Hem NyheterPressevent En tur till Arsenalen + World of Tanks

En tur till Arsenalen + World of Tanks

av Danny Larsen

Det var en småkylig morgon då jag mötte upp kollegan Lotta på tågstationen här i Örebro, vi var båda exalterad och undrandes hur dagen skulle te sig. Ni vet hur det är när man är bortbjuden, men vet ej vad vi kommer få se. Kanske ska ta det från början; vi i Nördliv fick en inbjudan till pressevenemanget för World of Tanks på Arsenalen i Strängnäs, där de skulle visa upp den nya uppdateringen till spelet där vi nu kan stoltsera med att vi kommer kunna köra Svenska tanks i spelet.

Detta blev möjligt tack vare Linn Stjernlöv som jobbar på Mi5 Communications, vilket samarbetar med Wargaming.

Skandinaviens största militärfordonsmuseum

Skandinaviens största militärfordonsmuseum

Jag och Linn Stjernlöf.

Jag och Linn Stjernlöf

Efter en kort tågtur så kom vi fram till Strängnäs där Linn möte upp oss och vi åkte snabbt vidare till Arsenalen, vilket jag kan tillägga är Skandinaviens största militärfordonsmuseum (invigdes 2011). Väl där så mötes vi upp med Robb och Simon som också var ivriga och nyfikna på vad vi skulle få se.

Efter en kort introduktion av Stefan Karlsson (chef över museet och våra guide) där han berättade om Arsenalen och hur sammarbetet mellan dem och Wargame hade kommit fram, därefter vi fick höra Richard Cutland (Chef för militära relationer, Europa, Wargaming) prata om historiken och hur de hade valt att ha med Svenska tanks i spelet Sist men inte minst så tog Artiom Muraska (World of Tanks Publishing producent, Europa, Wargaming) orden och berättade hur arbetet och framtagandet av den Svenska arsenalen gick till, en av de största sakerna som hade underlättat arbetet för dom är att istället för att spendera veckor på att mäta och ta en miljon bilder, så har man denna gång istället valt att 3D-skanna alla tanks, vilket tog mindre tid och var mer exakt (enda nackdelen som dom såg med det hela var att det var en väldigt dyrt att göra, men värt det i slutändan), han sa även att de försökt att vara så realistiska med hur alla tanks uppförde sig men att i slutändan så är det ett spel så man fick göra några översteg på hur de var att spela i spelet.

Därefter så fick vi gå upp på övervåningen där de har byggt upp en spelstation där vi fick sätta oss ner och prova på de Svenska tankarna, i vanlig ordning så satt Robb och skrek efter hjälp, medan Lotta satt och åkte runt i alla de ”små söta” tankarna (kan säga att de gick inte bra för någon av dem). Det var en väldigt stor variation på alla tanks och de hade alla en skön känsla att köra och var väldigt snyggt gjorda, så ska bli kul när de kommer ut och vi kan få leka vidare med dem.

Nu kommer vi till en av de mest imponerande stunderna på hela dagen då vi alla samlades upp utomhus och fick se Stridsvagn 103 (även kallad Stridsvagn S) i dess fulla kapacitet, körd utav Stefan Karlsson medan Richard Cutland över högtalare (då tanks är någolunda högljuda) berättade om dess historia och funktioner, vilka några är att tanken kan köras utav bara en person, kanon är fast och kan ej röras fritt som på andra och dess hydrauliksystem gör att den kan höja och sänka framvagnen vilket gör att man kan sikta upp eller nerför kullar och förbättrar dess chanser att träffa rätt under strider.

Efter presentationen så fick de som ville ta en tur i en bandvagn och skutta runt lite vilket de andra tre hoppade på, har redan själv åkt för många år sen så jag stod över denna gång. Men de såg alla glada och nöjda ut efter och inte allt för omskakade.

In igen i värmen och värmde upp sig med en kopp kaffe och en liten kaka. Därefter så var det dax för en liten guidad tur av museet och höra historiken bakom våran militära arsenal i Sverige av Stefan Karlsson. Det mest intressanta var att de första tanks som vi köpte in hit till Sverige var från Tyskland (vilket ej fick tillverka efter första världskriget) som köptes in som ”traktorer”. En till intressant sak som vi fick lära oss är att vi kunde ha haft en den första tanken som kunde ha skjutit atomvapen, vilket är tur att det blev nedstängt av den Amerikanska presidenten. Kan starkt rekommendera att åka till Arsenalen och gå runt och kolla in den Svenska militärhistorien genom dess fordon.

Efter allt det här så var dagens pressevent till enda, vi var alla fyra väldigt imponerade på hur allt vi sett och hört under dagen varit sammansatt och framfört så att vi fick ut det mesta under våran tid där. Och hur kul vi hade haft tillsammans med alla som var där, måste säga att vi stötte på Jonas Hernstig (Chefsredaktör på Varvat) och pratade om hur man siktade in sig på mål som kunde vara 2 mil bort (väldigt mycket blev det om det ämnet). Sen så var det uppsamling för att ha en sista stund tillsammans.

Till slut så var det dags att skiljas åt och åka hemåt, så vi kramade Robb och Simon farväl och blev skjutsade till tågstationen av Linn där vi sade farväl och hoppades att något mer liknande skulle komma i framtiden. Jag och Lotta åkte en bit av vägen tillsammans med Jonas och pratade om allt från VR till vad vi ser fram emot, alltid kul att prata med någon som är lika passionerad om spel och utvecklingen av dem. Slutligen efter en tågtur där vi suttit och pratat om vad vi upplevt och sett till vad vi spelat och om recensioner (ni vet som man brukar göra), så var vi hemma igen och återigen kramkalas för att skiljas åt för den här gången.

Och där slutar våran historia för dagen, jag vill återigen tacka Linn Stjernlöf på Mi5 Communications och Wargaming för att vi fick komma och vara med på pressevenemanget. En riktigt häftig upplevelse och spännande att vara med om, jag hoppas att vi i Nördliv får chansen att komma iväg på flera evenemang och träffa likasinnade som man kan prata med i timmar om det man tycker om 😀

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar