Creative’s Sound BlasterX G5 är ett bärbart ljudkort som kommer i fickstorlek men trots sin lilla storlek säger sig ge en hejdundrande ljudbild. Men hur bra är detta externa ljudkort med inbyggd hörlursförstärkare, och hur presterar egentligen något så litet?
Utseende & Känsla
Creative kör med ett återhållsamt utseende på sin lilla ”modul”; ett svart plast inslutet rektangulärt ljudkort med en följsamt roterbar ratt för ljudvolym, samt gummibeklädd undersida, gör att den smälter in oavsett om den är inpluggad i en stationär eller bärbar dator. Den är dock inte helt osynlig, då den avger ett rött ljus runt ratten (som ökar och sänks i ljusstyrka när du ändrar volym) samt Creatives tydliga logo; i form av ett X på ovansidan. Något som är perfekt i t.ex. dålig belysning, och man snabbt och enkelt vill dra ner sin ljudvolym.
Installation & Anslutningsmöjligheter
Det är i sanning plug’n’play när det gäller G5:an. Koppla in i en ledig USB kontakt och den hittas direkt. Självklart får du sedan ta ner deras programvara ”BlasterX Acoustic Engine Pro” om du vill kunna utnyttja profilhantering, styra mer ingående kring surroundljudet, justera EQ och andra inställningar. Annars så funkar det faktiskt väldigt bra redan från start. G5:an har nämligen en flerkärnig SB-Axx1-processor som kan hantera hårdvaruaccelererad ljudförbättring direkt från ljudkortet. Dels kan du direkt på ljudkortet enkelt byta mellan tre profiler (som du kan välja mellan i programvaran), men du kan även aktivera ”scout mode”, vilket är ett läge som tydliggör motspelare/fiender i spel. Helt enkelt ett sätt att ge spelare en taktisk fördel i spelsammanhang. Slutligen så kan du växla ljud gain; mellan low (32 – 150 Ohm) och high (150 – 600 Ohm). Något som verkligen kan tilltala de riktiga audiofilerna.
Funktioner & Ljudkvalitet
Med programvarans (BlasterX Acoustic Engine Pro) inställningsmöjligheter, och framförallt de möjligheter som finns direkt på ljudkortet, så har du verkligen en mångsidig produkt. Men det som verkligen sätter den på kartan är dess ljudkvalitet och förmåga inom ljudområdet. För med en 24-bits kvalitet som kan gå upp ända till 192kHz så har du verkligen få ut en hög studiokvalitet genom dina lurar. Dessutom så är det en 120 dB USB DAC (Digital-analog omvandlare), med en inbyggd hörlursförstärkare (Texas Instruments TPA6120A2) med så pass låg utgångsimpedans på 2,2 Ohm, och kan driva hörlurar (även känsligare in-ear-hörlurar) med upp till 600 Ohms impedans.
Med kontaktmöjligheterna på ljudkortet, så kan du koppla in konsoler (Xbox One, Playstation 4) och ändå använda högdefinitions ljuduppspelning, men även högtalarsystem/DVD spelare, mobiler och mp3 spelare. Du har tillgång till optisk in och utgång, och dessutom en USB port, om du behöver ytterligare USB möjligheter. T.ex. så kan du enkelt koppla in tangentbord, mus eller varför inte ett USB minne utan problem. På framsidan av ljudkortet kan du koppla in headset och mikrofon (och tro mig, det kan ge nytt liv åt dina gamla hörlurar; både dess lyssningsljud såväl som mikrofon kvalitet).
Allt som allt ger det dig verkligen många möjligheter att koppla in de prylar som du vill ha tillgång till på ett enkelt och smidigt sätt. Det enda som egentligen kan hålla tillbaka ljudkortet, är dels att det är nischat; då kanske inte alla gamers bryr sig fullt ut i att skaffa sig denna kvalitetshöjd i Khz och andra ljudmöjligheter utan nöjer sig med en standard 44 kHz / 48 kHz på sina ljudkort. Samt att många gamers helt enkelt främst prioriterar andra områden än ljudet, när avser deras spelande; och då kan prislappen på femtonhundra kronor vara för dyrt.
Ljudprocessor: SB-Axx1 / 120dB (DAC) / Signal/störningsförhållande (SNR) / Maximal Kanaluteffekt Stereo / LjudteknikCrystalVoice, Rekognoseringsläge / Operativsystem som stödsMac OS X v10.8 och högre, Windows® 10, Windows® 8.1, Windows® 8, Windows® 7, Windows Vista®
Programvara: BlasterX Acoustic Engine Pro
Cirkapris – 1500 kr
Recensionsex tillhandahållet av Creative
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.