Hem NyheterSpec.nyhetsartikel Halloween kommer krypandes

Halloween kommer krypandes

av Redaktionen

För vissa är halloween nästan en lika viktig högtid som julen. Denna, om något kommersiella, högtid möter oss varje år med skräckblandad förtjusning, och i år är inget undantag. Faktum är att det verkar som att Sverige har gått ännu mer ”all in” när det kommer till att fira den från början keltiska högtiden. 

(”Late Pumpkin” (CC BY 2.0) av Marco Nürnberger.)

Högtiden må ännu inte vara lika stor i Sverige som den är i USA, där den utformades till vad den är i dag. Men det hindrar inte folk från att ha fester med skräcktema, barn från att gå ”bus eller godis” och höstdekorationerna från att gå i färgerna svart och orange. Och även om det är en tid som till stor del handlar om att skrämmas, handlar den också om att vara tillsammans.

Nya filmer och spel

Halloween sägs ofta vara en högtid för barnen, men nog finns det vuxna som blir minst lika pirriga i magen av höstens färger, flackande ljuslyktor och mystiken som ändå finns kring oktobers sista dagar. Filmer och spel har genom åren väckt vår fantasi, och visst finns det en tjusning med att bli skrämd (inom rätt omständigheter givetvis). Halloweens storfilm kommer givetvis vara filmen med samma namn. Den nya Halloween-filmen har premiär den 19 oktober och vi kommer återigen att få så Jamie Lee Curtis jagad av den notoriska Michael Myers.

På spelsidan har det redan nu kommit ut flera skräckinspirerade spel, bland annat inom genren spelautomater. Lagom till hösten har det kommit vampyrinspirerade slots i form av Blood Suckers 1 & 2 och Dracula. Ytterligare två spel är passande Happy Halloween och Halloween. Dessutom finns spelet Ghost Pirates, vilket kommer att passa den som tar en tripp till Gröna Lund i höst.

Fler attraktioner på nöjesparkerna

Liseberg i Göteborg och Gröna Lund i Stockholm är utan tvekan Sveriges största nöjesparker. De har båda gått ”all in” för en höst i skräckens namn och båda har presenterat helt nya attraktioner. I huvudstaden kommer man att kunna besöka hela tre nyheter. Bland annat har ett mystiskt fartyg från orienten lagt till längs med kajsidan. Besättningen går inte att finna någonstans och det sägs vila en tusenårig förbannelse över skeppet. Samtidigt har åkattraktionerna Kärlekstunneln och Skattkammaren bytt skepnad till O-turen och Virus. Halloween på ”Grönan” firas mellan den 19-21 oktober och 26 oktober till 4 november.

Liseberg är inte sämre. Mellan den 26-31 oktober och 1-4 november kan man besöka 2 skräckområden samt 4 skräckhus och åka 1 skräckattraktion. Nytt för i år är att en märklig cirkus har flyttat in på området, vid namn Cirkus Bisarr. Här ska gränsen mellan skratt och skräck vara hårfin, och man känner sig av någon kuslig orsak hela tiden iakttagen.

(”20121014 Bluebonnet 5” (CC BY-ND 2.0) av BONGURI.)

Utöver nöjesparkerna kommer det som vanligt att halloween-pyntas land och rike runt. Halloweenfilmer kommer att visas på tv och dekorationer kommer att finnas i samtliga butiker. Faktiskt så har pumpaförsäljningen redan börjat – trots att det är knappa två månader kvar till den 31 oktober. ​

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com