Worms W.M.D

av Ependyma Louise

Team Nördliv är under attack! Fredrik fick en flammande käftsmäll och trillade i plurret direkt. Upp och hoppa era latmaskar! Vad menar du med att en pixel är i vägen? Skjut bort den då. Vilken jädra smäll! Dynamit-Harry hade diggat det här spelet. Jaha, nu blev Danny krossad av en stor betongåsna och min första match online tog slut…

Någon gång på högstadiet fick vår skola datorer och det var ju förstås kul. De kunde säkert användas på nyttiga sätt (tänkte de vuxna). Men spelen då (tänkte vi andra)? Jodå, snart satt vi där och kastade explosiva bananer i huvudet på varandra i QBasic-spelet Gorillas. Om ni kollar upp spelet så skrattar ni säkert åt hur simpelt det ser ut, men tro mig, skoj hade vi!

Nu snabbspolar vi några år framåt och mina föräldrar har skaffat en peze. Hurra! Det finns roliga spel på den, som jag gärna fördriver tiden med. Ett av dem kan jag köra ihop med kompisar och det påminner lite om ett visst spel med gula böjar, fast nu är vapnen fler och i stället för primater så är det maskar som krigar.

Worms släpptes 1995, utvecklat av brittiska Team17. Sedan dess så har det släppts över 20 stycken Worms-spel till mängder av olika format och 2016 så släpptes det senaste, Worms W.M.D. Det dröjde dock till november i fjol innan det kom till en Nintendo-konsol, närmare bestämt till Switch.

Daggmaskar som krigar är alltså en grej (Earthworm Jim kunde allt hantera en pickadoll han också). Här ställs ett antal maskar mot ett antal andra maskar och spelet innehåller mängder av olika sätt att begrava motståndarna i jorden. Eller i vattnet, gärna på ett så förödmjukande sätt som möjligt.

Det här är ett turbaserat strategispel, vilket innebär att du snällt får vänta på din tur när de andra lagen härjar. Om du har tråkigt medan du väntar så kan du passa på att skapa vapen och andra prylar, en nyhet i Worms W.M.D. Håll utkik efter lådor på banan, de kan innehålla ingredienser för att skapa något riktigt häftigt. Ett annat tips är att gömma sig i byggnader, också en nyhet.

Spelet har färdiga lag att välja mellan, men en del av charmen med Worms-spelen är möjligheten att skapa ett eget. Du får bland annat välja vad dina stridspittar ska heta, hur de ska se ut och hur de ska låta. Mitt eget lag, Nördliv, består till exempel av arga skottar med hjorthorn på huvudet…

Du kan antingen köra mot andra lokalt (skojigast, särskilt om ni är många) eller online. Det finns många inställningar inför matcherna också, som påverkar exempelvis hur banorna ser ut, vilka vapen som finns tillgängliga och hur mycket stryk som maskarna tål.

Det finns även några lägen att köra helt själv, där du ställs mot datorn i olika uppdrag och det finns även möjlighet att träna för att lära sig grunderna. Om du spelar bra så låser du så småningom upp allt fler saker. En mask kan aldrig ha för många hattar att välja mellan!

Träning rekommenderas då kontrollerna kan ta ett tag att vänja sig vid. Tiden går fortare än man tror och det kan bli stressigt i stundens hetta. Att råka peta på styrspaken vid fel tillfälle eller att hoppa på fel sätt kan innebära katastrof. Det finns många vapen och annat att välja mellan, men det är inte alltid helt lätt att gissa sig till vad de gör.

Kameran går att kontrollera manuellt, men jag har upplevt stunder när den verkar leva sitt eget liv. Det kan vara värt att zooma in lite extra ibland eftersom enstaka pixlar kan ställa till med stort besvär. Leendet du har då du ska skjuta det perfekta skottet, försvinner lika snabbt som ditt liv, när du råkar skjuta pixeln precis framför dig…

Den tecknade grafiken är fin och maskarna känns charmiga med sina ansiktsuttryck. Vapenrutorna och texten kunde gärna ha varit större. Musiken är stämningsfull, men inte särskilt minnesvärd. Ljudeffekterna är bra och att maskarna säger kul saker bidrar till humorn i spelet.


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.

Recensionsex tillhandahållet av Team17.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar