Smoke and Sacrifice

av Danny Larsen

Smoke and Sacrifice är ett nytt spel som låter oss vandra över en enorm karta, med en massa saker att utforska, hitta och tillverka. Men är verkligen denna värld som man utforskar så himla intressant och vad är det egentligen som vårat mål, ja häng med så ska vi klura på dessa frågor inom kort.

I en grönskande värld där allt ser ut att vara frid och fröjd så får vi träffa vår hjältinna Sachi, som är ute på fältet och plockar grönsaker. Hon har fruktat denna dag länge, då det idag är dagen som hennes son Lio ska genomgå ”Ritualen av de Förstfödda”. Denna ritual innebär att man måste ta sitt förstfödda barn till templet och offra det till ”Sol Trädet”. Motvilligt så utför Sachi ritualen och ser sin son försvinna i en elektrisk urladdning på templets offerplattform.

Spelet låter oss få veta att 7 år har förflutit sedan vi träffade på Sachi, hon är som vanligt ute och arbetar på fältet, när plötsligt de skyddande lamporna slocknar utan förvarning. Utan lampornas skydd så kommer det in monster i byn som börjar attackera befolkningen direkt. I ett desperat försök på att få reda på vad som händer springer hon till templet för att prata med prästerna. Till sin förvåning så finner hon templet övergivet, och en mystisk man kommer fram till henne och säger att hon bör utforska det och hitta de hemligheter som gömmer sig där. Då ska hon få reda på vad som egentligen hände hennes son alla dessa år sedan. Medan hon utforskar templet så kliver hon på offerplattformen och plötsligt så startar den upp och aktiveras…

Sachi vaknar upp, förvirrad och förundrad var hon är. Hon befinner sig i en dimmig värld där mystiska människoliknande varelser i märkliga masker flyter fram i luften, arbetandes utan stopp.

Detta är början för Sachis letande efter sanningen om hennes son Lio och vart det är hon har hamnat.

Smoke and Sacrifice är till stor del väldigt likt spelet Don`t Starve, då båda spelen ses lite snett ovanifrån. Båda är spel där man ska samla på sig alla möjliga tänkvärda resurser, och även skapa byggnader eller hitta hitta nya recept på prylar man kan göra, och dessutom se till att maten man hittat inte blir dålig. Men till skillnad från Don’t Starve, så har Smoke and Sacrifice mer av en story som man ska följa och en massa sidouppdrag man kan ta sig an.

Spelet utspelar sig i en undervärld där man har en dag/natt cykel som man måste hålla koll på, detta då när natten kommer så kommer det fram ”dim-monster” som är extra farliga och de vanliga monstren är lite extra heta på gröten att attackera en. Till sin hjälp så får man recept som man kan använda för att skapa/tillverka nya objekt som vapen, kläder eller maträtter som gör att man kanske överlever en liten stund till i denna farliga värld. Recept kan man få genom att ta sig fram i spelet, göra sidouppdrag eller hitta dem utsprida över världen. Som tur så har spelet ”fast travel”-stationer utsprida som gör att man inte behöver springa över hela kartan, utan kan snabbt hoppa vidare till ställen man varit på tidigare och låst upp stationer.

Vapnen man tillverkar har alla ett bäst-före-datum, då man hela tiden får reparera eller tillverka nya saker. Maten man hittar blir dålig efter ett tag så det gäller att man tar till vara på den eller lagar till den så håller den sig bättre.

Kläderna man tillverkar har förutom skydd mot fiender ett annan förmåga, det finns områden på kartan som man inte kan ta sig över om man inte har pälsskor, eller elektrisk mark som man måste ha gummiskor på sig. Så man kommer vara nöd att tillverka nya kläder för att fysiskt kunna ta sig vidare.

Slagsmålen i spelet är inte mycket att hänga i julgranen, då man bara har en attack och en hoppa undan manöver till sitt förfogande och ibland så är det svårt att se eller veta om man står rätt till för att träffa en fiende, samt att med vapnens sönderfall så kan det vara frustrerande att hålla på och reparera ett bra vapen stup i kvarten.

Spelet är dock väldigt snyggt och har en intressant still, där karaktärer och världen ser ut att vara handmålade och allt är som en tavla så är det en fröjd att titta på, samma sak går att säga med musik och ljudbilden överlag. Det visuella är nog det som mest sticker ut för mig, med monster och de karaktärer man stöter på som alla har en speciellt och intressant design.


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

Smoke and Sacrifice. Lägsta pris 257 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-01-15.

Recensionsex tillhandahållet av SolarSailGames.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar