Hem RecensionerSpelrecensionerPC Deus Ex: Mankind Divided

Deus Ex: Mankind Divided

av Alexis Winoy

Den efterlängtade uppföljaren till Deus Ex: Human Revolution är här! Adam Jensen är tillbaka i action äventyret Deus Ex: Mankind Divided och som vanligt är hans liv inte en dans på rosor.

Välkommen till år 2029. Världen är splittrad mellan vanliga människor och de augmenterade. Samhället är utmärkande segregerat och det råder kaos. I Mankind Divided finns det ett märkbart ”vi och dem”-tema, något som känns skrämmande i tiden just nu men som vanligtvis inte är främmande för Deus Ex-serien. Dock handlade det allra första spelet mer om fattiga vs rika och hade inte lika mycket fokus på augmentationer. Men med det föregående spelet, Human Revolution, så ändrades detta och nu verkar hela världen hata människor med speciella moduler inopererade i kropparna; det har helt enkelt eskalerat.

Illumina—nej?

Om du inte spelade Human Revolution eller vill friska upp minnet så kan du se ett klipp, en längre synopsis innan du startar spelet. Ännu en gång får vi uppleva världen från inunder Adam Jensens (solglas)ögon. I början av spelet kastas han in i ett uppdrag som tar dig till Dubai. Något går givetvis fel i slutet av uppdraget då en grupp okända och augmenterade terrorister går till anfall. Jensen lyckas ta sig ut och du stationeras i Prag. Jensen har inte den bästa turen i livet och upplever en terroristattack ca 5 minuter efter att han anlänt till tunnelbanestationen. Det tar inte lång tid innan man inser som spelare, speciellt om du spelade det föregående spelet, att vi inte har med Illuminati att göra, utan ett nytt hot. Detta är lite förbryllande. Jag hade förväntat mig att spelet skulle ta av stapeln och fortsätta på Illuminati-spåret men så verkar inte vara fallet. Adam Jensen, däremot, verkar helt omotiverad; han känns stel och tråkig. Bortsett från få olika uppdrag utspelar sig Mankind Divided mestadels i Prag. Det är kanske därför Jensen är lite dunkel, för det är verkligen inte det Prag som vi är vana vid i verkliga livet. Storyn är tyvärr väldigt kort och spelet tar slut när man tror att det precis har börjat.

Välj att smyga dig fram eller skjuta allt som rör sig.
Osynlighet är alltid uppskattat.

Underhållande gameplay

I sann Deus Ex-anda kan du tackla dig genom spelet på olika sätt. Du kan ta ett mer strategiskt och taktiskt tillvägagångssätt och smyga dig igenom. Kanske vill du inte skada en enda person? Det behöver du inte heller! Kanske har du inte tålamod eller känner helt enkelt för att du vill ha mer action? Det finns en hel drös med olika vapen till din arsenal! Här har inte mycket förändrats, vilket är väldigt positivt. Mankind Divideds gameplay är lika kul och polerat som Human Revolution, och det är här spelet skiner. Du bestämmer själv hur du vill gå tillväga på de olika nivåerna spelet har, likaså har nivåerna många olika ’nooks and crannies’ för dig som spelare att utnyttja till din fördel. Glöm inte att uppdatera dina ’hacking’ skills för att få ut lite mer av det goda genom spelets gång. Jag hade det som roligast när jag försökte smyga mig runt fiender; tyvärr har jag inte tålamodet att göra detta under ett helt uppdrag så det slutade oftast med att jag sköt mig vilt framåt.

RPG-elementet som skapar en gud

Jensen är en av de augumenterade; givetvis har han då olika moduler som du kan aktivera för att göra honom starkare, smartare och snabbare. Eftersom det finns ett RPG-element i spelet så ger nästan allting dig XP. Glöm inte bort att ta din tid att utforska så att du kan snabbare uppgradera dina moduler. Till slut känns det dock att Mr. Jensen tycks vara oerhört kraftfull, även på de högre svårighetsgraderna. Inte för att det gör honom gladare, precis. Det finns även ett crafting-system som tillåter dig att skapa ett antal olika saker. I slutändan var det enbart ’biocells’ som jag hade nytta av att skapa, allt annat kändes onödigt att slösa resurser på.

Augmentera Adam som passar din spelstil bäst.
Skräddarsy dina upplevelse i spelet och uppgradera dina vapen så som du vill ha dom.
Stort och rymligt inventory för att bära med dig en massa roligt.

Mörkt men snyggt

Mankind Divided ser oerhört snyggt ut och världen är väldigt dynamisk. Det är en mörk och dyster värld år 2029. Jag spenderade en hel del tid på att bara gå runt på Prags gator samt lyssnade på diverse konversationer mellan NPCs. Världen känns levande och visuellt finns det inte mycket negativt att prata om. Likt alla spel finns det olika glitcher och buggar men det märktes av väldigt lite när jag spelade. Något som även är fenomenalt i spelet är röstskådespelarna. För mig har de gjort ett oerhört bra jobb.

Prags gator är mörka och dystra.

Specifikation

Recensionen är baserad på PlayStation 4-versionen.
Prisbild ca 450 kr (PS4 versionen)

Recensionskod tillhandahållen av Koch Media

Tillhandahållaren av spelet har inget inflytande över artikelns innehåll.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar