Hem Allmänt Vill du också flyga en drönare?

Vill du också flyga en drönare?

av Redaktionen

Passion för att styra olika motorfordon har funnits med oss i flera år. Teknikens framfart har medfört stor utveckling även inom detta område. Idag är många intresserade av en drönare, som även kan fotografera och filma under flygturen.

I många år har man kunnat styra modellflyg i olika storlekar och med olika funktioner. Populariteten växte och det skapades olika förbund där det samlades folk med passion för modellflygning. En hobby som har växt sig allt större och idag finns många olika tävlingar och uppvisningar med modellflygplan.

Idag växer intresset för att flyga drönare. Man kan se dem som flygande robotar utrustade med kamera. Till en början användes de för militära ändamål, övervakningar, räddningsaktioner och liknande uppdrag. Sedan började man se professionella videofotografer använda sig av dem. 

Tidigare var de både dyrare och svårare att flyga, men idag finns modeller som är billigare och lättare att flyga. Fler fotografer har börjat använda sig av dem, för att kunna fotografera ur nya spännande perspektiv. Nya möjligheter har skapats, som att ta sig över branta klippväggar och vattenfall. 

Fördjupa dig om de olika modellerna  

Marknaden är idag mycket större, från nybörjare till de mest avancerade. Läs testet om bästa drönare för att få en större inblick i olika modeller. Är du helt ny på området så bör du börja med en av billigare varianterna, utan kamera. När du har lärt dig flyga med en så kallat leksaksdrönare, så är du redo för en mer avancerad modell.

När du har lärt dig flyga en drönare och är redo för att uppgradera dig till en mer kvalitativ modell, så beror ditt val bland annat på hur mycket pengar du är beredd på att spendera och hur höga krav du har på kameran. Vad är dina ändamål med drönaren?

Tänk på reglerna gällande drönare 

I Sverige finns olika regler gällande drönare. Dessa regler kan ändras regelbundet, men det är lätt att hålla sig uppdaterad via Transportstyrelsens hemsida. Då det finns visioner om att det kommer att finnas allt mer drönare i luften, så ingår det att registrera sig som operatör.

Sedan 1 januari 2021 gäller bland annat:

  • För att få flyga utom synhåll och högre än 120 meter över marken, behöver du särskilt tillstånd
  • Din flygning får aldrig utgöra risk för andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller egendom

Personen som flyger drönaren ska avsluta sin flygning om drönaren utgör en risk gentemot andra luftfartyg, människor, djur, miljö eller någons egendom.

Ska du ta med dig drönaren utomlands, så se över hur det ser ut med reglerna i det landet. Ovanstående regler gäller inom hela EU, men det kan förekomma tillägg i vissa länder. 

Du kanske också gillar

Lämna en kommentar