Hem NyheterSpec.nyhetsartikel Lär dig allt om e-sport

Lär dig allt om e-sport

av Redaktionen

Kliv in i esporten

De senaste åren har esport blivit en global succé som vi i Sverige är väldigt duktiga på. Trots den elektroniska sportens framväxt är det fortfarande många som inte förstår vad det hela handlar om. Ifall du känner igen dig i detta, låt denna artikel bringa lite klarhet.

Twitch

Esporten förändrades när streamingtjänsten Twitch kom in i bilden. Plattformen är världens ledande aktör för att streama spel på nätet. Det kan vara i form av ligor och turneringar, samt spelarprofiler som delar med sig av sina egna äventyr till sina följare. Huvudsakligen streamar vi live och följer de mest drabbande tillställningarna i allt från action till sportspel.

Twitch sköts väldigt professionellt med tjusigt uppstyrda sändningar. Följer du exempelvis de största turneringarna i fotbollsspelet FIFA får du en sändning som liknar den vi ser på TV, med matchkommentatorer, analyser i studio och reklampauser. Spelare som åskådare älskar att streama på Twitch och får mycket kärlek tillbaka. På Twitch kan du följa alla möjliga sorts spel som helst och tjänsten är i stor grad kostnadsfri.

Spelare kan leva på esport

Idag finns det gott om möjligheter att tjäna pengar på esport, men det krävs givetvis att man är väldigt duktig på de spel man ägnar sig åt. Duktiga spelare med många följare kan tjäna pengar på olika sätt; genom reklamintäkter på kanalen den streamar, sponsoravtal och prispengar i turneringar. Flera svenskar har tjänat stora pengar, inte minst Ludwig Wåhlberg och Gustav Magnusson som 2017 hade dragit in över en miljon dollar var. 

Stora turneringar

Precis som andra sporter har esporten stora turneringar där världen slutar samman och allting ställs på sin spets. Några av de största esportturneringarna är Fortnite World Cup, The International (Dota 2) och League of Legends World Championship. Den turnering som haft störst prispott hittills var förra årets upplaga av The International, med hisnande 25 miljoner dollar för de bästa spelarna att dela på. Årets upplaga av turneringen kommer att äga rum i Shanghai i slutet av augusti.

Betting på esport

Den stora satsningen på esport har lett till att spelbolagen erbjuder sina kunder möjligheten att betta på matcher och turneringar. Många väljer därmed att höja spänningen ytterligare genom att spela på de stora matcherna. En växande form av spelande är livebetting, där man kan lägga sitt vad under tiden en match pågår. Man anser att det ger en fördel att kunna känna av matchbilden innan man satsar.

Ja, esporten växer så det knakar och bevakas idag av miljontals spelare världen över. Det ska bli spännande att följa dess fortsatta utveckling.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar