Hem NyheterE3E3 2019 Krönika: Året för PC-Plattformen

Krönika: Året för PC-Plattformen

av Fredrik Olsson

Det är veckan innan E3 2019, och tankarna tycks flätas in i varandra och ge upphov till spekulationer och åter spekulationer. Så vad är då bättre än att fantisera (och till viss del försöka vara realistisk) i vad som komma skall, och vad som i år kommer stå ut! Därför kommer en insyn i vad mina tankar, förhoppningar och drömmar är för årets E3!


Microsoft har inte skyggat tillbaka med orden, och som det ser ut så kan årets E3 mycket riktigt bli ett enormt viktigt år för konsoltillverkaren, som konstant legat på andraplats; sett till antal exklusiva titlar, och överlag bra mottagande under denna nuvarande konsolcykel. Men det är med Phil Spencer i spetsen, och ett öppet mottagande av PC marknaden som jag tror att Microsoft detta år, kommer ta tillvara på just den rikedom av spelare som finns under Microsofts flagga. Xbox är en sak i sig, men det som är värt att peka ut är just att som den enda aktören som mer eller mindre äger PC plattformens operativsystem, och samtidigt en stor del av konsolmarknaden, så vore det dumt att inte luta än mer in i “crossplattforming”.

Microsoft har med sin Xbox Play Anywhere, visat att de alltmer vill få spelare att sömlöst spela deras spel, på Windows 10 och Xbox One, och det tror jag kommer bli (eller hoppas) något de ännu mer lutar in mot under detta år. Visst kan vi få se en ny konsol avtäckas, men om så är fallet så kommer det fokus som sker vara på titlar som alla har cross-plattforming stöd. Det vore dumt att inte få med det eventuella spill av spelare som inte sitter med en kryssbox, att istället fånga upp de i Windows, så varför inte köra en massuppsamling – denna gång än mer tydlig än tidigare år. Just därför tror jag att PC:n har stor potential att bli plattformen som står ut i år….

Phil Spencer har mycket på gång…

Men inte bara på grund av Microsoft….

Vi vet nämligen att THQ Nordic även kommer befinna sig på mässan, med åtminstone två icke utannonserade spel bakom den snart upphalade ridån. En förläggare som väldigt beslutsamt köpt in mängder med nya IPs, (de har rent av 80 spel just nu under utveckling) de senaste åren och verkar gå ända in i kaklet med sin intention om att få THQ på kartan på ett storartat sätt. Med titlar som Red Faction, Kingdoms of Amalur, Alone in the Dark och Joint Operations, så har vi bara några exempel på dubbel-A titlar som kan komma att dominera sitt segment. Visst finns inga garantier att dessa visas upp eller faktiskt arbetas på – men de är ändå inköpta IPs av THQ, och med det så finns det självklart en intention om att göra något med de.

Men inte nog med det, allas favoritsamtalsämne Epic, står även för en tydlig del av PC-kakan, när de under våren etablerade Epic Games Store som en tydlig konkurrent till Steam. Trots fadäser här och var, så har de ändå lyckats få med sig väldigt prominenta spel och utvecklare för sin plattform, och cementerar ytterligare att årets PC Gaming Show, för en gångs skull har potential att väga extra tung.

Så med ett cross-plattformingtänk från Microsoft, tydligt Epic Games Store fokus och spotlight på PC-plattformen överlag – så har detta år alla möjligheter att bli ett starkt år för alla som kallar sig PC Master Race!

Epic och Microsoft har möjlighet att förgylla vardagen för många PC-spelare….vi får se hur det går!

Djävulens advokat och galna fantasier!

Men men….visst går det att drömma. Vi har fortfarande Ubisoft, Square Enix, Bethesda för att nämna några som alla kör merparten av sina spel på multiplattform. Hos dessa finns PC med i bilden, men mer realistiskt än mer Playstation och Xbox. För om vi ska vara realistiska, så är det ändå här som många förläggare gör mest pengar. Så avtäckandet av exempelvis ett nytt Watch_Dogs 3 eller The Evil Within 3 skulle givetvis få sig en stor blaffig multiplattformsstämpel och skulle kanske rentav få ett fokus rent utvecklingsmässigt på konsolerna före PC:n. Men vi har ju levt med dåliga portningar länge….så folket är väl vant redan.

Nåja….hur som helst….

Nu kommer jag till min personliga fantasiavdelning – där jag egentligen drömmer fram ett par potentiella spel på några E3 shower som jag skulle vilja se utannonserade. Men där jag även försöker berätta min motivation bakom också…. Here goes!

Xbox/Microsoft

Visst kan jag förstå att PC Game Pass och ny konsol och spel är i fokus, men vad exakt skulle jag vilja se – om jag fick drömma fritt. Jag tror att det tråkiga svaret är….massor med nya IPs som utöver de redan utannonserade spelen (ex. Halo Infinite, Ori and the Will of the Wisps, The Outer Worlds m.fl) alla presenteras som kommande spel av den kommande konsolgenerationen, men att vi samtidigt bombarderas med datum på de redan utannonserade spelen. Så en hagelstorm av tunga titlar med datum, samt fräcka nya IPn, är vad jag drömmer om här. Konsolavslöjande är väl kul, men ärligt talat kvittar det. Mer datum åt folket!

Bethesda

Om jag fick drömma helt fritt så skulle jag vilja se de presentera Fallout 5! Javisst är det en naiv önskan, så här i kölvattnet av Fallout 76 – men häng med mig nu. I den bästa av världar så har en uppföljare även arbetats på, och med de numrerade Falloutspelen med en intervall på cirka 3-4 år, så skulle ett Fallout 5 inte vara omöjligt rent tidsmässigt. Det skulle skölja bort den dåliga smaken av Fallout 76, ge tillbaka lite ‘cred’ till en ansatt studio/förläggare, och samtidigt…OM spelet (precis om fyran) kommer ut nu i samma år, så skulle Bethesda med säkerhet öka sin Hype och omtycke på ett lavinartat sätt. Visst kommer vi säkerligen få se ett datum på Doom Eternal istället….men låt en grabb önska åtminstone!

PC Gaming Show

Inte nog med att datum för Quantum Dreams spel kan komma ut, då Epic har en del av kakan i år – så vore drömmen egentligen mest att jag fick datum på flera spel. Maneater där du levlar som en haj, det mysigt isometriska actionspelet Hades och early access kärestan Satisfactory, är bara några spel som med ett datum (helst för i år) skulle få mig att storögt se fram emot hösten/vintern. Sedan att THQ rent hypotetiskt skulle kunna ge oss ett nytt North & South (ja, tro det eller ej, de köpte den licensen), eller varför inte en mysig Red Faction – ja det skulle göra att PC Gaming Show höjdes ännu mer i mina ögon.

Ps. Om inte på Xbox showen….så kan Cyberpunk 2077 ges mer info på PC Gaming Show…och snälla….ett datum!
Ge oss info Obi-Wan Day9, du är vårt enda hopp!

Ubisoft

Om Ubi så bara nämner titeln och bekräftar vikingtemat i kommande Assassins Creed så är jag nöjd så det räcker med deras E3 show. På ett sätt vill jag att det enbart ska bli en kort teaser, för det är lång tid till nästa år….och jag hatar att vänta. Annars kan vi ju annars drömma om ett nytt Prince of Persia. Vore najs!

Square Enix

I en våt dröm någonstans så såg jag Adam Jensen – vilket jag enbart kunde tyda som att antingen var jag galen i cyberpunk, mer än någon annan – eller att E3 skulle visa upp ett nytt Deus Ex. Så om jag fick drömma, skulle detta bli fokuset för deras show!

Visst finns det fler här, Devolver Digital, Nintendo och EA. Men dessa är jag personligen väldigt ointresserad av…med undantaget Nintendo, som jag har ett lite större intresse av. Men vet inte riktigt vad de kan utannonsera som skulle passa mig personligen. Men men…kanske man får en överraskning…


Nåja, det får räcka med drömmande, och framförallt spånande om vem eller vilken E3 show som kammar hem vinsten som “Best show”. Är det så ni vill få fler spekulationer och drömmar….lyssna då på söndagens avsnitt (217) av Nördliv, där det kommer pratas om vad vi just hoppas se/höra från både mässgolv och på beryktade scenerna. E3 är fortfarande en magisk tid, och trots all hype, så är det väl ändå underbart att för om så bara ett ögonblick, drömma om vad som skulle kunna visas upp.

För just nu…..känns det som att allt är möjligt!

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar