Hem ArtiklarGuide PC vs Konsol; Deras fördelar och nackdelar, och vad passar dig?

PC vs Konsol; Deras fördelar och nackdelar, och vad passar dig?

av Fredrik Olsson
10 minut(ers) lästid
A+A-
Nollställ

Vi har under en tid fått förfrågningar från lyssnare om att vi ska ta fram en tydlig jämförelse mellan PC kontra konsoler; vilka är deras styrkor och svagheter, och framförallt vad man ska börja med utifrån ett nybörjarperspektiv alternativt ett utvecklingsområde. Därför kommer jag (Fredrik) fr amförallt ge mig på de tre stora konsolplattformarna, samt PC. Jag kommer dock ej ta med mobila enheter eller bärbara spelenheter i någon större utsträckning. Utan kommer fokusera på PC, Xbox One, Playstation 4 och Nintendo Wii U.

Därför kommer här…

PC vs Konsol; en (förhoppningsvis) så opartisk jämförelse som möjligt mellan plattformarna.


Det bör poängteras att de olika enheterna har olika målgrupper och att detta måste tas med i beräkningen.


computer_pc_PNG7711NEW

Om vi börjar med PC, så är dess användningsområde och utseende olika beroende på användare. Likaså prestanda och spelmöjligheter. Användare av en PC, bör inte vara ute efter enbart en spelupplevelse. Även om många spelriggar säljs och många gamers är High-end fantaster, så är den generella bilden att man har en PC för en allround maskin för många olika ändamål. Däribland spel.

Därför är datorer helt olika beroende på dess användare. Engagerade gamers går oftast hårdast på ren prestanda, medan mer casual spelande gamers kan köra på en dator med väldigt modest prestanda. Därför är prisbilden väldigt varierad och nästan förutsätter ett intresse i uppgraderingar och hårdvara. I alla fall om man tillhör de mer engagerade spelarna där ute. Datorn i sig är dessutom en mångfacetterad enhet, där det ibland inte är allt för enkelt att komma in i dess interface. Har man ingen som helst vana vid ex. Windows maskiner, så kan man lätt känna sig förvirrad.

Summering i styrkor och svagheter för PC (Hemdator)

Styrkor
– Flexibilitet vad gäller mjukvara.
– Utvecklingsmöjligheter i hårdvara.
– Mer precis styrning (tangentbord och mus) (Dock en smaksak beroende på vilken spelgenre man mest spelar).
– Möjlighet att samla upp allt under en enhet.
– Kan agera spelmaskin, arbetsstation, Ljud&Bild studio osv.
– Användarvänlighet iom vana av Windows.
– Enormt stor variation på spel och spelklienter.
– Community möjligheter; kan socialisera via program på en helt annan nivå.
– Behöver ej abonnemang för att spela online.

Svagheter
– Komplicerad i hantering; särskilt om man är ovan vid Windows.
– Onödigt dyrbart om man vill ha en High-end dator.
– Mycket kringutrustning.
– Stor variation i optimering bland spel.
– Installationer av spel.


xboxoneNEW

Om vi sedan går vidare till Microsofts spelkonsol Xbox One så ser vi många likheter med PC:n. Något som kommer bli väldigt mycket tydligare iom den kommande uppdateringen som kommer göra Xbox One till en betydligt mer tydlig Windows enhet. Detta är förvisso något som är vilt diskuterat bland gamers. Många ser det som att Microsoft vill komplicera hanteringen av konsolen, många ser det som ett bra steg mot en mer öppen spelvärld; mellan plattformarna.

Xbox One har som de flesta konsoler en direkt uppstart och en uppbyggnad påminnande om Windows maskiner, med ett brett utbud av spel. Konsolens fördelar ligger främst i användarvänlighet och dess direkta åtkomst till spel. När det gäller spel, så lägger du enbart i skivan och spelar. Det sker alltså väldigt snabbt, och är du en gamer så kommer du uppskatta detta. Om man ska se till vad som separerar Xbox One från andra konsoler och PC så är det; de exklusiva spelen, en mer ergonomisk handkontroll och det Windows liknande upplägget i menyerna. Med dess spel i åtanke, så är det mestadels riktat åt en action och sport betonad publik. Även fast det finns mer variation än så, så är det ändå den tydligaste bilden utåt.

(UPPDATERING 2016-12-08)
En ytterligare faktor som ligger till fördel för Xbox One är ’Xbox play Anywhere’, vilket i princip innebär att du kan spela dina Xbox One spel på din Windows 10 dator. Spel och spelsparningar överförs mellan plattformarna och ger dig möjlighet att spela där du bäst vill spela för stunden. Dessutom så ger den nyligen utkomna Xbox One Slim ger något bättre prestanda mot föregående iteration samt en smidigare formfaktor. Den nya versionen har även stöd för så kallad 4K upplösning genom sin (vilket den skalar upp till), för de med 4K tv apparater.

Summering i styrkor och svagheter för Xbox One

Styrkor
– Optimerad för spel.
– Windows liknande upplägg.
– Bra exklusiva titlar.
– Enkelhet i sin hantering.
– Enkel att sätta ihop; lite kringutrustning.
– Kan användas som mediaenhet.
– Riktat mer mot casual gamers.
– (UPPDATERING) Xbox Play Anywhere; spela vid din Windows 10 dator eller Xbox One.
– (UPPDATERING) 4K stöd & HDR stöd.

Svagheter
– Inga utvecklingsmöjligheter i hårdvara.
– Det finns möjlighet att surfa, kolla film m.m. Men högst omständligt sett till gränssnitt att använda sig av.
– Mer riktat mot casual gamers iom spelutbud.
– Inte alla spelgenres passar plattformen.
– För att spela online, krävs Guldmedlemskap.
– 4K går enbart för de med 4K TV.


PS4-Console-wDS4_NEW

Vad gäller Playstation 4, så är plattformen i mångt och mycket likt Xbox One. Du har ett enkelt interface som passar alla typer av spelare, nybörjare såväl som veteraner. Dess gränssnitt är även det streamlinat för att förenkla för spelare, och självklart är det bara att sätta i skivan och komma igång med spelandet.
Fokuset för Playstation ligger mer på mer story-baserade spel och har även mer fokus på Indie scenen.  Spelenheten är annars väldigt lik Xbox One.

Det handlar här om vilka spel du är ute efter, precis som med Xbox One.

(UPPDATERING 2016-12-08) Även Playstation 4 har uppdaterats till en slim variant, samt lagt in HDR stöd för samtliga Playstation 4 iterationer. Lägg även till att det nu finns en ny version; Playstation 4 Pro, vilket ger aningen bättre prestanda samt möjlighet till 4K uppspelning av streamat material.

Summering i styrkor och svagheter för Playstation 4

Styrkor
– Optimerad för spel.
– Sonys väldigt intuitiva upplägg i gränssnitt.
– Bra exklusiva titlar.
– Enkel i sin hantering.
– Enkel att sätta ihop; lite kringutrustning.
– Kan användas som mediaenhet.
– Riktat mer mot casual gamers.

Svagheter
– Inga utvecklingsmöjligheter i hårdvara.
– Det finns möjlighet att surfa, men omständligt att använda sig av.
– Mer riktat mot casual gamers iom spelutbud.
– Inte alla spelgenres passar plattformen.
– För att spela online, krävs Playstation Plus medlemskap.


Nintendo Switch

(Ny addering – 2018-10-16)

Till skillnad från de två övriga konsoltillverkarna, så har Nintendo valt att bygga vidare på det som grundlades i Wii U. Med Switchen får man en flexibel konsol – som går att spela både handhållet och i dockat läge (d.v.s. på TV). På detta sätt så ges användaren valet i hur de vill spela. I handhållet läge så styr du primärt med de två Joycons som sitter på enheten, och de kan även tas av, om man t.ex. vill spela med en kompis. Sett till ergonomi så lämnar denna konsol i sitt grundutförande mycket att önska, men valfriheten i hur och när man kan spela är en viktig faktor för de som funderar på att köpa denna konsol.

Det går givetvis att köpa till Pro Controller – en handkontroll av mer klassiskt stuk, och även mängder med prylar runtomkring, men på det stora hela så är konsolen självgående även i standardutförande. Skärmen på plattan är även utrustad med touch, och är i sig ganska flexibel.
Spelutbudet hos Nintendo Switch är stort, men det består till väldigt stor del av portningar av olika slag. Dock så producerar givetvis Nintendo själva ett gäng spel, och dessa är till stor del oftast lättspelade, engagerande och välpolerade. Super Mario och Zelda är givna spel, som båda har sin egen publik. 

Denna konsol är precis som Wii U, mer riktad mot en yngre publik, även om de med denna nya generation verkligen har något för alla i sitt spelbibliotek. Spelen varierar i kvalitet dock i det stora biblioteket, där många mobilportningar letar sig ut. Själva prestandan är dessutom inte i närheten av de övriga plattformarna, vilket märks i många av tredjepartsspelen som finns. 

Summering i styrkor och svagheter för Nintendo Switch

Styrkor
– Flexibilitet – spela var du vill!
– Enkelt gränssnitt.
– Få men riktigt bra exklusiva titlar.
– Enkel att sätta ihop; lite kringutrustning.
– Riktat mer mot casual gamers.
– Innovativ och simplistisk – vilket funkar för alla!

Svagheter
– Inga utvecklingsmöjligheter i hårdvara.
– Andra funktioner än spelande, lyser med sin frånvaro.
– Mer riktat mot casual/yngre gamers iom spelutbud.
– Inte alla spelgenres passar plattformen.
– Inte värst ergonomisk i grundutförande.
– Svag prestanda.
– Många portningar.


FÖREGÅENDE GENERATION – NINTENDO

Wii_U_NEW

Nintendos konsol, är precis som med de två andra här ovan, enkel att hantera. Det har ett intuitivt gränssnitt som härstammar från spelens guld-ålder. Handkontroll är den pekskärm som används; en något överdimensionerad produkt, som vid första hand kan verka klumpig, men som snabbt blir övervunnen i vana. Det finns dock möjlighet att använda Nintendo Wii:s Nunchucks eller för den delen en klassisk handkontroll.
Men vill du få ut så mycket som möjligt ur systemet så bör du använda pekplattan som medföljer.
Spelutbudet hos Nintendo, är bestående av endel klassiker. Super Mario spelen är i regel alltid välutvecklade och väldigt fantasifulla. Dock så har plattformen problem i det att dess exklusiva titlar är få och antalet licensspel (spel på film/tecknad film/serier) är så pass stor och dåliga att det dessvärre får fokuset att dala för mer vuxna gamers.

Däremot för barn så är denna konsol betydligt mer självklar. Med ikoniska barnvänliga spel och ett välkänt gränssnitt, så ger det en samlad och konkret spelupplevelse.

Summering i styrkor och svagheter för Nintendo Wii U

Styrkor
– Optimerad för spel.
– Ett lättförståeligt gränssnitt.
– Bra exklusiva titlar.
– Enkel att sätta ihop; lite kringutrustning.
– Riktat mer mot casual gamers.

Svagheter
– Inga utvecklingsmöjligheter i hårdvara.
– Andra funktioner än spelande, är väldigt omständliga.
– Mer riktat mot casual/yngre gamers iom spelutbud.
– Inte alla spelgenres passar plattformen.
– Dåliga möjligheter som mediaenhet.


Summering:

Om du är nyfiken på att börja spela spel på PC eller konsol, så behöver du ta reda på först vad du vill spela. Sedan är frågan hur mycket du har vana av att hantera en PC eller konsol.

Det går inte att rekommendera den ena över den andra. Utan man får helt enkelt gå till vad du är för typ av spelare.

Spelutbudet på samtliga enheter är väldigt varierad; PC:n har flest spel, men också högst krav på erfarenhet. Då du behöver installera spelen själv. Dock hjälper det betydligt mer om du exempelvis använder dig av spelklienter såsom Steam, Origin, Uplay eller Gog Galaxy. Med dessa samlar du upp spelen, och får de enkelt installerade.

På samtliga konsoler så är den direkta åtkomsten till spelet dess främsta styrka; köp spelet, sätt in skivan i konsolen, och spela. Det finns möjligheter för kringutrustning till konsol, men där är främst handkontrollen den primära enheten att styra med.
Känner du att en handkontroll inte ger dig den upplevelse du önskar, så kan PC:ns tangentbord och mus vara ett alternativ.

Så slutligen, Om du funderar på att skaffa en konsol eller dator för att spela på, utgå då från följande delar.

Hur du vill spela!
Handkontroll, tangentbord/mus eller styrplatta.
Var du vill spela!
Vid skrivbordet, TV:n eller bärbar form ex. bärbar dator eller konsol. I soffan så är det konsol som gäller och vid skrivbord, i regel dator eller bärbar dator. Bärbar dator är även lätt att ha med sig om
När du vill spela!
På kväll, helger eller hela tiden; att spela är ibland inte lätt. Om TV:n används, eller om någon behöver datorn. Kolla hur dessa påverkar dig och din situation.


 

 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar