Hem RecensionerSpelrecensionerNintendo Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise

Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise

av Fredrik Olsson

Upp med hakan spelare! Dags att släpa sig ur soffan och ställa sig redo med knytnävarna knutna framför tvn. Det är dags att kombinera tre saker: boxning, tv-spel och motion! Är spelet en ren knockout eller kastar vi in handduken – dags att smacka till mina usla ordlekar och gå rakt in i spelet… Det här är Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise!


När jag för två år sedan ställde mig med dess föregångare Fitness Boxing var jag skeptisk. Kunde man verkligen få en bra portion motion genom att leka Rocky, eller fanns det något mer där? Det visade sig fungera riktigt bra, vilket då för oss till denna uppföljare. Frågan är inte längre om spelet fungerar som motionsövningar i hemmet – utan snarare om det är värt att uppgradera till denna uppföljare.

Vad som står ut med denna uppföljare är en mängd uppdateringar; allt från ett mer intuitivt och informativt gränssnitt, till en bra mix av tränare och i förlängningen röster. Dessutom är själva workouten inte bara flexibel i det att du kan variera dess styrka och längd, du får även achievements in-game – som adderar det där lilla extra i jakten på en bättre kondition. Fortsättningsvis ger achievements så kallade ”tickets” vilket rent förenklat är en valuta i spelet, med vilken du köper nya kläder, accessoarer och dylikt åt dina sköna tränare.

Hon heter Karen… men är ingen ”Karen”. De är alla bra faktiskt!

Sett till själva spelet har vi mer eller mindre samma hederliga koncept: det börjar mjukt med jabbar och slag, som allt eftersom utökas med andra typer av slag och rörelser. Rörelserna som för övrigt innefattar möjligheten att fokusera på olika delar av din kropp – om det så är ’core’, armar, ben, helkropp och så vidare.

För att spela har du en joycon i varje hand (glöm inte att vira bandet runt handleden) och intar boxarställning, med ena handen jäms med kinden och andra framför ansiktet. Därefter spelas det likt ett rytmspel där du ska tajma slag i rätt sekund. Det kan tyckas enkelt i teorin, men när du når de högre svårighetsgraderna där takt, snabbhet och en mix av olika slag kommer in i bilden – ja, då är det andra bullar!

Om vi ska stanna lite vid det mer ytliga – det vill säga grafik och ljud – finns det ändå lite att säga. Tränarna har en mer realistisk ’look’ i jämförelse med föregångaren men spelet överlag håller samma glättiga ton, med mängder av färggranna bakgrunder. Medan man spelar har detta givetvis inte allt för mycket påverkan egentligen – det är ändå inte den typen av spel där grafik spelar någon  större roll. Vad som däremot spelar roll är musiken, med vilken du får rätt gung och takt. Här är alla låtar instrumentala och framförallt välgjorda. Det förekommer instrumentala covers vilka också de gjorts på ett proffsigt sätt, vilket resulterar i en stilren presentation, både sett till bild och ljud!

Ska spelet ha någon kritik är det egentligen samma som sist; precis som med gamla skolans Wii spel, är dess avkänning av slag inte direkt exakt. Med andra ord, spelet vet inte alltid vad du göra för specifikt slag, vilket innebär att du kan ”fuska” till viss del. Självklart är detta knappast till din fördel – och har du ändå lagt de 500 kronor som spelet kostar, ja då lär du väl ändå utnyttja det till fullo.

Svetten kan hur som helst krängas ur din arma kropp – särskilt när du når högre nivåer där inte bara armrörelser räknas in, utan en god takt och kroppsrörelse. Det ger ärligt talat en bra stunds aktiv träning på de högre nivåerna som verkligen kan vara ett bra alternativ i dessa tider där man är hemma extra mycket. Visst finns det ett tak – särskilt för de som redan är vältränade innan – men i de fallen kan detta mer ses som ett underhållande komplement till den antagligen redan befintliga träningen.

Med ett stall av sympatiska (men engelsktalande) tränare, bra upptrappning i träning och roligt spelande – står ändå Fitness Boxing 2 ut som ett av de där guldkornen inom exercise-spelsgenren. Är ni därför ute efter ett sådant spel, men inte kan få tag på det eminenta Ring Fit Adventure, då är detta definitivt värt sitt pris. I alla fall om du spelar det ett tag och bygger upp din muskelmassa! Skriver jag ironiskt nog hukandes framför datorn… men snart är det dags för lite airboxing framför dumburken!

Ps. spelet har även ett tvåspelarläge – vilket innebär att du kan utmana en vän eller familjemedlem på boxning. Allt som krävs är ett extra par av joycons.


Specifikation

Spelet finns till Nintendo Switch.

Fitness Boxing 2: Rhythm & Exercise. Lägsta pris 498 kronor enligt Prisjakt.nu 2021-01-14.

Recensionsex tillhandahållet av Nintendo.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

En stor mängd av spel- och produktrecensioner görs på Nördlivriggen som agerar testdator/testbädd.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar