Hem NyheterSpelnyheter Fiktiva spel skapar verkliga problem.

Fiktiva spel skapar verkliga problem.

av Redaktionen

För dig som har missat denna nyhet så kan jag berätta den för dig här. Bolivias regering har nu i veckan, i en protest mot hur deras land har skildrats i Ubisoft´s Ghost Recon: Wildlands, valt att lämna in en formell protest till den Franska ambassaden.

Det är mest över hur landet skildras som ett vilt land där knarkkartellerna styr och ställer bäst de vill, som har fått regeringen att reagera. De har gått ut med kravet att om denna enligt dem fiktiva bild av landet inte ändras, så kommer de vidta rättsliga åtgärder mot Frankrike. Ubisoft vilket är hemmastadda i Frankrike har svarat Carlos Romero (Bolivias inrikesminister) med varför man valde i första taget att ens försätta spelet i Bolivia; då med skälen att det är p.g.a. den rika floran och faunan med fantastiska landskap och den kulturellt sett rika bilden av landet. Utvecklarna har även gått ut och bestämt sagt att spelet inte är skapat att representera landet på ett verkligt sätt utan att det bara är ett ”fiktivt verk”, vilket man kan tycka borde väga lite tungt! Hur många andra spel har inte representerat andra länder i mindre smickrande sätt, utan att man har blivit hotade med åtgärder från ländernas regeringar.

Jag kan även se det från Bolivias sida, när det faktiskt är ett land som har svårt med att få bort bilden av ett land som lider av sviterna i kampen mot drogkarteller. Jag kan sympatisera med att man inte vill att ens egna land ska målas upp som ett slags ”vilda västern” för de laglösa och brutala gäng som många tror finns där.

Men i slutändan är det ett spel vi pratar om här, en fiktiv version av ett land och en overkligt uppmålad bild av hur det skulle vara att åka dit.
Nu får ni gärna säga era åsikter; är det rätt av Bolivias regering att ta till rättsliga åtgärder mot ett spelföretag för att man använder deras land och målar upp en överdrivet våldsam skildring eller tycker ni att spelföretagen har all rätt att göra så som de har gjort i flertalet spel?

Jag är väldigt nyfiken på hur du ser på det hela, då det går att sympatisera med båda sidor. Så ta gärna en stund och skriv här nedanför vad du anser i ämnet; alternativt maila in till oss på info@nordlivpodcast.se.

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar