Hem RecensionerFörhandstitt Förhandstitt: OlliOlli World

Förhandstitt: OlliOlli World

av Fredrik Olsson

Skejting är ett sätt att leva enligt många… och med rätta. Den tillbakalutade sinnestämningen, sättet att acceptera världen omkring en och hela tiden ha ett driv framåt söker OlliOlli World att både bokstavligen såväl som metaforiskt passa in i. Men vad är då våra första intryck av OlliOlli World, är det ett spel som klarar av att förkroppsliga alla dessa beståndsdelar? Dags att köra en ’grinda’ några ’gnarliga’ längor!


Som aspirerande Skating-gud (ja det stämmer faktiskt) kommer du till det harmoniska landet Radlandia. Fem distrikt av ’awesometacular’ skejting breder ut sig framför din bräda, och det är upp till dig att bemästra inte bara dessa skönt varierade områden, utan även alla trick du har att göra på din kära bräda. Sakta men säkert tar du dig framåt, bana för bana, medan du lär dig att göra ’grinds’, 360-flips, nosegrabs, 5050:s och gud vet vad mer de kallas. Allt medan du blir påhejad av dina vänner – däribland självaste Skate Wizard:en av Radlandia. Låter det coolt, då kan definitivt detta vara nåt för dig…

OlliOlli World är utvecklaren Roll7:s nya spel i OlliOlli-serien. Ett sidskrollande skejtingspel, där du ges tyglarna till ditt eget öde på ett mer öppet sätt än i tidigare iterationer. Det är rentav snällare! Där tidigare OlliOlli-spel snarare ’grinda’:de sig själva till ett halt på grund av sin ibland överdådigt höga svårighetsgrad, slajdar snarare OlliOlli World smidigt förbi, trots att det bjuder på skönt tuggmotstånd om så önskas. Världsbygget är flambojant och färggrant, och framförallt underhållande knasigt. Karaktärsdesignen går därför hand i hand med dess färgstarka språk och din resa mot att bli den bäste skejtaren i riket ligger framför fötterna på ett mer tillmötesmässigt sätt. Kontrollmässigt är det  mest mot slutet av spelet mer granulärt och mångfacetterat, men det startar på en naturlig och låg nivå, som sedan okonstlat ökar sett till spelmekanik allt eftersom.

Under de banor som jag kan berätta om kändes det som att man hela tiden fördes framåt – både speltekniskt och banmässigt i ett bra tempo. Variationen av objekt att interagera med medan du snabbt ilar fram med din skatingbräda presenteras i gott tempo, och det blir i början aldrig övermäktigt. Visst, det bör tilläggas att varje bana automatiskt tar in hela världens spelares poäng, så är du en ’highscore-junkie’, får du säkerligen något att bita i här. Men dessa topppoäng är egentligen inte det du behöver för att klara banan. Istället presenteras du för en mängd mål och utmaningar för varje bana – samt lokala hjältar (tänk NPC:ers poäng) att övervinna. Kör du tillräckligt många trick, skapar sköna ’combos’ och framförallt väljer rätt väg (man kan ibland byta riktning på banorna och därigenom få mer tuffa vägar – men då med större poängchans) så brukar du alltid komma vidare. Här är vad som hittills varit den största styrkan i denna förhandstitt av OlliOlli World. Många gånger är denna typ av tidig åtkomst till ett spel ett exempel på hur ofullständiga och dåligt optimerade de kan vara, nen inte OlliOlli World. Redan nu känns det komplett, och som en härlig myriad av världar, banor och kosmetiska tillägg som alla gör att du kan göra din karaktär än mer härligt färgglad.

Potentialen är därför stark i spelet, och det jag egentligen helst vill se är aningen mer strömlinjeformning av bandesignen något senare i spelet. Likaså är karaktärer du pratar med i lägre framerate – vilket känns udda. Förvisso är chansen stor att de faktiskt ska vara så här, och att det är ett artistiskt val, men är ändå något jag kom att tänka på, om än flyktigt. Vad gäller spelets musik finns det ett gäng ljudspår som alla ger sin prägel till spelet, och omsluter det i ett lika psykedeliskt funk som dess estetik ger sken av… med andra ord matchar det väl. Varken mer eller mindre.

Sett till multiplayer så kommer det först vid spelets fulla lansering – om man då bortser från jämförelser av ’highscores’. Här kan jag i nuläget inte berätta allt för mycket – mer än att jag hoppas se utvecklarna ge OlliOlli World mer utmanande multiplayer, med direkt interaktion mellan spelar. 

Men att vid lansering kunna jämföra dina högsta poäng med dina vänner och slåss om ära fungerar nog både nu som vid dess framtida lansering. Huruvida spelets grundläggande spelmekanik, där du med hjälp av handkontrollen behöver hålla redig koll på alla dessa riktningar, knappkombinationer och dyl är snarare frågan om det håller hela vägen. Är du däremot en entusiastisk plattformsfantast, eller givetvis skateboardentusiast, då bör du hålla utkik efter OlliOlli World. Det har alla beståndsdelar för att bli ett av årets största överraskningar. Den som lever får se helt enkelt!


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 5 versionen. Finns även till Steam, Nintendo Switch, PS4 och Xbox.

OlliOlli World. Lägsta pris vid lansering 319 kronor för PS5 enligt Playstation Store 2022-01-18.

Recensionsex tillhandahållet av Private Division.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar