Innehållsförteckning
Bland världens alla FPS-proffsspelare finns det två möss som används allra mest: Logitechs G Pro X Superlight 2 och Razers Viper v3 Pro. Hur står sig Razers populäraste mus mot konkurrenten, och är det en bra mus i sig? Det har jag försökt lista ut under min tid med denna mus.
Denna recension kommer att fokusera på Razers Viper V3 Pro. Jag har dock fått testat på Faker Edition av musen – som egentligen inte bjuder på mycket mer än en färgändring till rött. Musen kommer också i vitt och svart för ungefär 500 kronor billigare, men just denna mus – med design från historiens onekliga bästa esportspelare genom tiderna – kostar runt 2 000 kronor. Nåväl, nu sätter vi igång!
Form och design
När jag öppnar upp Razer Viper V3 Pro Faker Edition (herregud, vilket namn!) bemöts jag av en oerhört röd mus. Det är också en vacker sådan – onekligen en av de snyggaste mössen jag någonsin lagt ögonen på. Fakers signatur, tillsammans med demonen och den djärva röda färgen gav direkt ett gott visuellt intryck. I lådan får man dessutom ett par extra grips – vilket är väl tilltaget – samt en USB-C-kabel och den trådlösa mottagaren. Dessvärre följer det inte med någon USB-A-dongel, så önskar ni använda denna mus på en laptop måste du böka med den 1,8 meter långa, flätade sladden.
Formen är a och o när det kommer till möss och här har Razer inte gjort något särskilt bevågat. Vi finner en fullständigt normalstor mus (127 mm lång x 64 mm bred) som saknar den karakteristiska “bump” som bl. a. konkurrenten Superlight har. Ändå känns musen fantastiskt skön att hålla i för såväl claw- och fingertip. Dess något tjockare bak ger handen gott om utrymme att luta sig mot, samtidigt som alla fingrar faller naturligt på plats. Avsaknandet av en bump leder onekligen till att palm-grip är något oskönare än samma grepp på min Superlight, men det är i allra högsta grad en personlig upplevelse. All in all – en form som inte kommer besvika någon, således att du inte har något större händer och samtidigt använder palm-grip. Då kan avsaknaden av “bumpen” bli något obekvämt.

Riktigt röd!
Vi finner DPI-knappen (som också fungerar som on/off knapp) på musens undersida, vilket börjar bli desto vanligare bland gamingmöss. Till vänster finner vi också – i vanlig ordning – två sidoknappar. Trots att detta är i högsta grad en lättviktig mus känns plasten robust och musen vägrar knaka hur mycket jag än trycker. Byggkvalitén känns, i överlag, oerhört bra. Nåväl, hur fungerar den vid användning?
Användning och prestanda
Viper V3 Pro är en gamingmus avsedd för seriösa gamers – i synnerhet inom FPS-spel. Det innebär i vanlig ordning en lättviktig bygd på endast 54 gram, 8 000 Hz pollingfrekvens, en sinnessjukt bra sensor och inget extra tjoffs som RGB eller extra sidoknappar. 54 gram må låta lite, och det är det verkligen. Musen svänger runt på musmattan oerhört lätt. Lägg därtill på att PTFE-fötterna är riktigt trevliga och du får en jämn och silkeslen upplevelse med denna mus.
Jag nämnde att sensorn är oerhört bra, och det är ingen överdrift. Razer råkar nämligen ha monopol på PixArts bästa sensorer – så dessa är objektivt bland det bästa du kan hitta. Att musen därtill har 8 000 Hz pollingfrekvens gör detta till en högpresterande sådan. Jag märker dock, i all ärlighet, ingen skillnad alls i den trådlösa prestandan mellan de olika mössen jag testat, inklusive denna. Nivån på trådlös prestanda nuförtiden är så pass hög att alla dagens gamingmöss erbjuder en så pass bra trådlös upplevelse att man inte märker någon latency alls.
Och klickandet? Hur bra som helst. Verkligen – det är ofantligt skönt att klicka med denna mus. Trots att Viper V3 Pro har optiska brytare (vilket inte sällan leder till en mosig känsla) känns klickandet responsivt, snabbt och tillfredsställande. Enligt Razer ska de dessutom hålla i 90 miljoner nedtryckningar, så förhoppningsvis är detta en mus som kommer att hålla och fungera länge. Jag kan dessutom lägga till att sidoknapparna och skrollhjulet också har riktigt skönt klickande – mycket bättre än på min Superlight.
Där jag dock vill föra klagan är med musens ytbeläggning. Visst – den röda färgen är bedårande, men den är något för hal för min smak. I synnerhet efter långa gamingsessioner där händerna blir något svettiga börjar musen kännas riktigt hal i händerna. Som tur är får du med ett par grips som är både snygga och löser detta problem helt, men det är värt att ha i åtanke att den vita Viper V3 Pro hyllats för sin yta – som inte är lika hal som Faker Edition.
Mjukvara och batteritid
Razer utlovar en batteritid på 95 timmar. Detta minskar drastiskt när du använder 8 000 Hz pollingfrekvens – troligen närmare 25-30 timmar. 95 timmar är för övrigt en fullkomligt godkänd batteritid, något längre än vad många andra möss i samma prisklass erbjuder. “Men…”, tänker du, “Hur kan man se batteritiden?”. Jo, Razer har faktiskt varit så pass smarta så att de integrerat en liten lampa i själva trådlösa mottagaren, som lyser grönt/gult/rött efter din batterinivå. Det drar ner vikten på själva musen (då de slipper montera en lampa) och fungerar minst lika bra som batterinivåindikator. Fint, Razer!
Mjukvaran Razer Synapse är därtill riktigt härlig att använda. Givetvis kan ni ställa in DPI-inställning, pollingfrekvens (som också kan ändras automatiskt när du går in i spel för att spara batteri – smart!), kalibrering, lift-off distance samt givetvis remapping och macros. Det som imponerade mig mest var dock hur mycket Razer faktiskt bjuder på. Inte bara kan du justera lift-off distance – hur mycket du behöver lyfta musen innan sensorn slutar registrera – men du kan också göra detta på ett noggrannare sätt än vad jag sett konkurrenterna erbjuda. Därtill finns Dynamic sensitivity som ger dig möjligheten att finjustera precis hur känslig du vill att musen ska vara – och vid vilka hastigheter. För att vara en mjukvara för möss är denna genomtänkt, enkel, snygg och genuint imponerande.
Slutsummering
Denna recension har öst beröm över Razer Viper V3 Pro. Och ja, den berömen är helt rättfärdigad. Razer har här lyckats leverera en mus som är vacker både på spec-sheeten och på musmattan. Det finns inget mer eller mindre som jag kunde önskat, utöver en aningen mindre hal ytbeläggning. Men det problemet löses enkelt av att helt enkelt köpa den vita versionen istället, som dessutom kostar 500 kronor mindre.
Jämfört med Logitechs Superlight-serie är denna mus bättre – både objektivt (sett till sensorn) och subjektivt. Med bättre skates, bättre klickande, ett oerhört mycket bättre skrollhjul (+ sidoknappar!) och en klockren mjukvara har Razer lyckats överträffa sig själva här.
Om du är en gedigen gamer som verkligen kräver det bästa från dina prylar, då är Razers Viper V3 Pro något för dig. Men… för de allra flesta spelare… klarar man sig minst lika bra för en mus för tusen kronor mindre. Med det sagt är detta onekligen Razers bästa mus – och kanske produkt – hittills, och jag är därmed glad att ge den bemärkelsen ”Toppklass” för dess fantastiska prestanda, form, mjukvara och, tja, nästan allt!
Färger | Vit, svart, röd |
RGB? | Nej |
Blåtand? | Nej, endast 2,4 Ghz |
Laddning | USB-C, medföljande 1,8 m lång flätad kabel |
Ambidextrös/symmetrisk? | Ja, dock med knappar anpassad för högerhänta |
Dimensioner | 127 x 64 x 40 mm |
Fötter | PTFE |
Vikt | 54 g |
Brytare |
Razer Optical Mouse Switches Gen-3. Graderade för 90 miljoner tryckningar. |
Pollingfrekvens | 1 000 Hz (trådlös), 8 000 Hz (trådad) |
Sensor | Razer Focus Pro 35K Optical Sensor Gen-2. 35 000 CPI och 750 IPS |
Batteritid (1000 Hz) | 95 timmar |
Recensionsex tillhandahållet av Razer.
Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.
Razer Viper V3 Pro Faker Edition. Lägsta pris 2 199 kronor enligt Prisjakt.nu 2025-03-15.
i samarbete med PriceRunner