Innehållsförteckning
LEGO har idag utökat sitt omfattning – sett till dess publik – och är idag minst lika riktad mot vuxna som barn. Något som denna Star Wars Trench Run Diorama tydligt ger insikt om. En till synes enkel konstruktion, som trots det ändå bjuder på intrikata detaljer – som är som gjort för en placering i vardagsrumshyllan eller i datorrummet. Är den däremot för alla klossbyggare där ute… det återstår att se!
Inledning
LEGO är kända för att leka med koncepten, samt även bjuda in entusiaster att komma med egna förslag på byggen. Just denna mix av ’good-old-fashioned’-lekfullhet och vuxenpoäng gör att klosstillverkaren tagit ett stort steg in i vardagen för många människor, särskilt äldre samlare eller rent av entusiaster av olika typer av filmer, franchises och dyl. Just därför står Star Wars ut extra mycket, i det att det faller i smaken på såväl unga som äldre personer, antingen på grund av glada minnen från filmerna, nostalgi i allmänhet samt kulturell påverkan. Något som är obestridligt. Vilket då för oss till detta diorama över en av Star Wars: A New Hope´s kändaste scener; Dödsstjärneturen som resulterade i en vinst för Rebellerna i den ikoniska filmen!
Presentation av LEGO-set samt manual
Ser vi först på presentationen av LEGO-setet, samt dess manual bjuder det sannerligen på en god mängd detaljrikedom, trots sin mindre storlek. Miljön som hittas under de svävande Tie Fighter-skeppen samt X-Wing:en är härligt ingående – och får tankarna att oundvikligen acceptera det som Dödsstjärnans yta. Med rör, ventiler och ett kanontorn, får det instinktivt åskådaren att acceptera vad det siktar på att representera. Ser vi även till de fyra skeppen – Darth Vaders egna Tie Fighter (rättare sagt en Tie Advanced X1), två ordinarie Tie Fighters samt Luke Skywalkers X-Wing så representeras även de väl här, även om dioramas förminskade storlek påverkar granulariteten i dessa rymdskepp. Trots det har dock LEGO lyckats få med redigt med detaljrikedom, då X-Wing:en kan justera sina vingar, och två av Tie Fighter-skeppen har självlysande gröna laserstrålar utskjutande från sig. Ett estetiskt tilltalande LEGO-set som bara utifrån denna aspekt passar fler äldre samlare, eller människor som bara vill piffa upp sitt hem på ett dekorativt sätt. Även om denna diorama säkerligen är mer riktad mot Star Wars-fans, mer än några andra…
Sett till dess manual är den ovanligt återhållsam, med enbart de tre-fyra sidorna bestående av information om scenen i fråga. I vanliga fall brukar LEGO bjuda på intressant trivia – och många gånger genom hela manualen, men här är det överstökat snabbt. Jag hade gärna sett LEGO bjudit på mer rolig information, som ackompanjerat scenen, men å andra sidan är det just bara en specifik sådan i filmen, så det är ändå förståeligt kan jag tycka. Lite tråkigt, men ändå helt okej.
Design & Lek
När vi sedan går in på detta segment, kan jag tycka att LEGO-designerna varit välinformerade i hur ytan av Dödsstjärnan ska se ut, och de lyckas fånga känslan i scenen riktigt väl. Den hektiska striden ser verkligen ut att pågå framför dina ögon, trots de mer mikromässiga detaljerna. Visst behöver du som byggare – och i slutänden beskådare köpa illusionen aningen mer, då det ändå är en mer minimerad modell, men trots det lyser kreativiteten hos designerna igenom.
Vad den däremot inte lika lätt kan ses som, är en leksak. Detta är givetvis hela idén med detta diorama, men det gör också att det mer tydligt hamnar hos människor som söker en viss form av dekorativ känsla i hemmet. För yngre barn – såvida de inte är massiva Star Wars-fans – lär detta mer statiska bygge förefalla mer ointressant. Det finns inte allt för många användningsområden, utöver den redan nämnda dekorativa sidan. Detta är nödvändigtvis inte en dålig grej i sig, men det gör att LEGO-setet definitivt har en mer specifik publik.
Komplexitet & Bygglädje
Trots sin mindre storlek, bjuder ändå LEGO Star Wars Trench Run på en tacksam byggupplevelse. Det kan tyckas monotont med mängden grått som ska representera Dödsstjärnan, men på grund av den intrikata detaljrikedomen – som dessutom är relativt snabbbyggd, är det ändå en bra kombination av komplexitet och byggarglädje. De 665 delar som medföljer kommer i sex påsar, alla med en rimlig mängd. Vad detta innebär är att om du vill bygga i omgångar, så går det att klara av en påse relativt snabbt. Själva frammanandet av den kända filmscenen sker rappt, och efter tredje påsen skönjas scenen redan. Om än på ett mer avskalat vis. Merparten av bygget är dock dödsstjärnemarken, vilket kan tros vara tråkig, men tack vare en god mix av varierad LEGO-klossutplacering samt en asymmetrisk ’approach’, så uppskattar jag ändå processen från start till slut. Att rymdfarkosterna först byggs utifrån den sjätte och sista påsen, gör det hela till att bli lite av grädde på moset så att säga.
På det stora hela är det ett lättbyggt LEGO-set, som kan göras på runt två timmar. Med andra ord kan du som LEGO-entusiast få dig en skön liten ”måltid” (läs byggsession) en söndagskväll, innan det är dags att sova – och faktiskt känna att du är klar med bygget. Detta i sig är ärligt talat en av fördelarna med Trench Run-setet, då det sätts samman snabbt, och bjuder på oväntat god variation i själva byggandet.
Unika aspekter samt ’Pris per kloss’
Vad gäller mer unika klossar är de få i detta bygge, men själva dioramats front bjuder på ett citat från ”Darth Vader” samt Star Wars-loggan – på två tunna 4×2-klossar. Utöver det finns inga mer unika klossar – om än några aningen ovanliga. De små platta – och runda 1×1 klossarna som representerar Tie Fighter-cockpitsglasen är piffiga, och R2D2-klossen i samma dimension. Det som nog mest står ut annars är de fyra gröna laserstrålar som skjuter ut från redan nämnda Tie Fighters. Inte direkt på grund av att det är någon ovanlig LEGO-kloss, utan framförallt på grund av deras självlysande egenskap. Något som känns som en skön detalj i en redan härlig LEGO-konstruktion. Utöver dessa lyser specialklossarna med sin frånvara ( no pun intended), utan det hela är en rimlig mängd specialframkallade klossar, för ett set av denna storlek.
Om vi då ser till dess pris per kloss – utifrån dagens lägsta värde enligt Pricerunner, för LEGO-setet – ändå riktigt bra siffror som uppvisas. I skrivande stund kan ’LEGO Death Star Trench Run Diorama’ hittas för 568 kronor, och ger därför ett PPK (pris per kloss) på 0,85 SEK. Detta ligger under normen, och är ett pris som är inom normala nivåer, men närmar sig ett fenomenalt sådant. Förvisso bör det understrykas att LEGO-setet till merparten består av väldigt små klossar, och därför kan PPK vara lägre än många andra. Trots det är det ändå ett tacksamt lågt pris för ett så skojfriskt och beskådningsvärdigt LEGO-set som detta.
< 0,7 SEK per kloss: Fenomenalt pris
0,7 SEK – 1.50 SEK per kloss: Överkomligt pris inom normal nivå
1.50SEK – 2.1 SEK per kloss: Högt pris som är aningen högre än genomsnittet
> 2.1 SEK per kloss: Överdrivet pris som bör undvikas.
Slutsats
Om du är ett massivt Star Wars-fan, som bara måste fylla alla hemmets hyllor med coola LEGO-set, då är ’LEGO Death Star Trench Run Diorama’ mer eller mindre ett måste. Dess intrikata presentation av en välkänd scen från Star Wars: A New Hope är svår att inte gilla – även om den samtidigt också hämmar sig självt på vissa sätt. Då själva bygget inte riktigt handlar om ’lek’, utan snarare att det ska vara en fin dekoration i ditt nördhem så lär det utesluta många yngre. Däremot kan du som filmfantast, Star Wars-fan eller allmän LEGO-fan definitivt finna en plats för denna i ditt hem. Dess något mindre storlek gör att den kan placeras på de flesta ytor, utan att den känns allt för malplacerad – och att den dessutom känns livfull och väldigt ’in the moment’, för scenen den representerar gör det hela bara så mycket mer njutbart. Så i korthet… ”The force is INDEED strong in this one!”.
Åldrar: 18+ – Antal klossar: 665 – Artikelnamn 75329 – LEGO Death Star™ Trench Run Diorama
Recensionsex tillhandahållet av LEGO. Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
i samarbete med PriceRunner