Hem Personligt på Nördliv!Nördliv Tipsar Halloween | Sara tipsar om sina favorit-poddar inom true crime, mord & seriemördare och läskiga saker!

Halloween | Sara tipsar om sina favorit-poddar inom true crime, mord & seriemördare och läskiga saker!

av Alexis Winoy

Nördlivs Halloween-avsnitt är på ingång men innan dess kan det vara trevligt att värma upp lite. Detta är listan för er som är nyfikna eller kanske till och med delar Saras fascination kring true crime, mordfall och (serie)mördare samt läskiga saker!

Många av er kanske redan vet om min morbida fascination. Jag slukar upp allt som går att läsa, se och höra om människans psyke och olika beteende. Specifikt om det har att göra med seriemördare eller andra läskiga saker som människor upplever eller har upplevt. När det gäller podcasts så lyssnar jag, utöver Nördliv, nästan enbart på de som handlar om true crime, mordfall- och (serie)mördare eller helt enkelt något läskigt och skrämmande. Vad är det som gör att människan begår brott? Vad driver en person till att ta en annan människas liv? Det är några av de frågor som jag ofta ställer mig. Lyckligtvis så finns det podcasts som även ställer dessa frågor. Även om vi kanske aldrig riktigt får reda på varför så är det alltid intressant att höra om olika aspekter, tankar och åsikter.  Jag har försökt att få till en lista med stor variation så att det kanske finns något för alla! Några blandar komedi och brott/mord och andra är i undersökande syfte med en seriös ton. Kanske söker du en podcast med kortare avsnitt som ändå ger dig intressant fakta kring olika teman inom true crime? Här är ett axplock med mina favorit-poddar som handlar om dessa morbida teman! Glöm inte att jag även har en Halloween-studie som slutar ta emot bidrag imorgon!

 

My Favorite Murder – Stay sexy and don’t get murdered!

My Favorite Murder, som blandar mord med komedi, är min personliga favorit. De hysteriskt roliga vännerna Georgia Hardstark och Karen Kilgariff tar upp varsin mördare varje vecka. Även om det ibland finns brist på fakta så vägs detta upp med skämt; ”You didn’t come here for the facts.” som de ofta säger lite sådär lättsamt. Vilket är sant för min del; det är Karen och Georgia som får mig att fortsätta lyssna. Inte bara för att de är superroliga, utan även för hur öppna de är med sin egna kamp när det gäller ångest och depression. Jag har skrattat, gråtit och gråtskrattat tillsammans med dem. Utöver vecko-avsnitten så släpps det även minisodes, där Georgia och Karen läser upp lyssnarnas egna hometown murders.

Karen och Georgia träffade varandra i 2015 på en Halloweenfest. De insåg snabbt att de båda hade en extrem fascination av true crime, mord och mördare specifikt. Denna fascination gjorde att podcasten My Favorite Murder föddes och gick av stapeln från Georgias soffa i LA år 2016. My Favorite Murder har sedan dess fått en stor skara följare, så kallade Murderinos, och har även toppat iTunes-listan inom kategorin komedi. De turnerar även världen med live shows och kommer till Stockholm i maj nästa år.

 

Wine & Crime – Three friends chug wine, chat true crime, and unleash their worst Minnesota accents!

Amanda, Lucy och Kenyon är tre vänner från Minnesota som blandar true crime, humor och vin. De har tacklat teman som nekrofili, kannibalism, angels of death, mord på arbetsplatser och mycket mer! Varje tema kopplas tillsammans med ett vin. Därefter introducerar Lucy bakgrunden för veckans tema; hon redogör för historian och psyket bakom, samt vad som kan driva människor till att begå dessa brott. Därefter tar Amanda och Kenyon upp varsitt fall kopplat till temat.  Ibland har de även väldigt intressanta gäster som medverkar, t.ex. Jim “Fitz” Fitzgerald, en fd. FBI-profiler som hjälpte till att ta fast The Unabomber. Ju längre avsnittet pågår desto mer onyktra blir dem till slut. Dessutom finns det alltid något som får dem att utbryta ”Fucking patriarchy!”, vilket har blivit lite av deras catchphrase.

 

Lore – Because sometimes the truth is more frightening than fiction.

Författaren Aaron Mahnke skildrar människans berättelser; hur och var legender, myters och väsen har sina rötter i vår världs historia. Hur och var uppstod egentligen vampyrer och varulvar? Aaron ger en extensiv och fängslande inblick i vad som vi oftast enbart stöter på i sagor, i böcker eller på TV. Men dessa olika berättelser, väsen och legender har ju faktiskt ett ursprung som är kopplat till verkligheten. Ibland är sanningen ännu mer skrämmande än sagorna. Lore har blivit riktigt hyllad sedan dess start och har även blivit en TV-serie i 6 delar, skapad tillsammans med producenter från The Walking Dead och The X-Files.

 

Criminal – This is criminal.

Criminal är en podcast som undersöker olika kriminella beteenden, händelser och fenomen. Podcasten har korta men givande avsnitt där Pheobe Judge och hennes medverkande går in på djupet både historiskt, sociologiskt, psykologiskt och antropologiskt. Det märks att varje avsnitt är väldigt genomtänkt, där både narrativ och musik är i samklang. Denna podcast är perfekt för dig som tycker om korta koncisa avsnitt men som även lyckas vara fängslande och lärorika.

 

Someone Knows Something – Somebody always knows something.

David Ridgen hade länge undersökt ’cold cases’, det vill säga fall som aldrig blivit lösta. Detta var något han dock slutade göra eftersom det tog på krafterna, speciellt mentalt. När han senare blev tillfrågad att undersöka ett specifikt fall för en podcast så svarade han, om än lite osäkert, ja. Someone Knows Something föddes. Varje säsong av Someone Knows Something handlar om ett gammalt fall där någon försvunnit utan ett spår. Dessa fall försöker David skina ett nytt ljus på. Finns det något som missades av de som utredde fallet? Han intervjuar familj, vänner, vittnen, poliser och andra människor som är kopplade till fallet i hopp om att få ny information. Det är en riktigt spännande podcast som snart startar sin tredje säsong.

 

Serial – One story—a true story—over the course of a season. 

Serial är egentligen inte en true crime podcast, men den första säsongen är värd att lyssna på. Då undersöker journalisten Sarah Koenig, från podcasten This American Life, ett fall som hamnade i hennes knä. Vad hände egentligen natten då Hae Min Lee mördades? Är Adnan Syed verkligen skyldig? Kan det vara så att det sitter någon bakom lås och bom som är oskyldig för ett brott han inte begått? Genom intervjuer med både Adnan Syed och andra relevanta människor kopplade till fallet så försöker Sarah Koenig få fram sanningen. Hon undersöker dokument samt försöker få ihop en sammanhängande tidsbild för natten då Hae Min Lee miste sitt liv. Ibland leder tyvärr de svaren hon får till fler frågor och tvetydigheter. 


Vad tycker du om denna artikel? Skriv i kommentarsfältet nedan, eller maila dina tankar till oss på info@nordlivpodcast.se.

Du kanske också gillar