Everybody’s Golf VR

av Danny Larsen

Senast jag svingade en golfklubba i ett spel, måste ha varit någon gång tillbaka på NES-eran. Så man kan lätt förstå att jag inte är den som kollar efter golf/sportspel när jag kollar in nya spelreleaser. Men då jag nu ändå äger ett Playstation VR, så tänkte jag ”varför inte, vad har jag att förlora!”. Så häng med mig ut på greenen i Everybody’s Golf VR så ska vi se vart mina svingar får bollen att flyga!


Det första jag vill ta upp är att du kan spela spelet sittandes ner på en stol eller ståendes upp. Samt att du kan välja om du vill använda vanlig handkontroll eller en Move kontroll. Personligen så flyttade jag undan vardagsrumsbordet och plockade fram min Move kontroll, för ska jag verkligen få ut något av spelet så tänkte jag svinga högt och se vart det tar mig.

Det första som man möts utav i spelet är att det är ett väldigt färggrant spel, med välmående grönt gräs, en blå himmel och gassande solsken. Vi får en introduktion på övningsbanan i hur man ska svinga och träffa bollen, samt göra lite inställningar som kön, längd, vänster/höger-hänt etc. Du får testsvinga bäst du vill innan du hoppar tillbaka till receptionen som är vår huvudpunkt i spelet, här väljer du om du vill gå tillbaka och träna eller hoppa ut och kör en runda eller två.

Väl ute på banan så får du med dig en caddie som ger dig tips/råd och vägleder dig så du kan försöka slå banrekordet och slippa hamna ute i ruffen. När du står på utslagspunkten så kan växla till en övervy, här kan du få en överblick på hela banan. Från övervyn så kan du planera den bästa rutten för dig, se var alla bunkrar och vattenhål är och försöka undvika dom. Man kan även se hur vindarna blåser så man lättare kan kompensera för det vid utslaget.

Om vi kommer då till själva gameplayet så måste jag säga att det är väldigt härligt att svinga sig lös, stå och försiktigt försöka sänka putten eller bara stå på övningsbanan och träna på dina slag. Move kontrollen har en taktil känsla, då den vibrerar till om du rör vid marken eller när du träffar bollen. Mycket av spelet går ut på att man sakta men säkert lär sig att slå bollen dit man vill att den ska hamna, inte så lätt som det låter då jag t.ex. nästan alltid drar mina bollar åt höger och hamnar i ruffen. Men man kan plågsamt långsamt lyckas bli bättre allt eftersom så man generellt sett alltid hamnar bra på banan.

Jag skulle önska att man kunde köra mot andra i spelet om så bara AI (som man kan ställa in hur bra de är såklart), för utöver receptionisten och din caddie så är hela världen tom på folk. Så här skulle spelet vinna lite mer plus om man kunde deltaga i en turnering online eller köra tillsammans med en vän på en runda eller två. Samt att det skulle kunna finnas lite fler banor som man kan låsa upp (eller i värsta fall köpa som DLC), för i nuvarande så finns det bara 3 banor (d.v.s. med 18 hål per bana). Det som finns just nu att köpa till i DLC format är två nya caddies och två dräkt-paket, vilket inte lockar mig för fem öre utan jag önskar mig mer variation på banor. Visst kan man spegelvända banorna som existerar, men det är inte riktigt samma sak som helt nya banor.

Grafiskt sett så är spelet som sagt väldigt färggrant och bandesignen är fin, dock så är det lite lågupplöst när man har slagit iväg bollen och ser en diffus vit prick flyga iväg. Men jag antar att det är vad vi får vara glada åt, då PSVR inte är lika kraftfull som t.ex. HTC Vive med en fet dator vid sidan av. Men om man inte är så petig så är det riktigt snyggt gjort och man kommer bort sig i banorna och själva golfandet. Gassande sol, härligt väder och bara du och din caddie som desperat ger dig tips som jag totalt ignorerar och svingar på av bara den . . . Bunker, såklart. Musiken i receptionen är i klass med hissmusik, sticker inte ut och bara finns där. På banorna så är det bra ambient ljud med fåglar som kvittrar, vinden som susar och ljudet av bollen som trillar ner i ett vattenhål. Rösterna för receptionisten och din caddie är överlag helt okej, har inget riktigt dåligt eller suveränt att säga på den punkten, de gör sitt jobb helt enkelt.

Om jag ska se på spelet för vad det är så måste jag säga att jag har haft förvånansvärt kul, då jag jag skrev i introt av texten så springer jag ej till affären för att köpa det senaste sportspelet. Men Everybody’s Golf VR har varit en riktigt kul upplevelse i VR och jag har även hoppat in i spelet efter det att jag var klar med recensionen, bara för att spelet har den där ”bara en rund till” känslan. Visst spelet har bara ett begränsat antal banor och det finns ingen onlinekomponent som kan tillföra något på den biten, men jag kan fortfarande hoppa in och träna på svingarna och drömma om en ”Hole in One”. Bara en gång till…


Specifikation

Denna recension baseras på Playstation 4 versionen.

Everybody’s Golf VR. Lägsta pris 279 kronor enligt Prisjakt.nu 2019-06-06. 

Recensionsex tillhandahållet av Sony.
Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar