Tropico 6

av Lilly Kronlund

Välkommen till paradiset. Svajande palmer. Kristallblått hav. Strålande sol. Perfekta platsen för att bedriva en diktatur förklädd till demokrati. Det är som dina undersåtar säger, bara du med din magnifika briljans som är kapabel till att få paradiset att blomstra. Välkommen till Tropico.

Det är dags för ytterligare en titel i spelserien Tropico när tronarvingen Tropico 6 axlar ansvaret. Men det är så välbekant att det svårt att säga vad som egentligen är nytt. Men låt oss börja med att ta ett steg tillbaka och titta på vad Tropico som spelserie är.

I Tropico är det du som har makten och din vilja är lag, bokstavligt talat. Tropico är ett stadsbyggarspel där du i rollen som den förtjusande El Presidente ska få ditt ö-paradis i Karibien att blomstra. För att lyckas med detta behövs pengar och allierade… och möjligtvis väldigt mycket mer pengar. Varje uppdrag börjar med en ny ö, där din trogna rådgivare Penultimo stöttar dig igenom solsken och naturkatastrofer.
Det är mycket som händer på öarna. Det kryllar med människor som behöver sysselsättning och tak över huvudet. Inte nog med det, de vill ha poliser, kyrkor, teatrar… Listan är rätt lång och som inte det vore nog så vill de olika ideologerna att du möta deras krav för att de inte ska göra revolt. Hur stor din makt än är i ditt presidentskap så kan du inte styra dina invånare, de har egna viljor och sitt egna tempo. De står inte och väntar på att du ska ge dem en gudomlig order utan lever sitt vardagliga liv.

Naturligtvis så räcker inte det med att det händer mycket på öarna. Som ledare måste du hålla de andra stormakterna glada, du vill ju trots allt att de ska köpa alla råvaror och varor som dina öar erbjuder. Samtidigt om det går riktigt illa kan de plantera bråkstakar hos dig och det vill du väl inte… Eller? Du kan ju alltid bli bästis med generalerna och se det som ett tillfälle att spänna musklerna och visa på din överlägsenhet. Det finns många sätt att styra på och du behöver faktiskt inte göra alla till lags, utan bara vara beredd på vad de kan tänkas hitta på. Sedan går det ju att vara förtänksam och antingen muta viktiga personer eller helt enkelt avrätta dem, valet är ju faktiskt ditt.

Om Tropico serien ska jämföras med andra spel av liknande genres lutar spelserien mer åt stadsbyggarspelet SimCity än strategispelen Civilization. Du har inte en motståndare att kriga och förhandla med på din karta och du behöver inte upptäcka världen. Hoten du behöver hantera är exempelvis stormakterna och dålig ekonomi. Fysiska hot kan bestå av naturkatastrofer, bränder och upprorsmakare som försöker sig på statskupp.

Är du helt ny till Tropico-serien eller om det var längesedan du spelade så rekommenderas det att du spelar igenom turtorialen. Den lär en allt man behöver veta i ett lagom tempo uppdelat i fem steg. Tropico 6 är ett sånt där lagom svårt spel och det blir svårare ju längre du spelar på en och samma ö.

Charmen med Tropico är deras mörka humor som sipprar fram igenom uppdragens story. Med orden “Vi ska inte bygga murar utan broar” inleder vår närmsta rådgivare Penultimo Tropico 6. I spelet tar Penultimo oss tillbaka till när hela historien började under Kalla kriget och du får lära dig lite mer om din egna bakgrund igenom Penultimos nostalgiglasögon.
Uppdragen är uppdelad på olika öar som du kan väja mellan och varje ö har sin egna historia. På en av dem får du träffa P för första gången när The Crown sätter dig till makten på de karibiska öarna. Med deras utsända flåsande i ryggen försöker du i hemlighet samla kommunistrebellerna till din sida för att slå dig fri från de tedrickande stropparna.
I en annan satsar du allt på choklad och för att hitta en gyllene biljett till chokladfabriken.

Den som har spelat Tropico innan kommer känna sig väldigt hemma i Tropico 6, lite väl hemma kanske. Samtidigt märks det att Tropico 6 är en ny titel i serien. Bland annat är grafiken uppdaterad och layouten har blivit mer användarvänlig.
Terrängen är mer utmanande än innan då du inte längre styr över en ö utan har en ögrupp som ska fungera ihop. Det gäller att bygga broar och hamnar så din befolkning kan resa mellan dem. Exempel på fler nya infrastrukturer är bussar och tunnlar.

Nu kanske du som spelat Tropico innan vill veta mer om just Tropico 6. Problemet är att det finns inte så mycket mer att säga. Tropico 6 ger dig allt som du kan förvänta dig av ett Tropico-spel, men tyvärr inte mycket mer än så.


Specifikation

Denna recension baseras på PC versionen.

Tropico 6. Lägsta pris 338 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-03-31

Recensionsex tillhandahållet av Kalypso
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar