Hem RecensionerSpelrecensionerPC Skydrift Infinity

Skydrift Infinity

av Mattias Malm

Det är dags att visa sig på styva linan genom att hoppa in i ett flygplan och så snabbt som möjligt åka genom en bana, förhoppningsvis kommer man dessutom först över mållinjen. Det finns dock andra piloter som försöker göra samma sak. Inga problem, skjut ner dem med vapnen som finns utspritt till ditt förfogande. Tyvärr kan dina motståndare använda samma vapen och de är definitivt ute efter blod.


Skydrift Infinity är ett arkadigt flygracingspel. På det stora hela går spelet ut på att man ska ta sig först över mållinjen på en bana. Det finns tre olika varianter på det här väldigt grundläggande konceptet. Den vanligaste varianten kallas för Power Race och skulle kunna beskrivas som Mario Kart i luften. Förutom att komma först över mållinjen finns det uppgraderingar utspridda på banan där du oftast får en typ av vapen, vilket du kan använda för att skjuta och spränga dina motståndare till småbitar. Detta är faktiskt riktigt kul, men jag sväljer mitt mordlystna skratt i halsen, när jag inser att mina motståndare kan plocka upp samma vapen som mig och utan någon som helst tvekan, skjuter de mig till småbitar med.

Speed Race heter nästa variant. Här är uppgraderingarna utbytta till ett gäng ringar. Ringarna ger en boost till din turbo och du uppnår hisnande hastigheter och måste hålla tungan rätt i munnen för att inter fara rätt in i närmaste klippvägg och förvandla dig själv till ett eldsmoln.

Sista grenen kallas för Survival. Det för sig precis som ett Power Race, men med den lilla twisten att den som befinner sig längst bak i fältet kommer att elimineras med ett trettiotals sekunders mellanrum. Survival-racen förvandlas snabbt till ett blodbad då alla tävlande skjuter sönder varandra för glatta livet och det är inte många sekunder man får flyga innan någon knöl får för sig om att skicka en missil efter just dig. Du försöker dig på någon slags looping, du snirklar dig mellan stalaktiter och klippor som sticker ut. Allt för att bli av med projektilen 7 flåsar dig i nacken. Tyvärr slutar det nästintill alltid med att missilen förvandlar dig till metallskrot. Som tur är finns det uppgraderingar i form av en sköld som kan användas för att skydda sig från de andra piloternas vapen. Har man inte den kan man lika gärna bereda sig på nederlag och ta nya tag nästa gång.

Spelets tempo och fartkänsla är oerhört högt. Förutom att försöka undvika projektiler, minor och elektriska chockvågor. Måste man hålla fokus på banan, annars dundrar man lätt in i en vägg eller något liknande och nederlaget är ett faktum. Skulle man av någon anledning sprängas, har spelet den goda smaken att låta dig återuppstå mer eller mindre direkt. I regel är det trevligt, eftersom att man slipper behöva vältra sig i sitt misslyckande. Tyvärr händer det väldigt ofta att jag blir återuppväckt precis i en kurva. Jag hinner knappt reagera på att jag återigen är i kontroll över planet, innan jag återigen ser mig förvandlas till ett moln av eld och metallskrot. En annan tråkig sak med spelet är att banorna inte känns så öppna ibland. På klassiskt Need For Speed manér finns det olika vägar att ta sig fram på. Förutom huvudvägen, finns även genvägar man kan ta. Man tar sig fram snabbare, men det är långt ifrån de lättaste vägarna. Är man inte en mästare på att undvika klippor och dylikt, gör man bäst i att hålla sig till huvudvägen. Anledningen till tråkigheten är att vid vissa tillfällen där jag tycker att det är full rimligt att kunna gena, blir skärmen plötsligt grå och jag trycks tillbaka in i banan igen. Jag är övertygad om att spelet hade tjänat på att göra det lite mer öppet. Eftersom att man ändå har genvägar hade det inneburit att man hade löpt linan ut. Nu känns det lite begränsat tyvärr.

Det finns en god variation på flygplan i spelet. Man kan välja mellan olika typer av propellerplan och jetplan. De skiljer sig från varandra dels när det kommer till utseende, men de har också olika styrkor och svagheter. En del är snabbare, en del har bättre turbo och en del har bättre skydd och så vidare. Det gäller helt enkelt att prova sig fram och välja det som passar din stil bäst.

Utseendemässigt tycker jag att spelet är trevligt. Det är visserligen inte det vackraste eller tyngsta rent grafikmässigt, men jag gillar hur flygplansmodellerna ser ut. De är enkla, men har ändå en viss detaljrikedom över sig. Miljöerna på banorna är jag förtjust i. Dels upplever jag en variation på dem. Även om de flesta banorna innebär att man flyger bland klippväggar och stalaktiter, känns det aldrig som att jag flyger på samma bana. Helt plötsligt ska man flyga genom en damm, lava flod, vattenfall, eller ett kärnkraftverk. Det händer nästan hela tiden någonting på banan att man måste hålla fokuset uppe hela tiden. Innan man vet ordet av kan det helt plötsligt rasa ner ett gäng bumlingar när man bestämt sig för att flyga genom en av de trångaste korridorerna. Det är såklart frustrerande, men också fruktansvärt roligt.

Jag har ingenting att klaga på när det kommer till kontrollen. Den är lika slipad som det bör vara i ett racingspel och de misstag jag gör kan jag enbart skylla på mig själv. Det blir efter ett tag riktigt svårt att hänga med uppe i toppen. Eftersom att man dessutom måste komma i topp tre i fem race för att låsa upp nästa nivå i kampanjen, måste man hela tiden åka på gränsen till vad man klarar av och det finns inte mycket utrymme för misslyckanden. Eftersom att jag är en tävlingsmänniska utan dess like haglar svordomar och andra okvädesord mot min skärm, men det är positivt i det här fallet. Eftersom att det får mig att vilja tagga till och försöka igen. Spelet är dessutom tillräckligt kul för att jag ska vilja plocka upp handkontrollen och försöka igen.

Skydrift Infinity bjuder på adrenalinpumpande, högoktanisk och fartfylld underhållning. En god variation både på flygplan, miljöer och tävlingsgrenar gör att man inte har tid till att tappa fokus för en sekund. Spelet är så pass välgjort att jag trots misslyckade resultat, fortfarande är motiverad att plocka upp handkontrollen och visa de jäkla svinen till motståndare att jag minsann inte ger mig så enkelt. Fans av arkadiga racingspel gör helt rätt i att införskaffa spelet. Vi ses uppe i skyn, om inte jag eller någon annan skjuter ner er först!


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Skydrift Infinity. Lägsta pris ca 92 kronor enligt Steam 2021-08-02.

Recensionsex tillhandahållet av Handy Games.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar