Crackdown 3

av Danny Larsen

Skotten haglar omkring mig och jag hoppar desperat ut från hustaket för att undkomma den storm av skott och missiler som skjuts mot mig. Väl nere på marken så kommer det en drös med fiender springande och jag känner mig som en ensam höna omringad av vargar, men som tur är så har mitt liv och armor laddats upp igen och jag kan nu plocka fram dom stora puffrorna och bara mosa allt som jag ser röra på sig. Det här är mångt och mycket vad du kommer få göra i Crackdown 3, men kan spelet leverera det som en gång var nytt och bombastiskt. Eller är det en kvarleva från Xbox som man bara har slängt ut i brist på andra spel, häng med så ska vi se vad som göms under huven.

Allt i spelet från starten känns familjärt, gameplayet, vapnen, hur man tar sig fram över staden. Men det är inget nytt då vi sett det i så många andra spel sen de två första spelen släpptes. För en annan som har spelat på föregångarna så känns det som man är tillbaka i en värld som man så väl känner igen sig i, men är det en bra sak eller är det bara nostalgin som gör sig hörd? Hur skulle man ha tagit sig an spelet om det vara ett helt ”nytt” spel i en ny serie, troligtvis inte lika väl.

Vi introduceras till supersoldaten Jaxon, vilket porträtteras av Terry Crews. Efter att ha gett ett peppigt tal till sina soldater så blir alla sprängda i luften, men där kan inte våran historia sluta. Efter att ha blivit ”fixad” av några frihetskämpar, så tar jag mig an rollen som en återupplivad Jaxon. Man har även valet av andra soldater med olika fördelar (bättre på sprängning, bilkörning etc. etc.), men om man kan få spela som Terry Crews så gör jag lika gärna det.

Man slängs in på en ö som styrs av organisationen Terra Nova, som har planer på världsdominans (duh dom är skurkar, vad annars!). Man får sakta men säkert börja ta sig an de olika delarna av organisationen, ha sönder tågstationer, bryta ut folk ur fängelsestationer eller krossa deras kemikaliefabriker. Alla dessa styrs av en underboss som man måste ta kol på innan man kan ta sig högre upp i Terra Novas ledning för att kunna ta ut dom helt och hållet. Detta är precis samma gameplay som fanns i föregående spel, krossa deras del av kedjan och ta sig an bossarna en i taget tills det finns bara en kvar. Inget nytt med andra ord; men har man kört spelen tidigare så sitter det i ryggraden.

Terry Crews är Agent Jaxon!

De olika delarna man ska tar sig an skiljer sig egentligen inte så mycket åt då det är samma sak man måste göra, d.v.s. skjut på allt som rör sig! På en del ställen så måste man ta ut vissa delar av ett maskineri, men man skjuter bara skiten ur den tills den exploderar. Bossarna är inte så imponerande att ta sig an, vissa kanske har några trix som de använder. Men på det stora hela så gäller det bara att skjuta, skjuta och återigen skjuta allt.

Det finns några uppdrag som är mer av en plattformande natur; det är stora propaganda-torn som man måste klättra upp för att ändra budskapet som dessa spyr ut över lokalbefolkningen. Inte dom svåraste tornen att ta sig an, men kan bli lite frustrerande om man missar ett hopp och måste börja om.

På hela ön så kan du hitta gröna och blåa ”orbs” lite varstans, dessa fungerar förenklat som XP. Gröna orbs ger dig XP för att kunna bli bättre på hoppande och kommer ge dig några förmågor som kommer tjäna dig väl under spelet (som t.ex. dubbel eller trippelhopp). De blå orbsen är lite mer gömda och ger dig XP till alla dina olika förmågor du kan levla upp. Du levlar upp dina förmågor genom att använda dem, slåss, spräng saker eller varför inte köra bil som en galning så levlar du upp allt eftersom.

Dessa förmågor när de uppgraderas är: Agility, spring fortare eller hoppa högre och längre. Firearms, bättre skada, ladda om snabbare och sikta snabbare. Strength, slå hårdare och plocka upp tyngre föremål. Explosives, större sprängradie och skada. Driving, kör snabbare och kunna ta mer skada, samt kunna bryta in sig i mer kraftfulla fordon. Ju mer man använder sina förmågor desto mer får man ut av dem, dock kan det bli lite grind om man vill nå nästa nivå, speciellt för mig som inte var mycket för att köra omkring i bilen och levlade då ej upp den i takt med de andra förmågorna.

Det finns såklart co-op i spelet där du kan spela ihop med en vän. Jag testade det ihop med Fredrik som körde spelet på PC, vi märkte ganska snabbt att det inte fungerade så bra. Spelet började lagga och sen så gick det som i slowmotion, uppenbarligen så måste Microsoft jobba lite mer med deras nätverkskod och patcha spelet så att det är spelbart ihop med vänner (lite av en besvikelse).

Såklart så finns det multiplayer, vilket är en av de saker som de har visat upp väldigt mycket med deras helt förstörbara banor. Men även för mig som inte är en så stor multiplayer spelare (se inte alls), så kan jag inte säga att jag var så imponerad på de två lägena som fanns. Banorna var ganska små och det var som att hela världen var byggd av något poröst material då allt trillade sönder ganska lätt. För ett ganska orealistiskt spel så kändes det här extremt orealistiskt och fånigt. Dom har hypat detta så länge och av det jag körde så var jag inte imponerad.

Om vi till slut ska kolla på det grafiska och ljud så känns det lite föråldrat, det känns som spelet skulle ha gjort så mycket bättre om det hade kommit ut till Xbox 360. Spelet ser inte ut att vara ett spel som släpps 2019 av Microsoft. Musiken däremot tyckte jag gjorde ett bättre jobb med och var passande i de hektiska strider man är i.

Personligen så har jag kul när jag kör spelet, jag tyckte även om första väldigt mycket som jag och bror min körde ihop. Men bara för att jag har kul och har lite nostalgi för svunna tider så kan jag inte överse vad dagens marknad vill se i ett nytt spel i en spelserie, man vill ha nya upplevelser, nya mekaniker som bygger vidare på vad som fanns innan och en story som drar in en. Tyvärr så finns det inte mycket av det i spelet, utan man får något som känns bekant och man har kört det innan. Vilket är synd då jag har sett fram emot få testa på och se vad för nytt dom kunde skjuta in i vad jag redan upplevt i spelen.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.

Crackdown 3. Lägsta pris 499 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-02-18 

Recensionsex tillhandahållet av Microsoft.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar