Hem RecensionerTillbehörsrecensionerHeadset Sennheiser GSP 350

Sennheiser GSP 350

av Fredrik Olsson

När Sennheisers nya headset GSP-serie dök upp så var det många som tänkte att de nedskalat både kvalitet och känsla; men som vi märkte med GSP 300 headsetet, så var inte fallet så. Men nu har vi tagit oss an Sennheisers storebror GSP 350; som ger oss egentligen väldigt lite nyheter. Men räcker det, och vad är egentligen GSP 350 mer unika förmågor? Låt oss undersöka detta lite närmre.

Känsla & Design

Till att börja med, så är det samma känsla man fick av Sennheisers mindre modell GSP 300; att headset konstruktionen kändes mindre exklusiv, med en lätt plastig känsla till sig, som framförallt inte gav intrycket av stabilitet. Nej, snarare känns konstruktionen allt för böjbar, på ett icke önskvärt sätt.

Denna gång så går headsetet istället i ett röd/svart tema, där huvudbandets memoryskum och runt öronkåporna finns röda delar. Och detta tillsammans med den mer rundade stilen på headsetet, ger den inte den mest estetiskt tilltalande varianten. Den står dock ut tillräckligt mycket för att man som användare ändå ska känna att den är originell för Sennheiser.

Konstruktionen och designen är identisk med lillebror GSP 300, förutom den röda färgen och USB dongeln.

Ergonomi

Men att döma headsetet utifrån dess material är missvisande, då det också är skälet till headsetets funktion och framförallt komfort. Då de är gjorda i plast, så är de relativt lätta i vikt, och det tillsammans med öronkuddarna i imiterad läder, så är det sannerligen en bra komfort, även under längre spelsessioner. Komforten är alltså riktigt bra och trots att de inte vinner några priser i utseende, så förstår man ändå tanken bakom konstruktionen och designen.

Ljudbild & Kompatibilitet

GSP 350s stora skillnad mot lillebror GSP 300 är att den är USB baserad. Det vill säga till skillnad från GSP 300 som är med 3.5 mm kabel, så är GSP 350 med USB-dongel. Precis en sådan dongel som finns på det eminenta PC373D headsetet faktiskt.

Detta medför några väsentliga fördelar och nackdelar för headsetet. Först och främst så får du oavsett dator en hög nivå på ljudkvaliteten. Du är inte bunden till hur bra ditt ljudkort är, utan USB dongeln agerar som externt ljudkort, och ger dig en riktigt bra kvalitet. Dock så märkte jag att i recensionsexemplaret så tappades USB kontakten ibland, vilket gjorde att jag inte hörde något alls. Om det berodde på headsetet i sig eller ett glapp i testriggen lyckades jag inte utröna. Men oavsett så var det en enerverande detalj som kom tillbaka från och till.

Fördelen med 3.5 mm kontakt är även den att med rätt ljudkort så kan du verkligen utnyttja potentialen till fullo hos varje headset, medan en USB dongel aldrig kan ändras, varken till det sämre eller bättre. En detalj så klart, men ändå något som är värt att tänka över innan ett köp; beroende på vilken kvalitet man har på sin dator.

Men, om vi går vidare till det viktigaste här istället; ljudet! Hur är ljudet? Jo, riktigt bra faktiskt. Hela spektrumet är relativt klart; från den aningen otydliga (för vissa toner) lägre registret, med en basgång som annars både är len mot örat samtidigt som det dunkar på bra, till det översta registret, där diskanten lyckas fånga samtliga ljud utan att smeta ut något mot varandra. Och även mittenregistret, som är fylligt överlag och ger en helt adekvat upplevelse, så är det uppenbart att Sennheiser absolut inte tummat på ljudkvaliteten. Och lägg därtill att detta ”billigare” headset ändå har 7.1 ljud via dongeln, och funkar på alla datorer; så får du en riktigt bra produkt helt enkelt!

Dock så är detta headset bundet till datorer, i.o.m. USB dongeln, så tyvärr tappar du konsolstödet som finns i lillebroder GSP 300. Värt att tänka på för er som vill ha bättre multiplattformsstöd.

Mikrofon

Återigen imponerar Sennheiser med sin mikrofon. Förvisso är den ganska låg i volymen, vilket kan vara en sak man behöver tänka på i spelmatcher. Men överlag så ger de ett klart mikrofonljud. Till skillnad från att vara bunden av ljudkortets kvalitet så är det en hög nivå redan från start med denna mikrofon, då den går via Sennheisers USB ljudkort.

En aspekt av mikrofonen som kunde gjort bättre, är att jag gärna sett att man kunde böja på den mer. Man kan förvisso böja den aningen, men den håller inte kvar sin position, vilket jag hellre sett, utan återställer sig till grundformen även om du försöker böja den.

Interface, Användning & Installation

Rent installeringsmässigt så är det en barnlek; bara plugga in USB kontakten och köra. Och med Sennheisers programvara (som du får ta ner från deras hemsida) så kan du via enkla medel ställa in mellan olika ljudprofiler, slå av/på ljudreduktion och ändra medlyssningen som mikrofonen har. Ett program som är väldigt spartanskt på gott och ont. Du kan inte ändra ljudnivåer i en mer exakt equaliser utan är tvungen att använda dig av Sennheisers mer nerbantade programvara.


Specifikation

Impedance 19 Ω, Connector USB Frequency response (Microphone) 10 – 15,000 Hz, Frequency response (Headphones) 15 – 26,000 Hz, Sound pressure level (SPL) 113 dB, Ear coupling Circum-aural, Cable length Surround Dongle cable: 1.7 m / USB extension cable: 1.2 m, Dynamic, closed, Vikt 262 g, Microphone sensitivity -41 dBV/PA

Cirkapris – 1300 kr
Recensionsex tillhandahållet av Sennheiser

Tillhandahållaren av produkten har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar