Innehållsförteckning
En av de främsta racingtillverkarna har låtit LEGO göra en efterapning av ett av deras pråligaste vrålåk; McLaren P1. En mastodontbil, vars hastighet och styrka oftast nämns som en tour-de-force. Synd då att det har en så bräcklig fasad… åtminstone i LEGO-form.
Inledning
När den brittiska biltillverkaren McLaren lät P1 rulla ut på salonggolvet i Paris 2012, var det många som ivrigt fixerade sina ögon på den strömlinjeformade sportbilen. Med en V8 motor – som revolutionerande nog parades med en elmotor, gav P1 en total effekt på hela 916 hk. En sådan bil många av oss bara kan drömma om. Nu har dess likhet återskapats i LEGO-format, men där originalet framstår stilrent och prydligt – finns det en och annan tabbe i dess klossåterskapade variant. Men oj, vilken modell sett till uppvisningsfaktorn!
Presentation av LEGO-set samt manual
En sak är säker, detta är till för vuxna som älskar Technic-LEGO. Byggsatser vars intrikata delar får kolvar att röra sig, leder att snurra korrekt och allt i en häftig 1:8 skala. McLaren P1 är definitivt riktat mot de allra mest härdade LEGO-entusiasterna – och särskilt de med öga för just Technic-serien. Den slutgiltiga modellen har imponerande dimensioner; 59 cm lång, 25 cm bred och 14 cm hög. Dimensioner som definitivt gör att den inte direkt platsar var som helst i hemmet. Även om varje besökares blick (precis som den där gången i Paris) kommer dras till sig den likt hur nattfjärilar dras till ljuset. Med 3893 klossar, mängder av leder och mekaniska moment är det i sanning ett arbete lika mastondontmässigt som bilen den vill efterlikna.
Något som återspeglas i de två enorma manualer, med hela 999 steg – över 21 påsar. Ett arbete som därför tar mellan sju till tio timmar att bygga; beroende på hur snabb du är. För de flesta blir det därför ett flerdagsprojekt, vilket snyggt är reflekterat i manualen. Här har det delats upp i tre sektioner, en för motor, en för själva mekaniken i bilen (växling, ratt m.m) och en för kaross och yttre detaljer. På grund av detta kan det annars överväldigande arbetet ändå kännas överkomligt. Åtminstone var det så jag upplevde det, när jag började bygga.
Design & Lek
Huruvida barn kan bygga detta; givetvis. Dock består denna byggsats av extremt många små klossar och beståndsdelar, vilket verkligen kräver att byggaren är med på noterna. Då byggsatsen i färdigt tillstånd dessvärre är relativt bräckligt (vi kommer till det) skulle jag rekommendera att detta enbart används som uppvisningsobjekt i hemmet – och specifikt av vuxna. Det skulle teoretiskt vara en bra leksak, men inom LEGO finns det set som passar avsevärt bättre för det ändamålet.
Utifrån en strikt designmässig synvinkel, är dess slutresultat oerhört imponerande. Technic-LEGO har en tendens att kännas avskalat och rått, men i detta fall lyckas de ändå förmedla en jämförelsevis intrikat och sann återskapning av originalbilen. Dess rena linjer, svängda bågar för fönster och lyktor accentuerar den redan häftiga designen, och kommer definitivt lyfta både det ena och andra ögonbrynet. Just på grund av den oerhört noggranna detaljrikedomen står ändå McLaren P1 ut som en av de mest respektingivande byggena vi gjort hittills.
Komplexitet & Bygglädje
Technic-LEGO är bara så bra som de LEGO-ingenjörer som skapar seten. I fallet med McLaren P1 återses detta i den underbara komplexitet som ryms innanför skalet. Inte nog med att du som byggare verkligen får ta del av V8 motorns intrikata detaljer, du bygger sakta men säkert upp en bil som lyckas återskapa mängder av häftiga element från originalet. Är du en superbilsentusiast kommer detta vara höjdpunkten. Inte nog med att växeltrumma, öppningsbara dörrar och justerbar bakvinge kan hittas här som är anpassningsbara, det hela är återskapat i skala 1:8 vilket gör att du lättare kan visa upp bilen för besökare. Utan att de ska behöva förstoringsglas. Så ja, komplexiteten är det inga fel på…
Däremot går det upp och ner med bygglädjen. På grund av att det är många timmar med många mindre klossar, kan det lätt bli monotont. Då bilen byggs likt moduler, blir det heller aldrig riktigt roligt att se bilen ”växa” fram. Det saknas dynamik i själva byggprocessen, vilket förmodligen har med de begränsade färgerna – åtminstone sett till modellens yta – och att själva Technic-LEGO:t många gånger blir lite väl känsligt för rörelser. Det är många gånger att du behöver ha väldigt exakta vinklar och placeringar, som oftast inte kan missas i andra byggen – men som här knappt kan urskiljas på grund av mängden små klossar. På grund av att det är även många smala tunna klossar/beståndsdelar, märkte jag gång på gång under byggprocessen att saker många gånger inte riktigt kom på plats.
Sedan när vissa beståndsdelar var på plats, så var LEGO bilen helt enkelt för tung för att kunna upprätthålla vissa klossar – och vips gick den upp i bitar. Att hela bilen därför fick en väldigt bräcklig känsla över sig, där det lätt blev att någon kloss lossnade, bara utifrån hur du höll i den, var bara inte tillfredsställande. För även om dess slutgiltiga utseende, där det låg på mitt sidobord var imponerande, var resan dit inte lika rolig helt enkelt.
< 0,7 SEK per kloss: Fenomenalt pris
0,7 SEK – 1.50 SEK per kloss: Överkomligt pris inom normal nivå
1.50SEK – 2.1 SEK per kloss: Högt pris som är aningen högre än genomsnittet
> 2.1 SEK per kloss: Överdrivet pris som bör undvikas.
Unika aspekter, minifigurer samt ’Pris per kloss’ (PPK)
Det som står ut är de redan nämna mekaniska moment som hittas i bilen efter du är klar med den. Framhjul som kan svängas med hjälp av ratt, full fjädring på modellen samt tidigare nämnda V8 motor, växellåda och skala 1:8 gör att den kommer märkas direkt i hemmet. Då detta är Technic-LEGO medföljer inga minifigurer, vilket är förståeligt om än lite tråkigt. Det är dock väldigt vanligt för denna serie, så är inget minus i min bok.
Ser vi däremot till PPK blir det en något svårbedömd situation. I skrivande stund hittas LEGO McLaren P1 för 4 125 SEK, vilket för det till en PPK á 1,06 SEK. Detta pris är överkomligt, men det rör sig över den magiska nivån som är 1 SEK. Skulle priset uppnå över 1.50 SEK per kloss, hade det varit för högt pris utifrån antal klossar, men i detta fall är upplevelsen annorlunda. På grund av komplexiteten och mängden mindre technic-klossar känner jag att jag definitivt gärna sett ett PPK på runt 0,8 – 0,9. Nu är det återigen överkomligt sett till vad det kostar just nu – men ser vi istället till LEGO och deras riktpris blir det en annan femma.
Deras pris är 5349,90 SEK vilket ger en PPK på 1,37 SEK – som i sig inte når den dåliga gränsen som är 1,50 SEK per kloss, men det är för nära i min smak. I mina ögon är detta ett dåligt köp utifrån en ren ekonomisk synvinkel om ni går över 4 400 SEK. Då skenar PPK iväg, och det officiella priset på LEGO.com är bara inte bra.
Slutsats
I slutänden är detta en avsevärt mer nischad LEGO-byggsats. Bilentusiaster – särskilt de som dyrkar McLaren lär få sina lystmäten fyllda, men alla oss andra LEGO-fantaster ska nog se efter andra LEGO-byggen. För i slutänden var bygglädjen inte i topp, och likaså satte bilens egen vikt käppar i hjulen. Bara det faktum att vikten i fronten var för mycket, så att båda framhjulen gång på gång hoppade ur de gängor de satt i – för att sedan inte kunna skjutas på framåt och bakåt, var en detalj som torpedade McLaren P1. Detta var en av detaljerna av den bräcklighet som jag nämnde tidigare, som gång på gång gjorde sig påmind under den dryga byggprocessen. Då modellen tar upp ett helt bord och kostar så mycket som den ändå gör, känner jag att vi ska kunna kräva bättre hållbarhet.
McLaren P1 i LEGO-format är ett konstverk för bilentusiaster och Technic-fantaster, men dess bräcklighet och monotona byggprocess gör att det inte passar den genomsnittliga LEGO-byggaren. Visst, du kan gå den ”olagliga” rutten och använda lim här och var, men bara det faktum att detta skulle ens övervägas säger en del…
Fotnot. I denna byggsats har LEGO gått över till att primärt använda papperspåsar, vilket är tacksamt ur miljösynpunkt. Det ena som kan vara ett minus med detta är att tydligheten du får av transparenta plastpåsar tappas. Så känn efter extra nog att du fått ut alla klossar när du är i byggprocessen.
Åldrar: 18+ – Antal klossar: 3893 – Artikelnamn 42172 – Technic McLaren P1.
Recensionsex tillhandahållet av LEGO.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Lägsta pris 4 125 kronor enligt Prisjakt.nu 2024-11-21.
i samarbete med PriceRunner