Vaporum

av Martin Argenius

Vaporum är en Steampunk dungeon crawler som tagit sina influenser från spel som Eye of the beholder och Legend of Grimrock.


Du vaknar upp bland klipporna och ser ett stort skräckinjagande torn framför dig, hur du har kommit dit har du inte en aning om men du bestämmer dig för att träda in i tornet då det är det enda som ser ut som räddningen i ett övrigt öde landskap. Storyn i spelet känner vi igen och liknelserna är många till spel som t.ex. Bioshock och det är väl den svaga punkten i Vaporum.

Spelet baseras på ett klassiskt ”first person grid system” vilket betyder att du rör dig ruta för ruta. Problemet jag märkte på PS4 är att handkontrollen är allt för känslig, när jag bara vill flytta till höger så flyttar jag runt 2-3 gånger istället. Vilket medför stora problem, framförallt när du möter fiender. I början av spelet så väljer du en EXO-suit som är klassiska RPG klasser som strid, försvar och magi för att strida mot dem olika monstren du stöter på. För varje våning du kommer till så måste du lösa pussel, vilket är den stora delen i spelet. Vissa är riktigt svåra och andra är lättare.

Striderna är i realtid och på dina vapen som du hittar under spelets gång så har du en cool down vilket gör att du måste flytta runt på våningen och akta dig för motståndaren, är det flera motståndare så blir spelet emellanåt riktigt svårt. Det ligger mycket strategi och snabba reflexer bakom att komma vinnande ur en strid.

Det som för mig känns mest intressant i spelet är det grafiska, miljöerna är mörka och mystiska, man vet aldrig vad som väntar runt hörnet eller bakom nästa dörr. Atmosfären är fantastisk och det känns verkligen steampunk .

Ljudmässigt så får du en del story ifrån protagonisten när han pratar om vad han hittar på våningarna och kommer ihåg från minnet. Musiken men framförallt ljudeffekterna bygger upp den där känslan av att du inte är välkommen i tornet och att allt kan hända.


Specifikation
Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

Vaporum Lägsta pris 309 kronor enligt Playstation Store 2019-04-30.

Recensionsex tillhandahållet av Fatbot Games

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar