Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Shantae and the Seven Sirens

Shantae and the Seven Sirens

av Martin "Fyghar" Johansson

Det är dags att vila upp sig efter alla äventyr, men nackdelen med att vara huvudpersonen i ett TV-spel är att det sällan blir någon vila. Så det är dags för Shantae att tvätta håret ordentligt och vara redo för att dansa, för att rädda sina nya vänner.


Shantae och hennes vänner har åkt till en ö för lite semester, och de får bo gratis om Shantae är med i ett uppträdande tillsammans med ett gäng andra halv-andar. Men lugnet varar inte länge, Shantae hinner inte mer än till repetitionen innan allt blir svart, och när lyset tänds igen så är alla halv-andarna borta, förutom just Shantae. Hon vill såklart veta vad det är som har hänt så därför ger hon sig ut på jakt efter dem runtom ön, men det finns en hel del hinder i vägen. Till exempel så dyker piraten Risky Boots upp för orsaka trubbel, är det möjligen hon som har andenappat alla de andra? Nope, hon vill bara ha tag på en skatt, men hon berättar för oss att det finns sju sirener som bor i havet, och att det är de som har tagit halv-andarna. Jag gillar upplägget för storyn, det är en enkel premiss som byggs upp allt eftersom med en del humor.

Det är dessutom ett kul plattformsspel, med lite pussel här och där. Det blir dock en del backtracking för att få tag i prylar eller att komma vidare i spelet för att man har låst upp nya sätt att förvandla sig på. När man har räddat en halv-ande får man nämligen en ’token’ som låter Shantae förvandla sig till någon sorts djur som låter dig som spelare att klättra på väggar, simma i vatten eller gräva i jord, så man kan ta sig vidare till nästa område. Det är ett vettigt sätt att hindra mig som spelare från att gå vilse eller liknande. Man kan dessutom prata med olika NPC:er för att få ledtrådar om man känner att man inte vet vart det är man ska ta vägen. Det finns dessutom en specifik NPC som jag är lite fundersam över, för det känns som att han är vart jag än går. Jag är tacksam över att han är lite här och där, men hur sjutton tog han sig till rummet precis framför bossen när jag själv hade såna problem med det?!

På tal om bossar så är de inte helt enkla att klara av. Man får nämligen inga ledtrådar om vad det är man ska göra, utan behöver kolla runt på skärmen för lite ledtrådar om hur man kan besegra dem.  De är egentligen inte så svåra, men om man som jag själv inte är särskilt uppmärksam när man spelar så kan det ta betydligt längre tid än vad man är villig att erkänna.

Med tanke på hur mycket hoppande, klättrande och duckande det kan bli i ett plattformsspel så är det viktigt att ha stabila kontroller, och kontrollerna här är riktigt bra. Shantae rör sig som jag vill och de olika förmågorna jag har låst upp används när jag vill utan att de krockar med varandra. Det är enkla knapptryckningar för att gräva, klättra på väggar eller liknande, och om man vill dansa så är det bara två knappar att trycka på där med. Enkelt och stabilt är vad som behövs när man spelar plattformsspel enligt mig, och det är precis vad vi får här.

Grafiken är riktigt mysig, och jag älskar hur alla karaktärer och varelser ser så olika ut. Miljöerna ser också bra ut, även om de flesta befinner sig under mark så vet jag tydligt i vilket område det är jag befinner mig i. Att de olika områdena dessutom är markerade i olika färger på min karta gör det dessutom enkelt för mig att veta vart jag är och vart det är jag ska för att ta mig vidare.

Även musiken är mysig, den känns uppmuntrande under tiden jag spelar. Men jag tycker det är lite tråkigt att de olika varelserna inte har några specifika ljud. Det finns t.ex. ett osynligt öga som studsar runt i vissa rum, man kan se den genom att dansa en specifik dans, men det hade varit trevligt att höra någon form av ljud så jag vet vad som finns i rummet.

I slutändan är det här ett riktigt kul spel som har en del att erbjuda. Det finns hemligheter att leta upp, skurkar att spöa, shampoo att köpa och allt detta till ett vettigt pris. Jag har haft kul när jag har spelat och kommer inte ha några svårigheter med att rekommendera Shantae and the Seven Sirens.


Specifikation

Denna recension baseras på PC-versionen.
Spelet finns även på Nintendo Switch, Playstation 4 och Xbox One.

Shantae and the Seven Sirens. Lägsta pris 309 kronor enligt Prisjakt.nu 2020-06-15.

Recensionsex tillhandahållet av WayForward.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar