Hem JulkalenderJulkalender 2018 Nördliv Julkalender | Lucka 1: Mystery Men

Nördliv Julkalender | Lucka 1: Mystery Men

av Emil Levin

Nördlivs väldigt speciella julkalender är tillbaka – skriven av vår egne Emil Johansson. Här kommer ni hitta många udda och härliga filmtips. Sådana filmer som kanske inte alltid är det första man tänker på, när man tänker jul, Janssons frestelse och prinskorv! Men här har ni den första luckan, som rymmer en modern kultklassiker! Detta är Nördlivs Julkalender 2018!


Mystery Men är en av de där filmerna jag inte riktigt vet hur jag ska känna inför, jag tror inte jag är ensam om att känna så. Den har känslan av en kul liten indiefilm men är ändå långt ifrån det med sin budget på 68 miljoner dollar (drog in 33,5 miljoner worldwide så man kan absolut kalla den en flopp) och stjärnfyllda cast som inkluderar inga mindre än Ben Stiller, Hank Azaria, Geoffrey Rush, Paul Reubens, William H. Macy, Lena Olin, Janeane Garofalo, Eddie Izzard, Greg Kinnear och Tom Waits (!) och då utelämnar jag några ändå.

Väldigt löst baserat på serietidningen Flaming Carrot Comics av Bob Burden får vi följa en grupp “wanna-be“ superhjältar utan direkta krafter (dock har några av dem faktiskt krafter om än dumma sådana). Främst Mr. Furious (Stiller) som kan bli rosenrasande, Shoveler (Macy) som kan…skyffla bra och Blue Raja (Azaria) som kan kasta bestick med “otrolig” träffsäkerhet.

De befinner sig ständigt i skuggan av Champion Citys store beskyddare Captain Amazing (Kinnear), som plötsligt försvinner spårlöst. Detta efter att Amazings alter ego Lance Hunt släppt sin nemesis, Casanova Frankenstein (Rush) fri på grund av sjunkande intresse från Amazings sponsorer (I know, just go with it) för att öka intresset för Amazing och hans vikt för staden igen.

Det är ingen hemlighet eller direkt plot twist att det är Casanova Frankenstein som kidnappat Captain Amazing vilket leder oss till att b-sidan av superhjältar, nämligen Mr. Furious & CO bestämmer sig för att samla ihop en trupp av hjältar med säregna “fantastiska” krafter för att ta reda på vad som skett med Amazing och sätta stopp för Frankensteins planer.


Det hela känns lite som en Tim Burton film som gick lite snett. Alla udda karaktärer och den visuella stilen (om än lite för återhållsam för att verkligen kännas som Burton) påminner starkt om Edgar Scissorhands-regissörens tidigare verk, men som att en studio hade satt strypkoppel på honom.

I det stora hela är det en småkul och lite lustig film som faller på halvkass kemi och en alldeles för lång speltid (2 timmar och 1 minut). En film jag sett kanske tre gånger i mitt liv och kanske lär se om någon gång igen. En rätt okej bakisfilm där man inte behöver engagera sig särskilt mycket i karaktärernas ganska så platta öden för att få ut uppskattning av.

Macys stela delivery är fantastisk (som alltid), Stillers forcerade romans (som inte leder någon vart alls egentligen utöver att fungera som en katalysator för en sammanslutning mellan huvudkaraktärerna framåt filmens klimax), Tom Waits ryckiga sätt som icke-dödliga-vapenuppfinnare är väldigt roande (särskilt med tanke på att han tydligen hade skrivit sina repliker på sina fingrar och händer).


Du kanske också gillar

Lämna en kommentar