Hem RecensionerTillbehörsrecensionerTangentbord Cooler Master MasterKeys Pro M

Cooler Master MasterKeys Pro M

av Fredrik Olsson

Många vill, men få kan, när det gäller att vara ledande inom ett visst område. Men Cooler Master är ledande. Ledande i dator chassi branschen, och det med rätta. De gör solida chassin, som fyller sitt ändamål punkt till pricka. Men vad vi har här är ett tangentbord från samma tillverkare. Alltså något som inte direkt är det som Cooler Master är kända för. Så frågan är; kan de även här skapa solida produkter som tilltalar gamers? Vi kollar in deras MasterKeys Pro M tangentbord, och ser om det stämmer.

Känsla & Design

Det är sällan jag sett ett så pass fabriksinspirerat tangentbord som till början känns kalt och industriellt i sin uppenbarelse, men som senare imponerar. För med en liten formfaktor, så får de med det mesta som kan tänkas behövas när det gäller användning av tangentbord. Sin vana trogen så går ytan i en matt svart metallisk ton (vilket inte är konstigt då den är gjord till stor del i metall), och har en skarp vit LED belysning under knapparna.

Känslan i tangenterna är verkligen spot-on. Nertryckningar känns direkta och ger ifrån sig ett skönt klickande ljud. Och med en skön yta på tangenterna så känns det verkligen resolut i nertryckningar.

En annan detalj som står ut lite är att kabeln mellan tangentbord och dator är avtagbar. Det är nämligen en Micro USB kabel som du smidigt pluggar in på undersidan av tangentbordet, och verkligen skänker en mer portabel känsla.

Ergonomi

Det tar ett tag att vänja sig med tangentbordet, främst pga. dess lilla formfaktor (de har nämligen krympt bredden rejält, då de tagit bort piltangenterna och Home/End knapparna). Piltangenterna och Home/End knapparna finns kvar, men får aktiveras på Numpaden istället.

Men när man väl vant sig så sitter det bra under händerna, och med Cherry MX brytarna i den, så får du en skön upplevelse av tangenterna. Har du däremot större händer så kan du få lite för begränsat utrymme, men det bör inte vara något problem, då även jag som har ganska stora händer inte får några problem. Men det kan vara något värt att ha i åtanke om du tittar på detta tangentbord.

Interface, Användning & installation

MasterKeys Pro M skiljer sig en lite från andra tangentbord, då den har en inbyggd processor, som kan hantera upprepningar (repeat rate). Dvs. den hastighet som tangentbordet upprepar en ner tryckt tangent. Om du t.ex. trycker ner bokstaven F, så är det alltså hastigheten med vilken den upprepar införandet av bokstaven som är upprepningshastigheten. Upprepningshastigheten går att ändra via tangentbordet, till upp till 8 gånger hastigheten, för de som vill ha en betydligt snabbare upprepning.

För övrigt så styrs alla specialfunktioner via tangentbordet då det inte medföljer någon programvara. Tangentbordet har nämligen allt lagrat i sig; vad gäller möjlighet att ändra ljussättning, skapa makros, ändra upprepningshastigheten, profilhantering, multimedia knappar och att stänga av Windows knappen.

Alla dessa funktioner finns där, men du behöver dock gå in för att lära dig de, och manualen som följde med var kanske lite för spartansk för min smak. Det visade sig vara lite omständligt emellanåt att komma in i hanteringen av specialfunktioner. Än mindre att veta vad man ska trycka för att komma åt de. Jag skulle egentligen vilja se en programvara på datorn, så du enkelt såväl som visuellt kan se vad som gör vad. I alla fall som ett komplement vore bra.

På detta sätt har du möjlighet att ställa in ditt tangentbord oavsett var du är, vilket är en cool idé. En annan bra idé är att om du håller nere FN knappen, så indikerar tangentbord vilka inställningar som är igång just då. Dvs. den visar vilken profil, upprepningshastighet och om Windows tangenten är av eller på. Och slutligen; det är skönt med ett tangentbord som visar huruvida Caps Lock, Scroll Lock och Num lock är aktiverade, genom gammal hederlig belysning. Ja, ja, så var det förr. Men det var tydligt.


Specifikation

Cherry MX Red brytare, Polling rate: 1000 Hz, Repeat Rate: 1x / 2x / 4x / 8x, Responstid: 1ms, On Board Memory: 512KB, Vit LED belysning, Vikt: 1025 g, 1.5 meter avtagbar USB kabel.

Cirkapris – 950 kr
Recensionsex tillhandahållet av Cooler Master

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar