Hem Personligt på Nördliv! #Gamestruck4 | Nördliv redaktionens val | Del 1

#Gamestruck4 | Nördliv redaktionens val | Del 1

av Redaktionen

#Gamestruck4 är ju en kul grej, så här kommer några ur Nördliv och deras lista – vissa med längre förklaringar på deras spelval, vissa med kortare! 😀 Håll till godo!


 

 

 

Dannys #Gamestruck4

 

 

 

 

Final fantasy 1 (NES)
Öppnade upp mina ögon för JRPG och en förkärlek till den typen av spel.


Shadowrun (SNES)
Härligt Cyperpunk, Blade Runner inspirerat spel och fanns faktisk på svenska, varvat det mesta av alla spela jag kört under åren.


Assassins Creed (Xbox 360)
Härligt spel som lät mig leva ut mina mordiska tendenser (SKÄMT), men med en intressant setting och ett kul sätt att se historiska händelser med en lite twist på det hela, svårt att inte älska spelserien.


Deus Ex (PC)
Starten på en underbar spelserie som jag än idag kan se tillbaka på hur revolutionerande spelet var och satte sina spår på vad jag uppskattade i spel.


 

 

 

 

Eriks #Gamestruck4

 

 

 

Civilization (PC)
Min morfar jobbade på SKF och när de skulle uppgradera alla sina datorer så sålde de sina gamla till de anställda. Börje (eller Bö som jag kallade morfar) köpte då en fantastisk 286:a till mig. IBM PS/2-system med 10 MHz. Jag hade många spel och jag lånade disketter hela tiden. Men det var bara Civilization som var en konstant på hårddisken.

När jag blev äldre och gjorde min första motorcykeltur ner till Italien själv, så hade jag med DOSBox (DOS-emulator) på laptop och där låg Civilization. Spelade på kvällarna när det regnade eller väntandes på någon klonkig camping-tvättmaskin.


Tekken 3 (Playstation)
Allt började med att jag hade skaffat Tekken 2 och det spelade jag en del med kompisar. Sedan skaffade en polare som vi ofta hängde hos Tekken 3. När vi tog rast från PC-världen så blev det ofta Tekken-turnering kring soffan. Det var liksom lättare att äta och umgås kring det spelet.

Jag nämner inga namn här, men jag och en kompis var de klart överlägsna på det spelet och det var en skön rivalitet. Jag vågar påstå att jag var bäst, men frågar vi honom i dag så får vi kanske ett annat svar. 🙂


Counter-Strike till Half-Life (PC)
Vi lirade mycket Half-Life på våra kompis-LAN. Sedan en dag visade en polare Counter-Strike alpha. Efter det så var det standard på alla våra LAN att lira Counter-Strike. Det var roligt att det hela tiden kom nya versioner, med nya vapen och banor. Men roligast hade jag när jag hittade banbyggarprogrammet och kunde göra egna banor till Counter-Strike.


EVE Online och ”lokalen” (PC)
Det var inte alla som hade ett bra modem och kunde få bra ping. En moppepolare ute på landet hade bara ett 14 400-modem och en MP3-fil tog typ en timme att ladda ner. Lidköpings kommun däremot hade en fet lina. Lokalen var någon sorts idé om ett konstant LAN för Lidköpings ungdomar och den var ansluten till kommunens feta nätverk. Counter-Strike hade en konstant ping under 100, vilket var helt sjukt bra.

2005 så tog fyra kamrater klivet in i rymdäventyret EVE Online. Klanen Kebabsvarvers startades och vi började sakta farma ihop pengar för att köpa ett stort skepp. Vi kom överens om att vi skulle lägga alla våra pengar på ett enda skepp. Drömmen om det absoluta skyddet var fött.

Långt in på nätterna satt vi i Lokalen och knogade för att köpa skeppet som skulle skydda oss i de farligare delarna av rymden. En av oss (inte jag) hade skaffat skillzen för att köra beskyddarskeppet. Drömmen blev en dag sann, skeppet var inhandlat och bestyckat med det dödligaste vi kunde komma över. Nu var vi säkra från allt. Nu behövde vi inte oroa oss för pirater eller annat löst folk.

Jag vet inte hur många timmar det där skeppet levde, men det var inte länge. Jag är inte helt säker på att vår polare någonsin hämtat sig efter den förlusten. 😉


 

 

 

Fredriks #Gamestruck4

 

 

 

 

Civilization (Amiga)
De där sommardagarna under tidigt nittiotal, med fötterna på skrivbordet, fågelkvitter utanför pojkrummet, var allt magiskt. Ett fenomenalt spel som än idag går att lira – trots sin ålder!


Baldur´s Gate (PC)
När första Baldur´s Gate kom, så slog det mig med häpnad. En värld som var sjukt detaljerad, ett manus som fick JRPG-spelen att förläget titta ner i marken, och ett gameplay som var härligt. En instant classic!


The Witcher 3 (PC)
BioWare blev med detta omsprungna till slut. Spelet gav den där perfekta ”bara-en-liten-stund-till” känslan. Med en underbart snygg och envolverande värld, så är detta mitt favoritspel all-time! (Just nu i alla fall)


Planescape Torment (PC)
Spelet må se ut som Baldur´s Gate spelen, men var så mycket mer. Tragiskt, humoristiskt, vackert, existensiellt och fenomenalt skrivet. Det har (precis som BG serien) tappat sin charm rent grafiskt, men är ett spel som väldigt få spel kan mäta sig med när det kommer till story. Ett äkta rollspel!


 

 

 

Louise #Gamestruck4

 

 

 

 

The Legend of Zelda: Link’s Awakening (Game Boy).
Zelda-spelen låg mig varmt om hjärtat och det senaste jag hade spelat, A Link to the Past, allra varmast. Jag hade ingen Game Boy, men ett par personer i min närhet hade både Game Boy och det fjärde Zelda-spelet, Link’s Awakening. När jag fick chansen att spela så kunde jag inte sluta, så bra var det!

Trots sina fyra nyanser av grönt så var det till och med roligare än föregångaren till Super NES. Fler intressanta karaktärer och ännu bättre musik. Större allvar, men samtidigt väldigt mycket humor. DX-versionen är bäst, men originalspelet kommer alltid att ha en särskild plats i mitt hjärta.


Final Fantasy VI (Super NES).
I diverse speltidningar hade jag läst om och blivit nyfiken på Final Fantasy-spelen. Det första som släpptes i Europa var Final Fantasy Mystic Quest (eller Mystic Quest Legend som det hette här). Fungerade utmärkt som ett Final Fantasy för nybörjare och jag tyckte om det, men nu längtade jag ännu mer efter ett ”riktigt” Final Fantasy-spel.

I en spelbutik köpte jag till slut en adapter och Final Fantasy VI (eller III som den amerikanska versionen hette). Kassetten innehöll en storslagen berättelse och ett fantastiskt soundtrack. Så berörd hade jag aldrig tidigare blivit av ett spel.


Simon the Sorcerer II: The Lion, the Wizard and the Wardrobe (PC).
Strax efter att vår familj hade skaffat en PC så lånade jag ett äventyrsspel av en vän. Det hette Simon the Sorcerer och var ett peka och klicka-spel. Väldigt bra och med underbar humor.

Något år senare köpte jag mitt första PC-spel och det var uppföljaren. Till skillnad från det första spelet, som låg på disketter, så var det här på CD-skiva. Nu kunde jag lyssna på rösterna! Jättekul spel med ännu vassare humor än i föregångaren. En favorit i genren som jag ännu har kvar i min ägo.


Skies of Arcadia (Dreamcast).
Efter ett längre speluppehåll så fick jag syn på en begagnad Dreamcast i en spelbutik. Jag köpte den, min första SEGA-konsol, tillsammans med några spel som tydligen skulle vara bra. Det första jag spelade blev snabbt en favorit.

Jag älskade temat med luftskepp och luftpirater. Att flyga omkring och utforska världen, uppgradera skepp, rekrytera besättningsmedlemmar… Helt underbart. Skies of Arcadia var det första spelet som jag lade ner över 100 timmar på.


 

Håll utkik för nästa del, som då innehåller fyra favoriter från de andra Nördlivarna; Sara, Maxx, Lotta, Carl, Robb och Robert! Trevlig sommar!

Du kanske också gillar