Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Aragami: Shadow Edition

Aragami: Shadow Edition

av Danny Larsen

Aragami: Shadow Edition är en samlingsbox med grundspelet Aragami, expansionen Nightfall och DLC:n Assassins Mask. Vi får följa en återväckt själ som blir en hämndens ande, som med skuggkrafter som ska frigöra Yamiko. Men vem är Aragami och vad är Yamikos mål med den hämnd hon söker, följ med mig in i skuggorna så ska jag se om vi kan upplysa er lite om det.

Huvudspelet Aragami

I Aragamis huvudspel så får vi följa den nyuppväckta anden Aragami, utan något minne vem han har varit i sitt tidigare liv och vem Yamiko egentligen är och vill. Yamiko är enligt henne en fånge i sitt egna hem, tillfångatagen av Ljusets arme. Yamiko berättar för oss att hon har frammanat oss för att hjälpa henne att fly hennes fångenskap och straffa Ljusets arme för att dom har invaderat och mördat alla från Skuggornas arme.

Aragami är ett tredjepersons smygarspel med olika val på hur du tar dig an dina fiender och omgivningen du befinner dig i. Antingen så kan man förlita sig på att smygteknik och därmed ta sig förbi alla fiender osedd, eller så kan du använda dig av dina skuggkrafter för att osedd ta dig fram till dina fiender och mörda dom. Du har till din hjälp ett svärd med vilket du kan hugga ner fiender alternativt så kan du frammana en skuggdrake som slukar dina fiender och suddar ut spår av dom. Det är viktigt att du inte lämnar några spår kvar som andra fiender kan se, då de kommer uppmärksamma detta och då aktivt söka efter dig. Värt att nämna är att fiendernas vapen kan skjuta ut som en chockvåg av ljus, som kommer upplösa dig om du har oturen att vara i dess väg.

Aragami drar sina krafter från skuggorna i sin omgivning, och för att se hur mycket skuggkraft du har, så finns det en mätare på din mantel som visar hur mycket du har att använda. Om du är i närheten av för ljusa platser så dras din kraft ner och du måste hitta skugga igen för att fylla på dom. Du har tillgång till olika förmågor som du låser upp genom att hitta ”scrolls” utspridda på kartorna; ”scrolls” som är gömda här och var, så kan vara en bra idé att leta runt extra noggrant. Man kan senare i spelet låsa upp en förmåga som gör att du kan se var alla scrolls samt mål är på kartorna (vilket underlättar). Några av de förmågor som du har stor nytta av är; ”Shadow Leap”, vilket gör att du kan hoppa från skugga till skugga, samt hoppa igenom/över föremål som kan vara i din väg. ”Shadow Creation”, med vilken du kan skapa dina egna skuggor och på så sätt få möjligheten att hoppa till ställen som är upplysta eller lättare smyga förbi fiender. ”Corpse Vanish”, enkelt beskrivet så får du kroppar att försvinna så att de inte kan bli upptäckta och ställa till problem för dig. Du kommer även ha förmågor såsom att kunna använda ett skuggkast vapen, möjligheten att förblinda fiender temporärt eller skapa som ett svart hål som suger in fiender. Dina specialkrafter går bara att använda ett visst antal gånger, så man måste tänka sig för en extra gång för hur och när man ska använda dom, samt att hela tiden vara vaksam på hur mycket skuggkraft man har.

Huvudspelet har tretton kapitel där du lär dig allteftersom hur du bemästra dina förmågor på bästa sätt; genom att använda de effektivt och vid rätt tillfälle. Detta blir särskilt viktigt då spelet autosparar vid specifika platser och om man har kanske mördat tio fiender och verkligen tagit sig tid för att göra allt rätt, så kan det vara riktigt surt om man då råkar göra ett litet misstag och måste börja om från början. Men även om det kan vara surt så lär man sig snabbt att ta lärdom från de misstag man gör, vilket gör att man sakta men säkert tar sig längre och längre fram hela tiden.

 

Allteftersom man spelar spelet så får man hela tiden fragment av minnen och information om vem Aragami kan ha varit i sitt tidigare liv och samtidigt lär man sig mer och mer om Yamikos bakgrund och hennes uppväxt, samtidigt som hon hela tiden ger en råd och manifesterar sig vid intro och outro på de olika kapitlen. Huvudspelet går även att spela i co-op med en kompis, där man då kan hjälpas åt att ta ut fienderna och lättare ta sig igenom spelet. Till spelet så följer DLC:n Assassins Mask, vilket ger Aragami nya dräkter att använda. Dräkterna är bara kosmetiska och en del av dem måste man låsa upp genom att klara av olika utmaningar, d.v.s. köra igenom banorna utan att bli upptäckt eller döda någon alternativt döda alla fiender på banan. 

Expansionen Nightfall

Nightfall utspelar sig innan huvudspelet och där får vi följa de två skugglönnmördarna Hyo och Shinobu. Om man spelar själv så får helt enkelt välja bara en av de två karaktärerna att styra och följa, medan man då uppenbarligen i Co-op, kan få med sig båda karaktärerna om man spelar med en vän. Expansionen är för de som redan har spelat igenom huvudspelet då det förlitar sig på att man redan kan spelsystemet och hur man använder krafterna i spelet. Nightfall följer Hyo och Shinobu när de är på jakt efter en alkemist som kan hjälpa dem i deras uppdrag. Nightfall har fyra kapitel och under dessa så får vi lära oss lite mer av bakgrundshistorien som leder upp till huvudspelet. Vi får här också några nya förmågor som vi kan använda oss av; ”Twin Shadow”, tillkalla din kollega och låt denne lönnmörda en fiende, ”Exploding Kunai” ett exploderande kastvapen som du kan utnyttja till att locka till dig flera fiender och spränga dem alla i luften, ”Shadow Grenade” en granat som förblindar dina fiender temporärt.

Grafik och Ljud

Grafiskt sett så är spelet gjort i Cell Shading, vilket tillför till spelets estetik väldigt väl och gör så att det ser ut som du spelar igenom en grafisk novell. Karaktärerna är väldesignade och omgivningarna är varierade och gör att man känner att man kan vara i feodal japan, med allt från vapen till de byggnader som man får ta sig igenom. Överlag så binder alla element ihop det till en fin helhet av spelet design. Musiken i spelet får en att verkligen att dras in, Two Feathers som har gjort musiken har verkligen fått till det att passa in till vad vi ser och den tidsperiod som spelet utspelar sig i. Den sticker aldrig ut, utan man kan avnjuta musiken som bara blir en del av helheten för spelet. I den övriga ljudbilden och röstskådespeleri så finns det inte så mycket att säga, utan att allt passar suveränt in och det finns inte något som tar en ur spelet eller känns som ett störande moment.

Kameran har ibland (då det är ett tredjepersonsspel), svårigheter att hålla sig på ”rätt” avstånd när du t.ex. gömmer dig i en buske eller nära ett objekt. Detta då den ibland kan klippa igenom saker eller att objekt skymmer din syn. Samt att det ibland kan vara svårt att sikta rätt när man skall använda ”Shadow Leap”, man får bara ta ett djupt andetag och försöka igen.


Specifikation

Denna recension baseras på Xbox One versionen.

Aragami: Shadow Edition. Lägsta pris 249 kronor enligt Microsoft.com 2018-06-05.

Recensionskod tillhandahållen av Lince Works .

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar