Hem JulkalenderJulkalender 2018 Nördliv Julkalender | Lucka 23: Treevenge

Nördliv Julkalender | Lucka 23: Treevenge

av Emil Levin

Nördlivs väldigt speciella julkalender är tillbaka – skriven av vår egne Emil Johansson. Under lucka tjugotre finner vi elaka julgranar….?!


Vad får man om man kombinerar enter (de levande träden från Sagan om de två tornen (2002)), gore och temalåten från Cannibal Holocaust (1980) – den juligaste julfilmen av alla? Man får Jason Eisners aptitretare till kortfilm, Treevenge (2008).

Eisner är kanske mest känd för att ha gjort långfilm av sin “fake trailer” till Quentin Tarantinos och Robert Rodriguez samarbete, Grindhouse (2007), – Hobo with a Shotgun (2011), lite som med Rodriguez fake trailer till Machete (2010) från samma projekt.

Vad handlar Treevenge om?

Granar som kommer till liv under juletid för att snart huggas ner, pyntas och pryda människors vardagsrum. Det hela utspelar sig först som en fruktansvärd massaker där smågranar slits från sina “föräldrar” och trampas ner, allt ganska mörkt egentligen men gjort med en perfekt balans av en god dos mörk humor.
Tillslut får granarna nog och börjar slå tillbaka och det våldsamt. Vad som följer är en omvänd massaker där blodet sprutar på juldagsmorgon där inte ens spädbarn skonas! Specialeffekterna är charmiga som i vilken klassisk b-film som helst och snålas inte på. Det är något fruktansvärt roligt med en gran som lemlästar en man med en yxa på självaste jul. Den bloddrypande poesin är slående. Hade granar plötsligt kommit till liv i verkligheten hade jag inte klandrat dem en enda sekund för deras barriga folkmord.


Storyn är väl egentligen ganska tunn, men filmen påstår inte heller att den är något mer. Du vet vad du får med titeln – Treevenge, träd som hämnas, barr och blod.
Huh… Det slog mig precis att det är så här M. Night Shyamalan borde ha gjort sin The Happening (2008). Jag skrattade mindre rent procentuellt åt Treevenge än vad jag gjorde åt The Happening – jag vet inte om det är en bra grej eller inte men jag har en känsla av att det borde vara tvärtom.

Kanske det bästa med filmen?

Den är lättillgänglig och gratis att streama i detta nu – här.

Ett tips bara: imorgon är det julafton så håll ett öga på era granar när julklappsutdelningen börjar, jag har en känsla att de kan slå till när som helst…


Du kanske också gillar

Lämna en kommentar