2 Gen2x2 Typ-C, 1 x headset
Expansionsplatser 7
Lagringsplatser 4+2 x 2,5”, 2 x 3,5”
Fläktplatser (front) 3 x 120 mm / 3 x 140 mm (1 x F420 RGB Core inkluderad)
Fläktplatser (topp) 3 x 120 mm / 3 x 140 mm
Fläktplatser (botten) 3 x 120 mm / 3 x 140 mm
Fläktplatser (bak) 1 x 120 mm (1 x F120Q (CV) inkluderad)
Radiatorstöd (front-höger) Upp till 420 mm
Radiatorstöd (topp) Upp till 420 mm
Radiatorstöd (botten) Upp till 360 mm
Radiatorstöd (bak) Upp till 120 mm
Förinstallerade fläktar (modell) F420 RGB Core (front), F120Q (CV) (bak)
Förinstallerade fläktar (hastighet) F420 RGB Core: 2 000 ±200 RPM, F120Q (CV): 1 350 ±150 RPM
Förinstallerade fläktar (luftflöde) F420 RGB Core: 98,61 CFM, F120Q (CV): 60,2 CFM
Förinstallerade fläktar (ljudnivå) F420 RGB Core: 34,5 dBA, F120Q (CV): 24,1 dBA
Garanti 2 år

Recensionsex tillhandahållet av NZXT
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll. 

NZXT H9 Flow RGB. Lägsta pris 2 549 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-05-27.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar