Innehållsförteckning
60-talet hade många sunkiga saker i USA. Dålig kvinnosyn, rasism och Vietnamkriget för att nämna några saker. Tacksamt nog släppte Chevrolet en av de mest ikoniska vrålåken genom tiderna – och även om det knappast är lika illa som några av de tråkiga exemplen ovan, så är det åtminstone en glädjande liten ljusglimt.
Inledning
Camaro Z28 med sina mjuka former, roadracing-’stripes’ och fräsiga interiör var något som kom att bli en klassiker inom bilkretsar – i viss mån redan då, 1969 när modellen på riktigt slog igenom. Vad är därför bättre än att föreviga detta i en slät och fin LEGO-modell, som accentuerar dess styrkor. Huruvida dess essens på riktigt kan summeras i en modell av detta slag, ja det återstår att se…
Presentation av LEGO-set samt manual
När det kommer till manualen, bjuder den på en del skön fakta kring bilen, vilket adderar till upplevelsen – även om den i övrigt går rakt på sak. Byggandeprocessen! Innan allt byggande kan det dock vara värt att poängtera var denna modell hör hemma enligt LEGO: Det är en 18+-modell, vilket borgar för en del mer intrikat byggande, och kombinerar idéer från ICONS-serien, med Technic-LEGO. På ytan är det en slät och trogen återbildning, men under ytan gömmer sig detaljer som adderar till upplevelsen. Särskilt om du är bilentusiast.
Öppningsbar motorhuv som gömmer en synlig motor, baklucka och dörrar är någorlunda förväntat – men detaljerna i motorn ökar säkerligen suget hos bilälskare. Technic-LEGO-aspekten kommer först in egentligen när det kommer till styrning. Det går mycket riktigt att styra via ratten, men bygger du modellen med tak (alternativ finns – där du kan bygga klart den som en cabriolet-modell istället) är det lite knussligt att nå sagda styrdon. Du får öppna en dörr för att nå, och även då är det bökigt. Men det går…
Sett till några slutliga detaljer, har vi framljusen vilket kommer i totalt två utföranden, samt själva bilens ’stripes’ vilket i byggprocessen finns i tre färger; vitt, rött och grått. Allt beroende på vad du själv föredrar. Likaså finns det två nummerplåtar – en gul från Michigan, samt en svart från Kalifornien – vilket du kan välja mellan. Med andra ord finns det sköna detaljer som låter dig som byggare att välja din ’look’ för bilen. I mitt fall skippade jag cabriolet, och körde med ’Michigan’-skylten exempelvis.
Design & Lek
På den designnivå, är det tydligt att denna riktar sig mest mot en publik som önskar visa upp modellen – och inte direkt leka med den. Den har oväntat få ’studs’ på utsidan, vilket borgar för en len uppenbarelse, och därför mer trogen förlagan. Detta går hand i hand med dess avsaknad av mer tekniska – eller snarare mekaniska aspekter. I vissa andra bilar medföljer fjädring och annat mysigt lulllull, men här är det tydligt att den som sagt är gjord för uppvisning. Detta förstärks ytterligare av en alldeles gudomlig interiör – som på klassiskt vinrött manér får bilen att bli än mer attraktiv. Bara det faktum att det göms ett ”Model Team Magazine” som belyser Hot Rods i baksätet (troligtvis en vinkning mot LEGO Hotrod-modell 40409 som idag är utfasad) gör det hela lite roligare!
När det kommer till lek-aspekten är den givetvis relativt låg. Främst på grund av hur bilen är byggd, då den har många mindre LEGO-bitar, som potentiellt kan ramla bort om du inte vet hur du ska hantera den. I övrigt hade den i dess färdigbyggda skick annars gjort sig väl som lekfordon åt en ungdom mellan 10-15 kan jag tänka mig. Den rullar lätt, och om den byggs som cabriolet, blir det lättare att styra via ratten. Bara det faktum att den kan byggas om till cabriolet i sig självt, förser den med möjlighet för variation för LEGO-byggaren – och potentiellt yngre personer som gillar att göra om sina modeller från tid till tid.
Komplexitet & Bygglädje
När det kommer till byggardelen mer specifikt är det en relativt rättfram sådan – med några få negativa aspekter. Framförallt byggs den från insidan ut, vilket innebär att du i mångt och mycket börjar se dess ”final form” först mot slutet. Detta uppskattar jag, då jag älskar byggprocessen i sig, och fann den varierad i detta fall. Det som potentiellt kan vara en stoppkloss – särskilt för yngre, är att det är väldigt många små LEGO-klossar. Det är med andra ord mycket pill som kräver att du håller tungan rätt i mun. I mitt fall var det förträffligt då det hela tiden kändes som att jag arbetade på något nytt – vilket resulterade i att byggtiden på 4-6 timmar sprang sin kos snabbt.
Där jag känner att modellen tappade en del var mängden klistermärken. Det är ändå ett modellbygge som kostar runt 1 500 SEK ute i svenska handeln i skrivande stund (med officiellt riktpris från LEGO på hela 2 099 SEK), vilket jag känner borde inneburit att betydligt fler klossar istället fått dessa saker utskrivna direkt på sig. Det tiotal klistermärken som hittas är i sig inte dåliga, men jag känner att du som byggare ändå bör kunna förvänta dig mer av ett modell-set av denna kaliber. Nåja, på det stora hela en god komplexitet, vilket är svaret på varför LEGO släpper detta som ett 18+-set.
< 0,7 SEK per kloss: Fenomenalt pris
0,7 SEK – 1.50 SEK per kloss: Överkomligt pris inom normal nivå
1.50SEK – 2.1 SEK per kloss: Högt pris som är aningen högre än genomsnittet
> 2.1 SEK per kloss: Överdrivet pris som bör undvikas.
Unika aspekter, minifigurer samt ’Pris per kloss’ (PPK)
Som uppvisningmodell kommer denna utan minifigur – vilket förvisso är förväntat, då modellen inte associeras med en viss person ändå. Inget som är varken bra eller dåligt. Vad som är mer unikt däremot är i detta fall strikt utseendefixerat. Den vinröda interiören, där handbroms, stolar och en fiffig tidning göms. Men även möjligheten att välja färgen på ’stripes’, och få tillgång till motorn – som i sin tur är återgiven tämligen väl (för att vara LEGO i denna skala åtminstone). Det är en utsökt modell, av en minst lika utsökt förlaga – som med all säkerhet kommer platsa oerhört väl på en hylla i vardagsrummet eller i arbetsrummet.
Ser vi istället till PPK kan denna modell i skrivande stund hittas ute i handeln för 1 491 SEK (via prisjakt) vilket gör att den hamnar på runt 1,02 SEK i snitt per kloss. Ett överkomligt pris som rent PPK-mässigt ligger på en normal – om än inte på en ögonbrynshöjande nivå. Ser vi istället till LEGO:s officiella riktpris á 2 099,90 SEK landar PPK på hela 1,44 SEK. Denna prisnivå ska ni undvika, då den närmar sig ett allt för högt ’pris per kloss’. Tacksamt nog har den svenska marknaden jämnat ut detta till föregående nämnda 1 491 SEK (åtminstone just nu), vilket är mer överkomligt. Nackdelen är dock i detta sammanhang att LEGO närmar sig med stormsteg utfasning, och även om modellen kan komma att ligga kvar hos återförsäljare, kommer i regel priset öka ju mer den säljs slut. Är ni därför på jakt efter Chevrolet Camaron Z28, skulle jag rekommendera att ni håller koll på dagspriserna, så ni ser när de börjar gå uppåt – för då kan det vara som så att utfasningen sker!
Slutsats
För bilentusiaster – och framförallt sådana som älskar att visa upp sina LEGO-modeller, lär Chevrolet Camaro Z28 vara ett alldeles förträffligt bygge. Den bjuder på tillräcklig komplexitet, samtidigt som den ger en härlig stunds byggande. Jag gillar inte mängden klistermärken, men det är å andra sidan lite av ett nödvändigt ont. Se till att köpa den för under 1 500 SEK primärt, för att dess PPK inte ska bli alldeles uppåt väggarna dock. Förvisso kanske det inte gör så mycket när ni ändå får en så vacker uppenbarelse i hemmet! Som mycket riktigt inte är sunkig på något som helst sätt…. Ja, något rätt gjorde USA på den tiden ändå!
Åldrar: 18+ – Antal klossar: 1456 – Artikelnamn 10304 – LEGO Chevrolet Camaro Z28
Geometry Survivor. Lägsta pris 1 491 SEK enligt prisjakt.nu 2024-03-25.
i samarbete med PriceRunner