Detta är min introduktion till både Razer och slutna headset. Jag går in med både fördomar och skepsis men blir snabbt överraskad och överrumplad på alla plan.
Design och hårdvara
Jag gillar minimalistisk design. Med det i åtanke har det varit svårt att vara en PC-spelare de senaste typ 15 åren då RGB is king. Headset är oftast ett rave av färger och skrikiga effekter där Razer oftast legat i framkant. Därför blev jag ack så glad av att se den enda LED-lampan man kan finna på detta headset är en power-indikator, that’s it! Inte ens loggan är upplyst och denna designen passar verkligen mig.
Utöver power-indikator får du även med en väldigt trevlig volymknapp som agerar utanför PC:ns vanliga ljudinställningar vilket är väldigt bra att ha om du till exempel streamar och inte vill pilla på datorns ljudinställningar för mycket. En sedvanlig powerknapp, mic on/offknapp, en 3.5mm ljudport och avtagbar böjlig membranmikrofon kommer också med. Något som jag inte förstår är varför ett flaggskeppsheadset inte har USB C vid det här laget. Här får du nöja dig med det idag väldigt föråldrade micro USB B standarden. Dock känns i alla fall kabeln väldigt stabil med sin plush beklädnad.
Detta är ett omslutande headset och jag måste erkänna att jag var orolig. Jag har alltid haft öppna headset så oron för ett klämt huvud var stort. Efter ett par dagar av mental justering (det är läskigt att inte höra sin omgivning) har jag vant mig. Jag med mitt gigantiska huvud har klarat mig ifrån större klämskador och headsetet är bekvämt nog för långa spelsessioner. Dock är det ett återkommande problem med väldigt varma öron efter ett par timmar vilket kan bli lätt obekvämt. Kåporna är dock stora och bekväma. De omsluter mina ganska stora öron väl och jag känner aldrig något tryck vilket är väldigt uppskattat.
Att justera Blacksharken är allt annat än en kul upplevelse. Den har någon form av steglös justering av kåporna. Istället för att klicka på plats likt ett normalt headset märkte jag mer än en gång under en spelsession att headsetet suttit löst eller känts fel på mitt huvud. Detta är på grund av den steglösa justeringen. Tacksamt nog är detta lätt att fixa då man utan något större våldskapital kan justera tillbaka kåporna till sin rätta plats. Dock hade jag verkligen velat se ett sätt att låsa konfigurationen så att jag inte behöver justera om headsetet varannan timme.
Razer skryter om sin Hyperspeed wireless technology som är en 2.4ghz trådlös teknologi som varken förvånar eller gör en besviken. Jämfört med mina gamla Corsair Void märker jag ingen skillnad. Varken på avstånd (näst intill identiskt) eller på latens. Jag hade väldigt gärna sett en längre räckvidd. Latens är något jag aldrig märkt av när jag använt trådlösa hörlurar så vet inte om det är en förbättring eller försämring på det planet.
Batteritid är ju något som är väldigt viktigt för ett trådlöst headset och här överraskar Razer med närmare 24 timmars batteritid. Efter min första fulladdning tog det tre dagar tills jag började få ett pipande i öronen om att nu är det dags för laddning. En full laddning tog dessutom inte mer än drygt 3 timmar vilket sannerligen är imponerande.
Slutligen vill jag beröra den avtagbara cardiod mikrofonen. Jag brukar alltid vara skeptisk till headsetmikrofoner då jag vanligtvis använder en studiomikrofon till min dator. Men jag blev faktiskt glatt förvånad. Det är inte studiokvalité men det är trots allt väldigt bra ljudkvalité. Större delen av omgivningen sorteras bort på ett snyggt sätt så mikrofonen gör sig väldigt bra i miljöer så som Dreamhack. Jag märker inte av något vitt brus och det är ingen som anmärkt på att min mikrofon låter väsentligt annorlunda. Förutom då att jag låter aningen mer burkig men det är på grund av cardioid strukturen.
Ljud
Ett headset utan bra ljud borde inte få kallas ett headset. Razer tillhör dock kategorin av headset vars ljud verkligen imponerar. Med 50mm titanium drivers så trycks ljudet ut på ett stabilt sätt. Men man måste komma ihåg att detta först och främst är ett spelheadset och därför blir det ett visst avkall på andra funktioner.
Där Razer känns svagast är det i film och musiksektionen. Med det sagt är det inte på något vis dåligt, men även med THX-funktionen känns både musik och film platt. Detta kan nog bero på den tunga basbetoning jag märker som ibland äter upp många av de låga frekvenserna i ett myller av bas. Detta fixades någorlunda med Eq-pillande men som den audiofil jag är räckte det inte riktigt hela vägen fram. Se inte detta som ett avkall på ljudkvalitén i stort. Blacksharken är först och främst ett headset för spel så jag förväntade mig inga större hifi-upplevelser när jag gjorde annat än spelade.
När jag kopplade in headsetet till min Switch märkte jag snabbt hur platt ljudet blev. 3.5mm ljudport är inte mycket att hänga i granen idag. Ljudet är visserligen bra men när man blir bortskämd med alla extra funktioner som man får via en PC känns allting bara okej. Konsolkompatibiliteten känns som en eftertanke för att kunna skryta om en extra funktion vid lansering.
Bland alla headset jag har ägt har nu Razer klättrat till toppen när det kommer till spelljud. Det är omslutande, verklighetstroget och tar del av allt som moderna spelmotorer har att erbjuda. I skräckspel sugs jag in som aldrig förr, i skjutspel är jag mer skärpt än vad jag någonsin har varit och i retrospel… Ja, där är i och för sig allt som vanligt. Det är svårt att sätta fingret exakt på vad det är som skiljer Razer ifrån alla andra men mycket av det har med den inkluderade THX-teknologin att göra tror jag. Den sätter din hjärna i en 3D-miljö på ett mer effektivt sätt än vad jag någonsin upplevt.
Med THX spatial technology får du ett surroundljud som faktiskt är något att ha. Med enorma justeringsmöjligheter kunde jag få ljudbilden precis hur jag ville ha den och jag blev för första gången någonsin nöjd med min virtuella surroundupplevelse. Det var nästan en magisk upplevelse. Men var denna teknologi lätt att konfigurera och är programvaran något att hänga i granen?
Programvara
Jag tänkte ha en lång utläggning om det galna i att ta betalt för en funktion. Tills jag insåg att jag hade installerat saker i fel ordning och därför inte fattat att THX spatial (som är en funktion som kostar 20USD) faktiskt kom med min Synapseinstallation till detta headsetet. Detta var nog mest på grund av min egen idioti som inte accepterade den automatiska installationen utan var tvungen att rota på Razers hemsida och bli mer förvirrad än vad jag borde ha blivit. Är Synapse något att ha då?
Synapse samlar alla dina Razerenheter och dess moduler som Chroma connect, Alexastöd, Macro, nanoleaf osv osv. Väldigt praktiskt om du har många saker ihopkopplade i ditt system. Men då jag inte är någon större RGBentusiast så blev det inte många moduler för min del. Inställningarna är väl samlade med ljud, mixer, ”enhancements”, mikrofon och powerinställningar. Ljud är väldigt enkelt med en volymknapp och en default output device inställning för din THX spatial. Inne på mixer hittar du inte Eqn utan THX Spatial Audio som är flaggskeppsfunktionen. Detta är virtuellt surroundljud på steroider och med millimeters justeringsmöjligheter kan du få det precis som du vill. Men då jag inte gillade hur THX låter i annat än spel så lades allt som inte var spel på stereo mode. Enkelt att konfigurera och få som du vill ha det, en väldigt trevlig funktion helt enkelt.
Enhancements har bass boost som mest förstör ljudbilder med överdriven bas, ljudnormalisering som funkar utmärkt och som är något jag alltid har igång för att undvika överraskningar och lätt dövhet i spelsessioner och en voice clarity funktion som jag inte använde mig utav då den inte stödjer min externa mikrofon. Här har vi även en EQ med olika förhandsinställningar som alla är justerbara. Vad jag hade velat ha här är antingen en automatiskt ändring till den Eqn du vill använda för olika scenarion (så som film, musik eller spel) eller en hotkey för att ändra allt eftersom. Men tills vi ser en sån funktion får jag nöja mig med att manuellt byta till de olika förhandsinställningar. Det finns en funktion för global shortcuts för att ändra din profil vilket fungerar men kräver en hel förarbete som känns väldigt onödigt för att ändra en sån strunsak som din EQ förhandsinställning.
Mikrofoninställningen har alla funktioner man kan tänka sig inklusive en EQ. Mikrofonvolym, voice gate, clarity, noise reduction och normalisering är de inställningar man kan finlira här. Det finns även en monitorsfunktion vilket är väldigt trevligt att ha då ett slutet headset tenderar att få dig att hålla ett tonläge som är markant högre än vanligt.
Power har endast en funktion och det är en powersavingknapp. Det vill säga efter hur många minuter av tystnad ska din enhet automatiskt stänga av.
Samlade tankar
Jag har fått mina fördomar om Razer krossade. Jag gick in i denna recension med bilden av att Razer är ett företag som sysslar med RGB och ”gamer” grejer där du betalar för blingbling snarare än kvalité. Jag hoppas att jag i denna text även lyckats övertyga dig om att Razer är så mycket mer än RGB och gamerestetik. Här finns ett genuint utmärkt headset med en virtual surround teknologi som är helt magisk. Även om man kan störa sig på avsaknad av USB C, avskalad funktionalitet till konsoler (3.5mms kontakt) och lite kort räckvidd så tar den igen allt sånt med råge. Med en imponerande batteritid, bra lanmikrofon och finlir i toppklass så sinar alla klagomål i jämförelse. Ett premium headset i en premium prisklass som verkligen rättfärdigar sin position i den kategorin.
FREQUENCY RESPONSE 12 Hz – 28 kHz
IMPEDANCE 32 Ω (1 kHz)
SENSITIVITY 100 dBSPL/mW, 1 kHz
DRIVER SIZE – DIAMETERS (MM) 50 mm
DRIVER TYPE Razer™ TriForce Titanium
EARCUPS Breathable memory foam cushions
INNER EARCUP DIAMETER 2.56″ x 1.57″ 65 mm x 40 mm
EARPADS MATERIAL Ultra-soft FlowKnit memory foam
NOISE CANCELLING Advanced passive noise cancellation
CONNECTION TYPE 2.4 GHz wireless Analog 2.5 mm
CABLE LENGTH 4.27 ft. / 1.3 m
WEIGHT 0.71 lbs / 320 g
MICROPHONE STYLE Razer™ HyperClear Supercardioid Mic
PICK-UP PATTERN Unidirectional – Supercardioid
MICROPHONE FREQUENCY RESPONSE 100 Hz – 10 kHz
MICROPHONE SENSITIVITY (@1KHZ) -42 ± 3 dB
VIRTUAL SURROUND ENCODING THX Spatial Audio
VOLUME CONTROL On-earcup: Volume Up/ Down
OTHER CONTROLS On-earcup controls – Mic mute on/off toggle
BATTERY LIFE Up to 24 hours
LIGHTING None
COMPATIBILITY PC, Mac, PS4, Nintendo Switch
Razer Blackshark V2 Pro. Lägsta pris 1999 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-11-03.
Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.