Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Untitled Goose Game

Untitled Goose Game

av Fredrik Olsson

Fjäderfän vars enda uppgift är att irritera stackars arbetande människor. Ja det är vad egentligen denna söta lilla ”gåssimulator” går ut på. Men hur roligt blir det i längden, och kommer du känna för din lilla gås? Ja, dags att spänna vingarna och se om spelet ”flyger”!


Daggdroppar i gräset, klar blå himmel och ett glatt sinne. Detta är säkert vad den fromme trädgårdsmästaren upplevde medan han bökade runt bland morötter, pumpor och rosor. Tyvärr för honom så gömde sig ett fjäderbeklätt åbäke i blomsterlandet, som bara hade ett mål. Att duka upp för picknick – med trädgårdsmästarens fina skörd. Hur mycket underbart elände denna gås kan orsaka är upp till dig, då det är just den du spelar som.

Lady och…..gåsen?

Ja, detta är något så udda som ett äventyrs- och pusselspel, där du styr en ytterst intelligent gås. Med en att-göra-lista, där du ska göra allt från sno kläder och kasta i en damm, fälla en hink över huvudet på en gubbe, eller dra undan pallen på en dartspelande farbror – så ser man ganska snabbt att de småkluriga pusslen är till för att dels skapa oreda i människornas liv, men även skapa roliga situationer, där gåsens höga läten kan få folk att upptäcka eller undvika den. Ofta är smygande en viktig faktor – och det är många gånger jag kommer på mig själv tänka: vår älskade hjälte är gåsvärldens svar på Solid Snake (Solid Goose).

Bocka av, och gå vidare!

Som spel så är det enkelt – bocka av dina att-göra-listor som kommer fram för varje område (det finns fem platser). Klarar du hela listan på respektive område, så kan det poppa fram en ny uppgift för vår smarta gås dessutom. Spelet som är ett par timmar långt bara, gör egentligen det mesta det kan med sitt koncept. Du kan med din gås honka fram läten, spänna upp vingarna, springa snabbt och sänka dess fina gåshals. Allt för att exempelvis nå saker bättre, eller uppmärksamma människor på din närvaro.

Det är gulligt, och situationerna som gåsen hamnar i är självklara för valfri Youtuber – men som spel blir det snabbt tydligt att konceptet bara funkar ett par timmar. Likt peka-och-klicka spel så behöver man många gånger placera specifika saker på särskilt platser för att sedan få en reaktioner av de människor som lunkar runt i närheten. Det hela är relativt intuitivt, men blir i längden aningen tråkigt. Kontrollen av vår kära gås är dock bra, och animationer och utseende servar spelet väl, och kommer med sannolikhet tyckas om – särskilt om man är en gåsfantast (finns ni där ute?).

Sett som helhet, så är det ett smålustigt spel, som särskilt vinner på sin ofrånkomliga situationskomik. Tyvärr håller inte själva spelmekaniken i längden, vilket är extra tydligt ju längre man spelar. Det är dock ett kort spel, så det jämnar ut sig – och priset på ungefär 150 kronor (varierar beroende på plattform), så är det ändå okej, även om spelet inte direkt bjuder in till omspelning. Men allt kan inte vara The Witcher 3 ha ha…


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.
Spelet finns även på Epic Games Store.

Untitled Goose Game. Lägsta pris €11.99 enligt Epic Games Store 2019-09-27.

Recensionsex tillhandahållet av House House.

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar