Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Frane: Dragon’s Odyssey

Frane: Dragon’s Odyssey

av Victoria Sandberg

Ett enkelt JRPG som har ett snabbt tempo och realtids strider där du reser mellan olika platser och slåss mot monster i sökandet efter er vän Escude. I en något förvirrande historia hjälper du människor som karaktärerna möter på vägen och gör världen till en bättre plats.


Frane: Dragons’ Odyssey är ett RPG som utspelar sig i ett land kallat Kalenthia och du som spelare reser genom landet med karaktärerna Kunah och Riel som är någon form av högre stående varelser. De lever ursprungligen i det himmelska riket Venneth men blir skickade ner till människornas värld av Zeus för att leta reda på deras vän Escude. Det är inte tillåtet för de som lever i Venneth att bege sig ner till människorna och därför skickar Zeus ned de två huvudkaraktärerna, Kunah och Riel, för att leta reda på henne.

Redan här tycker jag det blir lite rörigt. De blandar mytologier hej vilt och ger snabba inblickar i bakgrundshandlingar som egentligen inte gör att vi förstår karaktärernas motivation mer. Historien känns lite rörig och omotiverad till en början men blir intressantare efter ett tag och gör ett tillräckligt bra jobb med att motivera den fortsatta resan till nya områden. Inslängt här och där är en hel del vuxenskämt som jag tycker förstör den annars ganska trevliga stämningen, för att inte nämna att huvudpersonerna gestaltas som barn.

En del onödiga kommentarer som ibland förstör stämningen lite.

Stridssystemet är enkelt men intressant. Fienderna du möter är antingen eld-eller isbaserade eller utan element. När du slåss mot den ena måste du ha ett vapen med det motsatta elementet för att göra ordentligt med skada. Det finns även rustningar och skyddsamuletter samt olika helande föremål.

Du styr hur Kunah rör sig och attackerar med det vapen du gett honom medan Riel följer efter och är den som utför magi. Kunah har en hälsomätare och Riel har en mätare för magikraft. Båda kan maxa upp en superattack efter att de slagit tillräckligt många fiender och dessa superattacker ger ett stort övertag, särskilt när du stöter på många fiender eller en boss. Tyvärr har du ingen kontroll över när Riels superattack aktiveras, det bara händer. Alla strider sker i realtid, alltså finns inga traditionella JRPG-turer. Det finns ett levelsystem som kräver minimal ’grinding’ så du är sällan i för låg level för att klara av de monster du stöter på.

Världen är uppdelad i dungeons och städer. I varje dungeon möter du lite olika fiender som är olika starka och en boss som du måste leta upp. Just letandet kan bli ganska frustrerande då det inte finns någon karta över den plats du är på, utan du måste komma ihåg exakt vilken trappa eller dörr du tog och allt ser nästan likadant ut. I städerna kan du köpa nya vapen, rustningar, potions och så vidare. Här finns även en del små sidouppdrag där du allt som oftast ska hitta något eller någon. Som en helhet tycker jag att världen är trevlig och har olika tydliga utemiljöer. Inslängt som en liten ”bonus” finns även en enkel odlingsfunktion, en något förvirrande ’date-sim’ och ett kasino.

Kontrollerna är helt okej men det finns ingen förklaring till vilka knappar som gör vad, så det gäller att pröva sig fram. Personligen tror jag att det här spelet skulle passa sig bättre för mus och tangentbord eller möjligen touchskärm då det flertalet gånger på playstationkonsolen behövs att du håller in två knappar samtidigt som du behöver samma finger till på en kontroll.

Musiken är enkel men ger bra inlevelse med en retrokänsla som jag uppskattar i pixelspel. Ljudeffekterna kändes trevliga och inte lika irriterande som de lätt kan bli när spelskaparna vill göra ett retroinspirerat spel.

Letar man runt lite på nätet kan man läsa att spelet The Lost Angelic Chronicles of Frane: Dragons’ Odyssey släpptes på den västerländska marknaden för snart tio år sedan som en adaption från det japanska originalet. Detta spel, som släppets runt 2011, hade en lite annan stil på karaktärsbilderna, ett helt annat ’interface’ och engelska röster för alla karaktärerna. Stilen på karaktärerna har blivit mer moderna och chibi-lika, vilket jag tycker om, men jag vet inte varför rösterna försvann. Det gjorde även en del av ljudeffekterna. Om du tycker att det här spelet trots dess något knackiga utförande verkar spännande skulle jag rekommendera att du letar efter den äldre utgåvan.

Specifikation

Denna recension baseras på PS4 versionen. Finns även till Nintendo Switch, Android, PC, Playstation Vita och Xbox One.

Frane: Dragons´ Odyssey. Lägsta pris 132 kronor enligt Steam 2021-04-23.

Recensionsex tillhandahållet av KEMCO.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar