ADX Pro Firestorm V01

av Fredrik Olsson

ADX fortsätter envist med att ge oss fler headset med märkliga kombinationer av bokstäver och siffror. Denna gång är det ADX Pro Firestorm V01 som hamnar under luppen. Ett headset för nästan 1400 kronor som verkligen drömmer om att få stångas med de stora pojkarna i gaming headset-landet. Men hur långt går V01 egentligen?

Känsla, Design & Ergonomi

Konstruktionsmässigt så finns det många fördelar; en rostfri stålram med vadderade öronkuddar i mjuk ’memory foam’ samt en avtagbar mikrofon. Hela designen känns genomtänkt rent formgivningsmässigt och kommer definitivt hitta sin publik både ur hållbarhetsvinkel som den estetiska aspekten. Nu säger jag inte att headsetet är det vackraste som någonsin kommit ut, men dess matt  silverglänsande yta med orangea detaljer står ut i jämförelse med mängder av andra headsets.

Under användning står det även klart att dess väl tilltagna öronkuddar känns behagliga mot ens öron och att långtidsanvändning säkerligen inte är något problem. Öronkåporna kupar sig väl runt ens öron och sluter in dem bra. Dock så märktes det att dess rundade form inte lyckades täcka allt, då bakre delen lämnade ett litet men ändå påtagligt gap, och lät därför ljud lämna headsetet. En aspekt som blev betydligt tydligare längre fram i denna recension.

Överlag så är det ändå en angenäm upplevelse som känns bastant och framförallt skön under småtimmarna framför t.ex. Destiny 2.

Ljudbild & kompatibilitet

Ljudmässigt så förväntade jag mig verkligen mer av ett headset i denna prisklass. Ljudet är absolut inte dåligt, men över hela ljudspektrumet finns en överdriven bas, oklar diskant och ett mellanregister som lätt övertog de övriga tonerna.  Basen i sig är dessutom inte bara överdriven utan dräller även den lätt över ljudbilden, vilket tillsammans med mellanregistret kan skapa en ganska såsig upplevelse. Som att den inte riktigt klarar av att ge en detaljerad och kristallklar upplevelse. MEN detta är i dess grundutförande och med ett inbyggt ljudkort. När den senare pluggades in i ett dedikerat ljudkort så ökades kvaliteten avsevärt. Basen blev bra och mellanregistret mer distinkt. Förvisso fanns det kvar en del negativa aspekter, men det är alltså något som kan fixas. Men det bör nämnas att i vårt fall så piffade vi till ljudbilden genom att köra genom ett ljudkort för cirka 2000 kronor. Något som inte alla kan, utan vi måste därför utgå från dess ljudbild som gavs från vårt inbyggda ljudkort.

Som ett budget- och/eller mellanklass headset så skulle jag kunna överse detta, men för 1400 kronor så ändras ändå förväntningarna avsevärt högre. För om vi ska gå in på mer positiva aspekter (nu utifrån när vi kör via inbyggt ljudkort), så får du ändå en relativt mjuk upplevelse. För i.o.m. att vissa aspekter av mellanregister och bas sluddrar över varandra, så skapar det en mer mjuk upplevelse. Sedan är det klart att detta inte alltid kan ses som en fördel, men tänk att ljudbild är oerhört subjektiv, så spara kvittot och lyssna väl. Det kan vara ett headset för dig. Allt beror på vad exakt man är ute efter i sitt headset. Och sitter du på ett sjuhelvetes bra ljudkort, desto mer.

Mikrofon

V01s mikrofon lär inte vinna några priser; för inte bara dras det med viss ljudläckage (d.v.s. att det plockar upp ljud från de ljudläckande öronkuddarna) men dess ljudbild är överlag dämpad. Inte nödvändigtvis dålig, utan bara som att det ligger en lite kudde över ljudbilden.

Vi provade dock mikrofonen (och headsetet) på olika ljudkort, och programvaror (TeamSpeak, Discord, Skype m.m.) och fick olika resultat. Under de bästa förutsättningarna så levererade faktiskt headsetet skapligt både sett till mikrofon och öronkuddar. Så tänk på att detta 3.5 mm (kontakt) headset lever och dör på bra ljudkort.

Sedan är det värt att nämna att den avtagbara mikrofonen kan stängas av direkt på kabeln och dessutom så har du höj- och sänkning av volymen där med en tydlig och relativt stor och fyrkantig mittenhet.

Interface, Användning & installation

Som redan nämnt så kommer detta headset med 3.5 mm kontakt, vilket innebär att det går bra att ha till både mobiltelefon, konsol eller PC. Du får då utgå från vad din device eller dator har i mjukvara om du på något sätt vill ändra i inställningar. Något som faktiskt var väldigt smidigt, dels för att dess tvinnade kabel aldrig känns vara i vägen, men även då ljudbilden faktiskt nästan lämpar sig bättre på konsol, där stereoformatet är extra mycket standard.


Specifikation

Färg: Silver, Kompatibel (plattform): PC/MAC, Anslutning: 2 x 3.5 mm mini-jack, Drivelement: 50 mm, Frekvens respons: 20 – 20000 Hz, Känslighet: 103 +/- 3 dB, Impedance: 32 ohms, 1.8 meter kabel, Mikrofon frekvens respons: 100 – 10000 Hz, Känslighe:t -42 +/- 3 dB, Unidirection (riktad)

Cirkapris – 1400 kr
Recensionsex tillhandahållet av ADX/Elgiganten

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar