Uurnog Uurnlimited

av Joel Svahn

Hopp till höger, vänster, skjuta den kuben och sen få in skalbaggen i boxen innan den försvinner. Det händer mycket på en gång i Uurnog Uurnlimited, men det är fortfarande plattformande av hög kvalité.

Denna pussel-plattforms pärla är utvecklad av Nifflas Games och utgiven av Raw Fury. Allt börjar med (så som de bästa spelen brukar börja med) ett tutorial där kontrollerna förklaras grundligt. Du får också reda på din uppgift, fånga all djur. Varför? För dataspel såklart! Uurnog är inte ett spel som håller dig i handen, förutom grundkontrollerna är det upp till dig att ta reda på vad som funkar eller inte. Det finns små böcker som kan ge hjälp, men du är väldigt fri och kan upptäcka spelet i din takt. Det finns många olika sätt att hantera de problem du stöter på i Uurnog, en plats som ligger lite för högt upp för att nå? Du kan samla på dig pengar och köpa en fågel, bygga en trappa med blå block, eller varför inte ta förut nämnda fågel och stoppa den i en låda för att senare kunna släppa lös den vid ett mer passande hinder?

Denna frihet fick mig att bli lite mållös och vilsen den första timmen av Uurnog, men efter att ha gått runt några varv i startzonen och hittat lite nycklar trillade polletten ner. Jag vill inte avslöja för mycket då upptäckarglädjen och lösningarna på pusslen är en stor del av det som gör Uurnog kul, men lite detaljer kan vi nog gå in på. Något som också höjer spelglädjen är co-op läget som finns inbakat. Den du spelar med tar då kontrollen över en hund som kan hjälpa dig med att bland annat samla upp pengar.  

Att lösa pussel och plattformande är Uurnogs huvudsakliga utbud. Spelet levererar verkligen på dessa punkter och det är helt upp till dig hur du hoppar upp på en hög plattform eller löser de mer avancerade pusslen. Uurnog håller dig inte i handen, utan du får själv ta reda på hur världen fungerar. Kontrollerna känns snabba och ger en känsla av kontroll (hehe) till dina hopp och vändningar i luften. Det är också väldigt roligt att upptäcka de lite mer avancerade rörelsemönster, t.ex. att kasta något du håller i som ger dig en extra skjuts rakt upp i luften. Pusslen har stor variation i både svårighetsgrad och längd och det hjälper till att öka timmarna på spelsessionen. Det bjuds också på härliga bosstrider som kräver både eftertanke och snabba fingrar.

Uurnog är jättegulligt och mysigt, och något som verkligen sticker ut när det kommer till stämning är musiken. Soundtracket är till en början rätt så minimalistisk, men det reagerar på vad du gör. Låt oss säga att du sätter av flera bomber på olika intervall, vid varje smäll kommer ett snyggt ackord sväva förbi högtalarna. Det låter kanske inte som så mycket, men det gjorde jättemycket för att förhöja upplevelsen till nästa nivå. Och sen är ju nästan alla djur bara för gulliga. Grafiken är färgglad och är för det mesta bara former på varandra. Det är inget fel dock då det bara gör allt gulligare. Däremot kan bakgrunderna ibland bli lite väl statiska, speciellt om du håller på med ett pussel under en längre tid, och det kan bli lite tråkigt. Uurnog lovar flera timmars underhåll i ett smidigt handhållet format, och det löftet går långt. Ibland har jag dock känt mig lite frustrerad då vissa pussel har varit lite väl svåra, det har också blivit lite enformigt, men låt inte det avskräcka dig. Uurnog Uurnlimited kommer få många fler timmar på min Switch, och jag hoppas även på din.


Specifikation

Denna recension baseras på Switch versionen.

Uurnog Uurnlimited. Lägsta pris 149 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-05-22.

Recensionsex tillhandahållet av Raw Fury
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar