Hem Personligt på Nördliv!Nördliv Tipsar Halloween | Sara tipsar om läskiga YouTube-kanaler!

Halloween | Sara tipsar om läskiga YouTube-kanaler!

av Alexis Winoy

Happy Halloween! Här är lite YouTube-kanaler att spana in för det lite extra läskiga!

Om ett par dagar kommer pollen släppas där vi i Nördliv vill att ni hjälper oss att bestämma det ultimata svenska sättet att ta död på någon. Här kommer lite YouTube-tips från mig under tiden jag sammanställer alla dessa underbara, roliga och tokiga bidragen för ”Vilket vore det mest svenska sättet att döda någon?” Så luta er tillbaka och njut för här är ett par riktigt grymma kanaler att spåna in om ni vill gotta er med lite läskiga och skrämmande YouTube-videos i höstmörkret.  Här är allt från true crime, creepy pasta, paranormala händelser och fenomen till olika skräckspel. Verkligt och overkligt.


Cayleigh Elise

Cayligh Elise har en blandning av både det verkliga och det overkliga. Hon har seriösare videos som tar upp olösta fall där antingen personer har försvunnit spårlöst, mordfall av kända eller okända offer samt berättelser från hennes följare. Det finns även en mer lättsam sida av hennes kanal som handlar om olika rysliga väsen och legender, creepy-pasta och andra teman där hon ofta har en mer humoristisk ton. Hon har en stor variation och är en av mina personliga favoriter. Hennes popularitet ökade efter att hon vann en tävling som horror-YouTubern Rob Dyke hade, vilket har lett till att hennes videos successivt blir bättre och bättre i kvalité. Cayleigh skriver, filmar, redigerar och medverkar helt själv; hon gör ett gediget jobb med varje video.


 

Rob Dyke

Rob Dyke är en av de mest kända på YouTube som kommer ut med kusliga videos. Han har genom åren lyckats leverera videos med kvalité och har byggt ett väldigt bra team. Cayleigh Elise som jag nämnde ovan är en av de som hjälper till att skriva hans material. Hans mest kända serie, Seriously Strange, är oftast i ett list-format av fem till tio olika saker inom bland annat true crime, paranomala händelser, konstiga och bisarra saker. Då och då kommer han även ut med porträtt på (serie)mördare och även andra mer djupgående videos inom olika teman. Hans videos är ofta redigerade till något som liknar ett ”TV”-format; de kunde lika gärna vara delar av ett program som sänds på en TV-kanal. Rob Dyke har även videos som är mer humor-inriktade men på senare dagar släpper han mindre och mindre av dessa.


 

Top5s

Top5s har ett simpelt koncept. Varje video listar 5 saker inom ett visst ämne och hans videos har en stor variation som både handlar om verkliga händelser samt saker som rör vid det paranormala. En del av hans videos kan kännas som lite click bait, men trots detta är många av dem väl genomtänkta. På senare tider har han även kommit ut med videos som är dokumentär-liknande, till skillnad från de flesta som är topp 5-listor. Han har en bra berättarröst och täcker väldigt många olika ämnen såsom spöken, UFO:n, rymdfenomen, läskiga platser och mycket mycket mer. Visst, några av dessa videos borde tas med en nypa salt, men tänk om..?


 

Ask A Mortician

Har du någon gång önskat att du kunde ställa en fråga till en begravningsentreprenör? Har du någonsin undrat vart du ska vända dig när du har frågor kring död, döda människor och sådant där mysigt? Det har många andra också gjort! Vilken tur att det finns just en kanal som hanterar dessa morbida spörsmål; Ask A Mortician har nämligen de fascinerande svaren! ”You got death questions, we got death answers.”


 

ReignBot

Det finns väldigt mycket konstiga YouTube-kanaler och skrämmande Internet-fenomen därute. Men vilka är faktiskt sanna? Vad är historian bakom en viss läskig video? Är det bara på låtsas eller är det äkta? ReignBot tar ofta ann olika rysliga och bisarra fenomen som dyker upp här och var på Internet, där hon försöker gå till bottnen med sanningen.


 

Mortis Media

En Horror-YouTube-lista kan inte vara komplett utan att ha med någon av de enormt många ”narrators” som läser upp kusliga berättelser. Det finns väldigt många därute, samt en del av de YouTube-kanaler som jag redan nämnt startade sin kanal med bland annat innehåll där de läste skräckisar av olika slag. Mortis Media fokuserar sig på olika berättelser från följare som mailat in, samt creepy pasta. Jag gillar hans röst och han har oftast lite längre videos vilket är rätt trevligt om man vill lyssna på lite läskiga historier innan läggdags eller under en promenad i höstmörkret. Han har historier som inkluderar alltifrån wendigos, skinnwalkers, liftare, kusliga hotell, läskiga sjukhus, svartögda barn och mycket mycket mer. Väldigt ofta har han även en gäst som läser upp hälften av berättelserna och på så sätt kan man upptäcka många fler olika uppläsare i YouTubes kusliga hörn.


 

Blue Lavasix

Blue Lavasix fokuserar sig på popkultur och vad det är som gör att vi ryser och tycker vissa speciella saker är läskigare än andra i till exempel film, serier, spel och allmänt i livet. Varför är clowner skrämmande? Varför ger gamla människor oss rysningar? Hur kommer det sig att dockor är så kusliga? Vad är det som gör att små barn är så mycket mer läskiga än vuxna? Han tar sig även ann olika spelfigurer och deras lite ruskiga bakgrund..


 

Helloween4545

Till sist måste jag lägga till en Let’s Player. Halloween4545 är min favorit när det gäller skräckspel eftersom han med sin brittiska dialekt lyckas blanda både bra och dåliga skräckspel tillsammans med en torr men riktigt rolig humor. Han är inte överspelad och skräms inte enkelt, till skillnad från många andra YouTubers därute som försöker dra in sina tittare genom att fejka hysteriska utbrott. Istället påpekar Halloween4545 vad som är bra och dåligt på ett underhållande sätt. Det märks att han har ett enormt intresse av skräck både i spel och andra medium, vilket är väldigt välkomnande. Han har spelat genom både gamla och nya spel(serier) såsom Dead Space, F.E.A.R., Penumbra, American McGee’s Alice Silent Hill, Amnesia: The Dark Descent, The Evil Within, Alan Wake, Haunting Ground, Resident Evil, och många många fler.


Vad tycker du om denna artikel? Skriv i kommentarsfältet nedan, eller maila dina tankar till oss på info@nordlivpodcast.se.

Du kanske också gillar