Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Final Fantasy VIII Remastered

Final Fantasy VIII Remastered

av Peter Tjernström

Final Fantasy, Square Enix flaggskepp som de skapade mycket av sin fanbase på. Jag har fått tillfälle att spela Final Fantasy 8 Remastered under den senaste veckan för att se om ändringarna är värda köpet eller om man bör hålla sig till den gamla versionen.


Final fantasy är ett spel jag aldrig kom in i som ung. Jag prövade Final fantasy 7 hos en barndomskompis, men fastnade aldrig för det turbaserade stridssystemet med sina timers. Efter detta har jag aldrig försökt ta mig an ett annat Final fantasyspel tills nu. Att påbörja resan som Squall med hans resa genom SeeD skolans sista examen och vidare ut i världen för att slåss mot Edea. Den nya uppdaterade världen var något som jag till viss del såg fram emot. Det skulle visa sig vara felplacerad reaktion.

Spelets intro var väldigt storslagen. En cutscene som drog en tillbaka i tiden till de äldre spelens värld. Jag var imponerad över kvalitén och undrade om de också förbättrat denna med sin remaster eller bara spelet. Väl inne fick man se det arbete Square Enix satt in i detta spel. Alla karaktärer av vikt var uppdaterade med högkvalitets modeller och spelet såg bra ut jämfört med original versionen. Kameravinklarna är något som dock skulle kunnat justeras, då dessa ibland kunde dölja för mycket av scenerna.  Jag har hört att många inte ansåg att den grafiska uppdateringen var stor, men efter att ha spelat spelet i förstahand så ser man den otroliga skillnaden. Spelets ljud har till viss del uppdaterats när det kommer till kvalitet. Musiken och effekterna har en bra tyngd och man kan lätt känna stämningen spelet vill skapa. Det var dock här jag började se problemen, dessa var dock inte relaterade till spelets remaster utan till mina preferenser.

Som tidigare sagt har striderna aldrig intresserat mig i Final fantasyspelen. Jag är ett stort strategispels fan, men har aldrig fastnat för denna sort av turbaserade strider. När jag började striderna i Final fantasy 8 var de exakt som jag kom ihåg dem. Ens ”cooldowns” som var baserade på tid samt de olika menyerna som tar mycket vana vid att navigera korrekt, speciellt under tidspress. Exakt detta system som jag tidigare föraktat. Det jag kan säga är att tillägget av ”fast mode” som ökar hastigheten på spelet med 300% och läget att ta bort random encounters var en livräddare för mig. Jag är medveten att man ibland måste ”grinda” till sig mer experience, men alla strider var mycket frustrerande.

Av vad jag sett av spelet är det helt klart en förbättring. Spelet har uppdaterats väldigt passande grafiskt och ljudmässigt. Grundspelet är dock likadant som tidigare utan ändringar till sitt gameplay (som det brukar vara i en remaster)- Den grafiska uppdateringen för spelet har gjort det mycket snyggare samt lättare att spela då menyerna är mer lättnavigerade. Jag tror helt klart på att om du har ett intresse av Final fantasy 8 kommer du gilla denna remaster.


Specifikation

Denna recension baseras på PS4 versionen.
Spelet finns även till Xbox One, Nintendo Switch och PC.

Final Fantasy VIII Remastered. Lägsta pris 199 kronor enligt Playstation Store 2019-09-19.

Recensionsex tillhandahållet av Square Enix.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar