Rush Rally Origins

av Fredrik Olsson

It´s not the ’fart’ that kills you, it´s the ’smäll’!” är vad en förare skulle kunna sagt i denna rallyspel, där autentisk fartkänsla varvas med arkadracing i klassisk topdownvy med en ’air’ av PC-spel, fast på en Nintendo Switch?! Ja, är det en krasch rakt in i ett träd jämns den utstakade färden eller ej? Time for racing!


Din lilla Audi-kopia flyger över gupp och tar sig delsträcka efter delsträcka likt en smäck. Inför sista kurvan kommer du en smula snett, och flyger med huven rakt in i en tall. Precis som i så många andra racingspel är det bara att frustrerat börja om, då tiden som redan förlorats är omänskligt stor (läs tre sekunder!) för att någonsin kunna komma över mållinjen som stolt vinnare. Att Rush Rally Origins märkligt nog bjuder på en mix som sällan ses i denna genre är intressant minst sagt…

Rush Rally Origins sätter samman bilspel av gamla skolan såsom Ignition, Micro Machines med spel som Colin McRae Rally och Dirt serien. Djärvt kan man minst sagt säga – särskilt när de även för in en mer arkadmässig känsla. Redan nu kan jag dock säga att detta knappast är en kioskvältare, även om det finns ett mått av klassisk arkadracing att hämta… särskilt med tanke på att priset enbart kommer ligga på runt 60-70 kronor! Spelet erbjuder tre spellägen; Time Trial, Race och Championship, där det första är mot andra ”spökbilar” eller rättare sagt tidigare satta tider. Det andra är du mot ett gäng bilar i ett oväntat fungerande spelläge – trots att detta är rally och skogsvägarna är smala, och slutligen har vi mästerskapstävlingar i Championship, vilket inte bara ger dig mer speltid, men som hjälper dig än mer att låsa upp fler bilar och uppgraderingar för den bil du kör. Just uppgraderingar är för övrigt ett måste i spelet, då du särskilt i mästerskapsläget behöver avancera sakta men säkert – och du behöver spela om hela etapper för att få de där hett eftertraktade vinsterna som krävs för att kunna uppgradera.

Ser man till spelets styrning är det en tämligen simpel sådan; du ser från en fågelvy bakom/ovan bilen som standard, och får därför en bättre överblick, även om det är till nackdel på ett sätt, då du till viss del tappar hastighetskänsla och realism. De olika bilarna har dock tydliga skillnader i styrningen, och underlagsskiften märks av tämligen gott – för att inte tala om när du uppgraderar din bil. Just uppgraderingar innebär också att din bil kan avancera inom de fyra olika bilklasser som finns i spelet (D, C, B och A) – vilket ger det en smula mer djup. Tyvärr räcker det inte hela vägen, då spelets simpla natur skär sig mot de avsmalnade vägar som finns ibland – och får dig att känna att uppgraderingar egentligen bara gör det hela värre, då bilar tycks glida av vägen oavsett hur bra dina däck hanterar underlagen de åker över. Tack och lov är den nuvarande styrningen alldeles duglig, till skillnad från den ’touch’-baserade sådana som även finns tillgänglig. Sånt hör hemma på mobiltelefonmarknaden, och även om spelet har sitt ursprung där – kan jag tack och lov säga att med tumspakar och knappstyrning är det enda och bästa sättet som spelet bör spelas.

Vad som annars drar ner betyget för spelet är avsaknaden av riktiga bilmärken, och betydligt mer anpassningsbara sådana. Visst kan du justera sett till uppgraderingar, men om man ser till justeringar av broms eller axet på bilarna – då ser det mörkt ut. Nu står det inte och faller på denna typ av inställningar i ett så arkadmässigt spel som detta – men om nu utvecklarna vill ge oss rallykänslan, kanske det skulle funnits fler inställningar att meka med, med i alla fall på något sätt.

Rent grafiskt är inte Rush Rally Origins en mastodont direkt, snarare en blyg liten viol, men dess varierade miljöer och enkla grafik räcker gott – även om den knappast lämnar några spår. Det är dock här vi kommer in på en kul och överraskande detalj… möjligheten att ställa in grafiska inställningar! Inte nog med att du kan ställa in FPS:en, kan du även stänga av mängder med grafiska nivåer, som post processing, textureringsnivåer, skuggor, antialiasing och mycket mer… samt för både handhållet spelande och dockat sådant! Ja, dessa möjligheter på ett Switch-spel kom verkligen som en överraskning, och även om du mycket väl kan spela med inställningarna som spelet kommer med, finns det tydliga fördelar med att exempelvis ställa ner grafik, för exempelvis mer följsamt spelande.

Men på samma nivå som grafikinställningar imponerar (trots ett rätt så ordinärt utseende), uppfattas ljudbilden tafatt. Bilar som låter som arga bin, och mer eller mindre hissmusik gör det ljudliga knappt tolererbart. Det funkar, men bara tillräckligt…

Ambitionsnivån inte den högsta, utan snarare fokuserad på ett mer lättillgängligt rallyspel för yngre – där tyvärr enkla misstag med gaspedalen innebär att man behöver starta om, vilket gör att det som bäst blir en rekommendation för de som bara vill ha något att spela på lite då och då. Det vänliga upplägget, uppgraderingar ju mer du spelar, och precis tillräckligt med ombyte i miljöer gör att de 60-70 kronorna faktiskt kan vara värt sin summa… särskilt om du diggar rally överlag. Oss andra blickar vidare mot andra horisonter…


Specifikation

Denna recension baseras på Nintendo Switch versionen.

Rush Rally Origins. Lägsta pris $6.99 enligt Nintendo 2021-08-31.

Recensionsex tillhandahållet av Brownmonster Limited.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar